Skip to content

Ce puteti face de 1 decembrie in Bucuresti: concerte cu Byron, Maria Raducanu, Marius Mihalache, spectacole de teatru cu Marcela Motoc si Simona Mihaescu, expozitii gratuite, filme precum „Ghostbusters” sau „Encanto” si evenimente culinare speciale.

Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita la 1 decembrie, data care marcheaza un moment important din istoria romanilor, cel in care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918. Aceasta data a fost stabilita printr-o lege promulgata in 1990, anterior, in perioada 1866-1947, Ziua Nationala a fost sarbatorita pe 10 mai, apoi, intre anii 1948 si 1989, pe 23 august.

Va prezentam o serie de activitati culturale de care va puteti bucura in aceasta zi libera.

Unul dintre cele mai importante evenimente anuale care celebreaza Ziua Nationala a Romaniei este Parada Militara organizata in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti.

MApN a anuntat ca aproximativ 1.500 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, STS si Administratia Nationala a Penitenciarelor, la care se alatura militari straini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuriincepand cu ora 11.00, la Parada Militara. De asemenea, in functie de conditiile meteorologice, vor evolua si aproximativ 30 de aeronave, anunta MApN.

Potrivit Ministerului Apararii, in zona Arcului de Triumf va fi amplasata o expozitie de tehnica militara care va putea fi vizitata dupa incheierea ceremoniei oficiale, pana la ora 14.00.T ot in Bucuresti va avea loc, incepand cu ora 9.00, o ceremonie militara si religioasa de depunere de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19.00, militari ai Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torte pe traseul Palatul Cercului Militar National – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigazii.

Muzica live cu Marius Mihalache, Maria Raducanu si un concert special byron.

La Teatrul Godot va asteapta un concert live cu Marius Mihalache & Band. Spectacolul va cuprinde cele mai iubite cantece ale artistului, de la „Saftita” care spune povestea romancelor la alte melodii cu si despre tara in care s-a nascut si pe care o iubeste Marius Mihalache. Veti asculta muzica pe acorduri de tambal, bass si tobe, acompaniat de vocea Arabelei Nicolau. Concertul va avea loc la sala Teatrului Godot de pe Calea Rahovei nr.147-153, incepe la 19:30 iar biletele pot fi cumparate de aici.

In sala Toma Caragiu (langa parcul Gradina Icoanei) a Teatrului Bulandra va avea loc „Un ceas de cantec cu Maria Raducanu„. Este un concert al artistei Maria Raducanu caracterizata de critica de specialitate drept „una dintre cele mai distincte voci din lume”. Repertoriul include jazz, etnojazz, fado, doina romaneasca, trece prin folclor, cantece de leagan, romante rusesti sau tango-uri, toate intr-o lume sonora atotcuprinzatoare. Spectacolul va incepe la orele 20:00 in sala de pe strada Jean Louis Calderon,nr. 76A iar biletele pot fi cumparate de aici.

Trupa byron aniverseaza 15 ani de activitate pe 1 decembrie in Expirat. Membrii grupului au declarat: „Nu stiam la ce sa ne asteptam acum 8, 10, 15 ani cand ne-am apucat de toata povestea asta, dar cu siguranta nu ne-am fi inchipuit ca vom ajunge pana aici. Suntem recunoscatori tuturor celor care ne-au sprijinit pe drumul nostru, mult prea multi ca sa poata fi numiti, si in special publicului care ne-a fost alaturi intotdeauna, cu orice proiect tembel am fi venit sau orice moment dificil am fi traversat. Cu bucurie asteptam asadar sa ne revedem pe 1 decembrie, la 15 ani de la primul nostru concert, in numar restrans, asa cum ne permite situatia curenta, dar cu chef maxim de cantat refrene din toata istoria asta lunga. Unde altfel decat la Expirat, clubul care a fost atat de primitor cu noi de fiecare data in ultimii ani.”

