Skip to content

Tot ce trebuie sa stiti despre ceremonia de inmormantare a Reginei Elisabeta. Programul strict al funeraliilor de luni va fi transmis live online.

A doua epoca elisabetana din istoria britanica se apropie de sfarsit. Domnia de 70 de ani a Reginei Elisabeta se va incheia in istorie prin ceremonia de inmormantare care va avea loc luni, 19 septembrie 2022.

Vor fi primele funeralii de stat din Marea Britanie de la moartea prim-ministrului Winston Churchill in 1965.

Ofiterii de presa ai Palatului Buckingham au dezvaluit tot ce trebuie sa stiti despre funeraliile Reginei dar si programul strict si complex pe care il vor urma cei peste 10.000 de oameni implicati in respectarea protocoalelor regale.

Comunicatul oficial emis de Palatul Buckingham sustine ca „inmormantarea de stat a Majestatii Sale Regina va avea loc la Westminster Abbey luni, pe 19 septembrie la orele 11:00 locale. Va fi urmata de un serviciu de ingroparea la Capela St.George din Windsor, in aceeasi la orele 16:00.”

In momentul de fata, sicriul cu trupul Reginei se afla in procesiunea „Lies-in-State” (sta in parlament) unde supusii ei ii pot aduce o ultima reverenta. Este pazit de Garda Regelui care se schimba la fiecare sase ore, fiecare dintre ei stand de veghe cate 20 de minute.

Sicriul este acoperit cu Steagul Regal peste care sunt asezate Instrumentele de Stat, Coroana Imperiala de Stat, Globul si Sceptrul care vor ramane acolo pe durata ceremoniilor.

Programul de luni incepe la orele 6:30, (8:30 ora Romaniei), si se va incheia abia la 19:30 (21:30 ora Romaniei). In cazul in care va doriti sa urmariti ceremoniile online, cel mai sigur canal de YouTube este cel al Familiei Regale – disponibil aici – iar pentru a va fi mai usor vom utiliza mai jos ora locala a Romaniei.

Luni la 8:30 (ora Romaniei) vor fi inchise usile pentru publicul care isi ia la revedere de la Regina in Westminster Hall, se estimeaza ca vor fi in jur de 400.000 de britanici care vor fi trecut pe langa sicriu pana atunci.

La 10:00 se vor deschide usile de la Westminster Abbey – aflate la cativa zeci de metri distanta – pentru cei 2000 de invitati care vor veni din toate colturile lumii pentru a lua parte la funeralii. Printre ei se numara si Familia Regala a Romaniei: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei si Alteta Sa Regala Principele Consort. Alaturi de ei vor fi sefi de state, reprezentanti ai guvernelor din intreaga lume si membri ai altor Familii Regale. Acestia se vor intalni la Royal Hospital din zona Chelsea de unde vor fi transportati in ordine spre Westminster.

La 12:35, un grup de purtatori din The Queen’s Company, Batalionul 1 Grenadier Guards, va ridica sicriul de pe catafalc. Il va transporta apoi in procesiune de la Westminster Hall pana la un afet de tun care va fi pozitionat langa usa de nord a cladirii. Afetul de tun este utilizat din 1901, inca de la inmormantarea Reginei Victoria.

La 12:44, afetul de tun va fi tras de 142 de militari ai Marinei Regale pana la Westminster Abbey. Regele, membrii Familiei Regale, rudele Regelui si rudele Printului de Wales vor merge pe jos in spatele cortegiului.

La 12:52 procesiunea va ajunge la poarta de vest de la Westminster Abbey unde grupul de purtatori va ridica sicriul de pe afetul de tun si il vor transporta in interior pentru funeraliile de stat.

La 13:00 va incepe slujba de inmormantare de stat.

La 13:55 va rasuna „The Last Post”, melodie care marcheaza sfarsitul vietii unui militar. Va fi urmata de doua minute de liniste la nivel national.

La 14:00 vor fi interpretate „Reveille”, imnul national si o boceta de catre Cimpoierul Reginei. Acestea vor marca sfarsitul funeraliilor de stat. Sicriul va fi tranportat inapoi la afetul de tun.

