Skip to content

Catrinel Marlon – Menghia a incheiat filmarile pentru  „Girasoli”, debutul regizoral in lungmetraj. Filmul este co-produs de Cristian Mungiu si le are in distributie pe Rodica Lazar, Gaia Girace, Maria Rosaria Mingione si Monica Guerritore.

La finalul lunii trecute, la Roma s-au incheiat filmarile la pelicula „Girasoli” (n.r. in limba romana inseamna „Floarea-soarelui”) care marcheaza debutul in lungmetraj al actritei Catrinel Marlon (Menghia).

Filmul este inspirat de o poveste adevarata care a emotionat-o pe regizoare, scenariul fiind scris de Catrinel impreuna cu Francesca Nozzolillo si Heidrun Schleef, nominalizata in trecut la trei premii David di Donatello.

Actiunea din „Girasoli” se intampla in anii ’60 intre zidurile unui spital de psihiatrie din Aversa cand intre doua paciente se naste o dragoste imposibila. Protagonistii sunt Gaia Girace (vedeta serialului My Brilliant Friend), Mariarosaria Mingione, Monica Guerritore, Pietro Ragusa si actrita romanca Rodica Lazar care a mai jucat cu Marlon in „La Gomera” lui Cristian Porumboiu. 

„Am decis sa spun aceasta poveste pentru ca m-a atins indeaproape. Vreau sa amintesc cum azilurile au fost locuri teribile de suferinta si de detentie, dar si cum, printre sute de vieti distruse si uitate, se poate naste o frumoasa poveste de dragoste.”, a declarat Catrinel Marlon.

Din punct de vedere tehnic, Fabio Zamarion se ocupa de imagine, Tonino Zera de scenografie, Nicoletta Ercole de costume, Massimo Quaglia de montaj si Cesare Cremonini de muzica. 

Filmul este produs de Massimiliano Di Lodovico pentru Masi Film, Joseph Rouschop pentru Gapbuster, Cristian Mungiu pentru Mobra Film si Lumina MGR. Este o coproductie Italia-Belgia-Romania si va fi distribuit de Europictures.

Marlon a documentat pe contul ei de Instagram o parte din perioada filmarilor desfasurate in noiembrie si decembrie cand, desi si-a rupt unul dintre picioare, a continuat sa lucreze la proiectul ei care ar putea fi lansat anul acesta.

„Girasoli” este al doilea proiect scris si regizat de Marlon, cunoscuta pentru rolul principal din „La Gomera” , prezentat in competitia Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2019 si castigator a 9 premii Gopo, inclusiv pentru Cel mai bun lungmetraj. 

Debutul ei regizoral a fost cu scurtmetrajul „Ossa/ Bones”, realizat impreuna cu Daniele Testi, cineast italian cunoscut pentru o serie de filme de moda si videoclipuri, si prezentat in toamna trecuta in premiera mondiala in sectiunea paralela “Alice nella città a Festa del Cinema di Roma” (Rome Film Fest).

Drama „Ossa” le are in centru pe Julia, un model in cautarea succesului, si pe Ramona, o tanara roma care isi castiga traiul cantand la metrou. Doua femei diferite, dar, in acelasi timp, asemanatoare. Destinele lor se impletesc, ajungand sa se cunoasca pe fundalul unei Rome multietnice.

„Realitatea Romei de astazi este spusa prin ochii a doua tinere din clase sociale diferite. Nucleul povestii este construit pe conceptul dualitatii: dualitatea protagonistelor si a spatiului, a luminii si intunericului, combinate cu cea a povestii. Pe langa acea dualitate, exploram conceptul identitatii: cand cele doua tinere vin in contact cu lumea fiecareia, par ca se contopesc. Granitele sunt tot mai estompate”, spun cei doi regizori. 

Nascuta la Iasi, Catrinel Marlon (Menghia) a inceput cariera in moda la varsta de 16 ani. Protagonista a filmului „La Città Ideale” (2012), de Luigi Lo Cascio, a primit in 2013 Explosive Talent Award la Giffoni Film Festival.

In 2015, a jucat in regia lui Brando De Sica in scurtmetrajul „L’errore”, iar un an mai tarziu a primit premiul Kineo la Venetia ca revelatie a cinema-ului italian.

In afara Italiei, Catrinel Marlon, care a fost ambasadorul brandului Chopard la editia din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes, a fost implicata in mai multe proiecte cinematografice. A jucat in serialul „CSI” si a regizat o reclama Bulgari pentru organizatia Salvati Copiii. In plus, ea colaboreaza cu Andrea Bocelli, atat pentru evenimente caritabile, cat si pentru videoclipuri ale starului italian. 

Citește în continuare