Spectacolul va avea loc la Halele Carol, pe Strada Doctor Constantin Istrati, nr.1, biletele sunt disponibile aici iar mai jos puteti asculta un moment live de incalzire.

La Opera Nationala, la Sala Radio si la Casa Artelor Dinu Lipatti vor avea loc concerte de muzica clasica dedicate Zilei Nationale.

Opera Nationala Bucuresti prezinta pe 1 decembrie spectacolul dedicat Zilei Nationale a Romaniei. In programul serii se vor regasi un recital de piese romanesti in interpretarea solistilor acompaniati de pian si „Dixtuorul pentru suflatori in re major op. 14” de George Enescu in interpretarea ansamblului de suflatori al Operei Nationale Bucuresti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poarta semnatura Claudiei Machedon.Recitalul de piese romanesti va fi sustinut de catre solistii: Simonida Lutescu (soprana), Sorana Negrea (mezzosoprana), Mihaela Stanciu (soprana), Ion Dimieru (bas), Daniel Filipescu (bariton) si Liviu Indricau (tenor), acompaniati de catre pianista Monica Gemene.

Biletele se pot achizitiona de aici, spectacolul va incepe la orele 18:30 in Foaierul Galben al Operei Nationale.

Casa Artelor Dinu Lipatti va invita miercuri, 1 decembrie 2021 la un eveniment dedicat culturii romane si impactului pe care marii creatori l-au avut in dezvoltarea societatii noastre. Pe langa expozitia permanenta „Familia Lipatti si prietenii”, vor avea loc auditii cu lucrari celebre din muzica clasica romaneasca, o conferinta despre personalitatile care au influentat cultura romana si un recital de lieduri romanesti,Veacuri trec, CANTUL ramane” sustinut de mezzosoprana Oana Andra si pianistul Alexandru Petrovici. In program au fost incluse creatiile personalitatilor Scolii romanesti de compozitie, de la clasici la contemporani: George Enescu, Dinu Lipatti, Aurel Eliade, Dan Balan si George Vasiliu.

Evenimentul va incepe la orele 18:00 iar recitalul de la orele 19:00 in Salonul de Muzica, biletele pot fi cumparate de la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, pe Bulevardul Lascar Catargiu, nr.12. Mai multe despre eveniment aici.

La Sala Radio va avea loc un dublu concert care aniverseaza atat Ziua Nationala a Romaniei dar si 10 ani de la infiintarea Radio Chisisanu. Dirijorul Gabriel Bebeselea va colaborare cu Orchestra de Camera Radio si Orchestra Nationala de Camera a Republicii Moldova. Solistul va fi Andrei Ionita la violoncel. Vor interpretate ariile: Pastorale – Fantaisie (G.Enescu), Dansurile populare romanesti (B. Bartók), Uvertura in Re Major (C. Filtsch), Simfonia Applausus in Sol major, P.8 (M.Haydn) si Concertul nr.2 in Re major pentru violoncel si orchestra (J. Haydn).

Spectacolul va incepe la orele 19:00 la Sala Radio pe strada Gen. H.M. Berthelot, nr.60-64, biletele pot fi achizitionate de aici.

La teatru, puteti urmari un spectacol care a rezultat in urma colaborarii dintre Marcela Motoc si Lia Bugnar, o reinterpretare a jurnalelor Reginei Maria sau un tur ghidat al Teatrului National.

La Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra este pus in scena spectacolul de teatru „Fata din curcubeu” in regia Liei Bugnar cu Marcela Motoc ca protagonista. Din descrierea evenimentului: „O lume intr-o coaja de ou. Un pumn in stomac care doare cu duiosie. Un zambet care iti rasuceste cutitul in rana. Un one-woman show care te face sa razi si sa plangi pe masura ce iti dezvaluie povestea”. Reprezentatia va incepe de la orele 18:30 in sala de pe stradaJean Louis Calderon,nr. 76A, biletele pot fi cumparate de aici.

