Skip to content

La New York s-a deschis cea mai mare expozitie Yayoi Kusama de pana acum. Curatorii declara ca artista in varsta de 94 de ani creeaza in continuare, 36 de picturi noi sunt expuse in premiera.

Pe 11 mai, in New York s-a deschis cea mai mare expozitie a artistei japoneze Yayoi Kusama. Evenimentul are loc la galeria David Zwirner de pe West 19th Street, din cartierul Chelsea, si este cea mai recenta expozitie a artistei in metropola americana. Lucrarile lui Kusama au revenit la galeria newyorkeza dupa 2 ani, ultima sa expozitie la David Zwirner a fost in 2021 si a strans peste 94.000 de vizitatori din toata lumea. 

Kusama a implinit in luna martie 94 de ani si face parte dintr-un grup important de artisti moderni si contemporani care pot fi vazuti in cele mai mari muzee din lume, printre ei se afla Pablo Picasso, Jackson Pollock, Andy Warhol sau Jean-Michel Basquiat.

Dincolo de faptul ca este o artista prolifica, expozitiile sale atrag cozi interminabile de oameni, multi dintre ei ajungand uneori sa astepte ore in sir pentru a petrece mai putin de un minut printre lucrarile ei. 

Expozitia de la David Zwirner a fost denumita „Yayoi Kusama: I Spend Each Day Embracing Flowers — Yayoi Kusama: Imi petrec fiecare zi imbratisand flori” si se intinde in trei sali de mari dimensiuni, conectate intre ele. Sunt prezentate cele mai recente lucrari ale artistei, printre care si o noua „Infinity Room — Camera Infinita”.  

Elementul de noutate al expozitiei este faptul ca prezinta si lucrari la dimensiuni mai mici, dintre care unele catalogate drept „minimaliste” pentru stilul maximalist specific artistei. Acestea sunt mai apropiate de stilul folosit de Kusama in primii ani la New York, in jurul perioadei 1958-1960. 

Lucrarile sunt prezentate de aceasta data intr-un spatiu aerisit, cu pereti si lumina alba, care fac cu atat mai mult ca lucrarile multicolore sa iasa in evidenta si sa devina atractia principala in orice incapere.

Intr-una dintre salile galeriei este prezentata o instalatie cu trei sculpturi in forma de flori, cu petale de diferite forme si culori si cu punctele vibrante, specifice lui Kusama. 

Pe un hol scurt se afla o serie de 36 de picturi noi, realizate de artista intre 2021 si 2022, care sunt urmate de o noua versiune a „Camerei infinite”, ocupand o a doua sala. Kusama este mai putin cunoscuta ca pictorita, insa in ultimii ani picturile sale au fost redescoperite de catre colectionari si au inceput sa fie din ce in ce mai prezente la targurile de arta. Acestea sunt mai usor de vandut si transportat decat instalatiile de dimensiuni mari.

Noua „Camera Infinita” este una dintre cele mai mari lucrari din expozitie, cat si una dintre cele mai mari realizate de Kusama pana acum. Este prima de acest tip care este luminata cu ajutorul luminii din exterior, intrarea se face pe o usa mica in forma de semicerc.

Camera este formata din decupaje circulare rosii, galbene, albastre sau verzi si este o referinta la scena artistica a cluburilor anilor ’90. In interior are loc un spectacol de lumini si reflexii specific lui Kusama. 

In ultima sala se afla un ansamblu sculptural format din trei dovleci galbeni, urasi, care pare ca se onduiesc. Cel mai inalt dovleac ajunge la trei metri, iar alaturi de ceilalti formeaza un fel de traseu pe care privitorii il pot parcurge in timpul vizitei.

Expozitia poate fi vizitata pana pe 21 iulie. Accesul este gratuit. Pentru cei care nu pot ajunge acolo, mai jos veti gasi un tur filmat al expozitiei.

Mai jos puteti descoperi povestea bulinelor lui Kusama si a carierei sale impresionante, dar si cele mai recente proiecte in care a fost implicata. Artista in varsta de 94 de ani locuieste inca din 1977 in mod voluntar intr-un centru psihiatric din Tokyo, nu apare in public si nu da interviuri.

Citește în continuare