Skip to content

Bucuresti, in clasamentul celor mai prietenoase orase din Europa, potrivit Condé Nast Traveller. Orasul este descris cu o atitudine primitoare, multe muzee si o eleganta fragmentata care aminteste de Parisul de alta data.

Zilele trecute, publicatia Condé Nast Traveller a dezvaluit rezultatele voturilor pentru „cele mai prietenoase orase din Europa”, un sondaj la care au luat parte peste jumatate de milion de cititori ai revistei, toti fiind pasionati de calatorii de lux. Un motiv de mandrie — si o veste pozitiva in amalgamul de vesti triste — este ca Bucurestiul este inclus in primele 10 locuri cu cei mai zambitori si mai primitori oameni de pe continent.

Au existat numeroase criterii luate in calcul pentru a alege cele mai prietenoase orase: de la istoria orasului la arhitectura, scena artistica, viata de noapte dar si oferta gastronomica.

Dincolo de acesti factori, clasamentul dezvaluit de CN Traveller a luat in calcul si factorul uman, mai exact atitudinea primitoare si prietenoasa a oamenilor.

Atitudinea prietenoasa a localnicilor conteaza enorm in calitatea unei calatorii memorabile. De la intrarea la vama sau in aeroport la cazare la hotel si chelnerii din restaurante, interactiunea umana defineste orice calatorie, fie ca este vorba despre o vacanta de un weekend sau despre o deplasare in interes de serviciu.

Romanii au fost considerati deseori in ghidurile de calatorie drept „primitori” si „prietenosi”, in special in ceea ce priveste turistii straini, intelegand importanta bacsisurilor. Insa validarea recenta primita din partea cititorilor CN Traveller certifica acest lucru.

Condé Nast Traveller este o revista de calatorii de lux publicata de  Condé Nast Publications, compania care editeaza si celebra revista Vogue.

Clasamentul celor mai prietenoase orase din Europa in 2023 este condus de Siena din Italia cu un grad de satisfactie al calatorilor de 98,33%.

Orasul Siena este descris drept o bijuterie toscana, o destinatie vibranta, cu o atmosfera plina de viata si cladiri gotice superbe. Strazile vechi sunt aduse la viata de mii de cafenele zgomotoase, restaurante care functioneaza ca afaceri de familie de cateva decenii dar si Palio, o cursa anuala de cai care are loc in fiecare vara in Piazza del Campo.

Centrul istoric al orasului este considerat un sit de „valoare universala exceptionala” de catre Unesco si, bineinteles, localnicii sunt renumiti pentru primirea lor calduroasa. 

Pe locurile al doilea si al treilea se afla cele mai mari orase irlandeze: Cork, respectiv capitala tarii, Dublin.

Desi Cork este al doilea oras ca marime din Irlanda, portul este  considerat chiar mai prietenos decat capitala. Este descris ca un „centru fermecator si plin de viata in inima minunatului peisaj al comitatului Cork, care merita vizitat daca va plac mancarea, galeriile uimitoare si distractia.” 

Orasul are o scena culinara interesanta, o multime de cafenele si o piata de alimente cu istorie.

De fapt, irlandezii sunt renumiti pentru amabilitatea lor in intreaga lume, asa ca nu este de mirare ca Dublin, capitala insulei, se claseaza pe locul al treilea in topul celor mai prietenoase orase din Europa. 

In ceea ce priveste Bucurestiul, capitala Romaniei are un punctaj de 92,5% ca grad de satisfactie din partea turistilor.

Potrivit CN Traveller: „Orasul este adesea supranumit „Parisul Orientului” datorita bulevardelor si arhitecturii sale grandioase. Astazi, exista o eleganta fragmentat cu margini dinamice si o atitudine primitoare. Exista o multime de muzee de explorat, parcuri luxuriante in fiecare sector, biserici ortodoxe ornamentate din secolele XVII si XVIII si o viata de noapte plina de energie.”

Bucurestiul s-a mai bucurat anul trecut de o recunoastere la nivel international. Este vorba despre includerea unui restaurant din capitala in clasamentul celor mai bune 100 pizzerii din lume, mai jos puteti citi mai multe despre acest subiect.

Spania are, de asemenea, un punctaj bun in lista CN Traveller, deoarece Malaga si San Sebastian figureaza, de asemenea, pe lista celor mai prietenoase orase din Europa. 

Mai jos gasiti rezultatele CN Traveller’s Readers Choice Awards pentru cele mai prietenoase orase din Europa.

Siena, Italia (98,33)

Cork, Irlanda (97.00)

Dublin, Irlanda (95.37)

Helsinki, Finlanda (95.00)

Belgrad, Serbia (94.55)

Malaga, Spania (94.19)

San Sebastián, Spania (92.67)

Dubrovnik, Croatia (92.61)

Bucuresti, Romania (92.5)

Ljubljana, Slovenia (92.31)

Citește în continuare