La Teatrul Mic puteti lua parte la spectacolul „Regina Maria – jurnal de razboi„, un one-woman show care are la baza un scenariu adaptat dupa volumele de memorialistica „Maria, Regina Romaniei – jurnal de razboi”, editiile ingrijite de istoricul Lucian Boia, aparute la editura Humanitas. Rolul Reginei Maria este jucat de Simona Mihaescu iar regia ii apartine lui Stefan Lupu. 

Biletele pot fi achizitionate de aici, spectacolul va fi pus in scena la Sala Studio a Teatrului Mic de pe strada Gabroveni, nr.57.

La Teatrul Odeon va fi pus in scena unul dintre cele mai ravnite spectacole ale finalului de an: „Cabaret” in regia lui Razvan Mazilu. Asa cum s-a intamplat cu toate reprezentatiile puse in scena pana acum, biletele s-au vandut imediat, momentan nu mai sunt disponibile nici pentru 1 si nici pentru 2 decembrie.

La Teatrul National din Bucuresti, puteti participa la unul dintre cele 3 tururi ghidate care va dezvaluie atat istoria constructiei, secretele unor spectacole de mare succes si va ofera acces in culise.

Intrarea este libera pe baza rezervarii, tururile ghidate vor avea loc la orele 12:00, 15:00 si 18:00, numarul maxim de vizitatori pentru un tur este de 15 persoane care vor fi alese in limita locurilor disponibile, in ordinea inscrierii. Inscrierile se pot face doar in ziua de 1 decembrie intre orele 10:00 si 18:00 la telefon 021 314 71 71 (Agentia de bilete a TNB). Mai multe detalii aici.

Daca va doriti o seara de ras si voie buna, puteti alege un spectacol de stand-up comedy la clubul The Fool din Bucuresti. Evenimentul de pe 1 decembrie incepe la orele 19:00 si ii are pe afis pe Mane, Ioana State, Cirje, Mukinka si Florin. In deschidere va fi Mario Nistor. Biletele pot fi achizitionate de aici, clubul The Fool se gaseste pe Calea Victoriei, nr.118.

La capitolul filme, aveti productii romanesti care au scris istoria recenta sau indepartata in cinematografia autohtona sau filme de Hollywood precum „House of Gucci” sau „Ghostbusters” si cele mai noi productii Disney pentru intreaga familie.

La Cinemateca Eforie este Ziua Filmului Romanesc. Vor fi difuzate, pe rand: „Nunta de piatra” (14:30) in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita cu Leopoldina Balanuta, Eliza Petrachescu si Mircea Diaconu, „Duhul Aurului” (16:30) in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita cu Eliza Petrachescu, Liviu Rozorea, Ernest Maftei si Lucia Boga si „Padurea spanzuratilor” (18:30) in regia lui Liviu Ciulei cu Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Gina Patrichi, Mariana Mihut, Emil Botta, Stefan Ciubotarasu si Ion Caramitru. Biletele pot fi achizitionate de aici.

La Cinema Union, de la 15:30 va fi proiectat „Scara” in regia lui Vlad Paunescu, cu o distributie care ii include pe Eduard Trifa, Ana-Maria Guran, Ioana Craciunescu si Horatiu Malaele. Bilete se gasesc aici.

Documentarul „Romania Salbatica” premiat cu trofeul publicului la TIFF 2021 si regizat de Dan Dinu si Cosmin Dumitrache va fi proiectat pe 1 decembrie atat la Cinema Elvire Popesco (orele 16:00) cat si la Cinema Union (orele 19:00). Mai multe despre acest proiect puteti citi mai jos, biletele se gasesc aici.

