Skip to content

Cele mai vechi bijuterii din lume au fost descoperite intr-o pestera din Maroc. Realizate in urma cu peste 150.000 de ani din cochilii de melc, cele 33 de margele au fost utilizate ca obiecte decorative.

Dintotdeauna, bijuteriile au fost un simbol al statutului social si au jucat un rol important in descrierea contextului istoric specific unor personalitati importante sau a diverselor epoci. Pe langa functia decorativa, bijuteriile pot rescrise istoria, mai ales daca sunt descoperiri atat de importante precum cazul despre care puteti afla mai jos.

Arheologii au descoperit cele mai vechi bijuterii din lume intr-o pestera din Bizmoune, in vestul desertic al Marocului. Setul de bijuterii a fost realizat folosind cochilii de melc si a fost purtat de catre locuitorii din apoca de piatra, in urma cu 150 de mii de ani. 

Cele 33 de margele au fost realizate din cochilii de melc lungi de 1 cm si au fost gasite de catre cercetatori in timpul escavarilor dintre anii 2014 si 2018 in apropierea intrarii in pestera Bizmoune care se afla la 16 km de orasul de coasta Essaouira.

Pestera a fost descoperita pentru prima data in 2004, primele escavari arheologice au avut loc intre 2008 si 2009, iar echipa care a facut primele cercetari a publicat recent in revista de specialitate Science Advances primele rezultate ale escavarilor, printre acestea aflandu-se si bijuteriile din cochilii de melc. 

Cochiliile folosite ca margele provin de la doua specii de melc de mare, Calumbella Rustica si Tritia Gibbosula. 

Fiecare dintre margele avea perforatii prin care, cel mai probabil, se introducea o sfoara sau un fir de material textil si se atarnau pe post de ornamente sub forma de cercei sau de colier. Multe dintre ele au marginile netezite si lustruite, acest lucru sugerand ca au fost realizate de cineva care a mai lucrat cu astfel de cochili si le cunostea rolul decorativ. Bijuteriile din pestera Bizmoune sunt similare cu alte descoperiri arheologice de pe continentul African, anterior cele mai vechi exemple au fost datate la o vechime de 130 de mii de ani.

Cercetatorii au datat margelele masurand degradarea uraniului in zacamintele minerale gasite in acelasi strat in care au fost descoperite bijuteriile. Analiza lor a indicat modificarea cochiliilor undeva intre 120.000 si 171.000 de ani in urma, cu 142.000 de ani fiind varsta minima probabila a acestora.

Steven L. Kuhn, profesorul de antropologie la Universitatea din Arizona care a condus echipa de arheologi a declarat pentru Science Advances ca “Margelele erau probabil o parte din felul in care oamenii isi exprimau identitatea prin imbracaminte. Ele sunt momentan doar varful iceberg-ului in ceea ce priveste comportamentul stramosilor nostri fata de bijuterii, dar demonstreaza ca ornamentele erau prezente chiar si acum sute de mii de ani si ca oamenii erau interesati in a comunica cu grupuri mai mari de oameni, pe langa prieteni si familie.”

Potrivit specialistilor de la Muzeul Victoria si Albert din Londra, cele mai timpurii forme de bijuterii au fost realizate din scoici, piatra si oase. Oamenii preistorici purtau probabil astfel de podoabe „ca protectie impotriva pericolelor vietii sau ca semn de statut sau rang”.

Mai jos puteti descoperi mai multe bijuterii care au scris istorie, de la cele mai scumpe pietre pretioase din lume la bijuteriile coroanei britanice si o galerie foto cu cei mai mari colectionari de accesorii din aur si diamante.

Citește în continuare