Blockbusterul „Ghostbuters: Afterlife” cu Paul Rudd, Bill Murray si Sigourney Weaver va rula la Happy Cinema, Movieplex, Cineplexx, Cinemax, Hollywood Multiplex si in reteaua Cinema City. In aceleasi cinematografe va rula si „House of Gucci”, unul dintre cele mai controversate filme ale finalului de an.

Mai jos puteti citi mai multe despre productia regizata de Ridley Scott care ii are in distributie pe Adam Driver, Lady Gaga, Jared Leto, Al Pacino si Jeremy Irons.

Printre filmele pe care le puteti viziona pe marele ecran de 1 decembrie sunt „Un triomphe” – „Succes de public” in regia lui Emmanuel Courcol sau „Encanto’, cea mai noua animatie Disney care a avut incasari de box office spectaculoase in SUA week-endul trecut. Alte productii din program sunt „Spirala” in regia Ceciliei Felmeri, „Regele Richard” in regia lui Reinaldo Marcus Green cu Will Smith in rolul principal, „Eternii” in regia lui Chloe Zhao, „Familia Monstrulescu 2”, „Last Night in Soho” in regia lui Edgar Wright, „Lupul si leul: o prietenie ca-n povesti”, „”Spirite intunecate”, „Dune”, „Ron o ia razna”, „Venom: Sa fie carnagiu”, „Ultimul duel”, „Familia Addams 2”, James Bond „No time to die” si „Luca”.

In privinta expozitiilor, pe 1 decembrie vor fi vernisate 5 expozitii noi din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei. 

4 expozitii ii sunt dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanti artisti romaniiar a cincea il celebreaza pe Neagoe Basarab si aportul esential pe care l-a adus culturii romane. Mai multe detalii despre acestea puteti afla mai jos. Trebuie mentionat faptul ca MNAR va avea intrarea gratuita pe 1 decembrie.

Descoperiti casele din Bucuresti unde au locuit muzicieni. Anton Pann, C. C. Nottara si Maria Tanase sunt printre personajele prezentate in casele lor intr-un proiect editorial.

Un ONG a lansat un proiect editorial bilingv in care sunt evidentiate casele unor mari muzicieni care au locuit in Bucuresti, din secolul al XIX-lea si pana aproape de prezent. Anton Pann, Alexandru Flechtenmacher, C. C. Nottara, George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy, Ion Voicu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Cella Delavrancea, Stefan Gheorghiu, Silvia Serbescu, Iosif Sava, Maria Tanase, Emilia Petrescu si multi altii se regasesc acum pe o harta digitala documentata.

In perioada 26 noiembrie – 26 decembrie 2021, pe esplanada cu statui din Piata Universitatii, Primaria Municipiului Bucuresti deschide Bucharest Christmas Market, eveniment care isi propune sa readuca spiritul sarbatorilor de iarna in inima orasului.

Bradul care va fi amplasat in Piata Universitatii are o inaltime de 15 metri, este reutilizabil, durabil si ecologic, creat din lemn si impodobit cu ornamente sculptate. Programul va fi completat de muzica ambientala si momente speciale dedicate sarbatorii Craciunului.

Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” se organizeaza un concurs de impodobit brazi. 

In incinta muzeului sunt peste 20 de brazi ce asteapta sa fie impodobiti cu decoratiuni aduse de cei care vor sa participe la concurs. Acesta se va desfasura in perioada 22 noiembrie – 19 decembrie 2021. Detalii aici.

In privinta rasfatului culinar, mai jos veti gasi o lista a celor 8 restaurante din Bucuresti care pregatesc evenimente culinare de Ziua Nationala a Romaniei. 

*

Pentru fiecare dintre evenimentele si spectacolele mentionate in acest articol, va recomandam sa verificati pagina oficiala a organizatorului pentru a fi la curent cu masurile pandemice impuse la intrare. Conform deciziei autoritatilor, toate evenimentele se desfasoara numai pe baza dovezii de vaccinare cu schema completa iar purtarea mastii de protectie este obligatorie.

Citește în continuare