La 14:15 va incepe o procesiune care va pleca de la Westminster spre Wellington Arch de langa Hyde Park Corner. Va urma traseul Broad Sanctuary Parliament Square, Parliament Street, Whitehall, Horse Guards, Horse Guards Arch, Horse Guards Road, The Mall, Queen’s Gardens, Constitution Hill si Apsley Way. Regele si membrii familiei regale vor merge pe jos in spatele cortegiului.

La 15:00 procesiunea va ajunge la Wellington Arch, grupul de purtatori va ridica sicriul de pe afetul de tun si il va plasa in dricul de stat. De acolo, dricul va porni spre Windsor in timp ce parada militara va oferi un ultim salut regal, pe fundal se va auzi imnul national.

Regele si Regina Consort, Printul si Printesa de Wales si alti membrii ai familiei regale vor porni de asemenea spre Windsor cu masinile.

La 17:06 dricul de stat va ajunge la Shaw Farm Gate pe Albert Road in Windsor unde se va alatura procesiunii care se va afla deja in formatie.

La 17:10 procesiunea finala va porni pe Albert Road, Long Walk, Cambridge Gate, Cambridge Drive, George IV Gate, Quadrangle, Engine Court, Norman Arch, Chapel Hill, Parade Ground si Horseshoe Cloister Arch.

La 17:20 vor fi deschise usile Capelei St George pentru congregatia care va participa la serviciul prin care sicriul este depus in mormant.

La 17:25 membrii familiei regale care nu au facut parte din procesiune vor ajunge la Capela St George.

La 17:40 Regele si alti membrii ai familiei regale se vor alatura procesiunii in Engine Court.

La 17:53 procesiunea se va opri la baza scarilor de vest ale Capelei St George in Horseshoe Cloister. Grupul de purtatori va ridica sicriul din dricul de stat si il vor purta in procesiune in interior.

La 18:00 va incepe serviciul de ingropare care va fi de asemenea transmis online, vor participa Regele, membrii familiei regale, prim-ministrii taramurilor din Commonwealth, actualii si fostii angajati ai Casei Regale si alte persoane cu roluri in schema monarhica. 

Inainte de interpretarea imnului final, Coroana Imperiala de Stat, Globul si Sceptrul vor fi luate de pe sicriul Reginei si puse pe altar. La finalul imnului, Regele va plasa pe sicriu Queen’s Company Camp Colour of the Grenadier Guards. In acelasi timp, Lordul Sambelan va rupe bagheta lui de serviciu si o plasa pe sicriu, acest lucru va simboliza intreruperea serviciului sau fata de monarh.

Pe masura ce sicriul va fi coborat in Cripta Regala, Decanul din Windsor va rosti un psalm, urmat de momentul in care Garter King of Arms va pronunta toate titlurile si functiile Majestatii Sale. Cimpoierul Regal va interpreta o boceta iar Arhiepiscopul de Canterbury (care are un rol similar cu al patriarhului in cadrul bisericii anglicane) va pronunta o binecuvantare. In incheierea slujbei va fi interpretat imnul national.

Nu se cunoaste exact durata acestui serviciu dar dupa finalizarea lui, Regele si membrii familiei regale vor pleca spre Castelul Windsor. Acest moment marcheaza finalul ceremoniilor publice.

La 19:30 va avea loc un serviciu privat de ingropare condus de Decan din Windsor la care vor lua parte numai Regele si membrii familiei regale. 

Regina Elisabeta va fi ingropata alaturi de fostul ei sot, Printul Philip, in Capela Memoriala a Regelui George al VI-lea. In aceeasi cripta se afla si sicriele parintilor ei, cenusa surorii sale, Printesa Margaret. 

Capela a fost construita conform dorintelor Regelui George al VI-lea care nu si-a dorit sa ramana ingropat in Cripta Regala pe termen lung. A fost creata in 1969 si este prima extindere a capelei din 1504. In total, 45 de membri ai familiilor regale britanice sunt inmormantati acolo, inclusiv 10 monarhi si 7 consorti. Regina Elisabeta va deveni al 11-lea conducator inhumat la Windsor.

Citește în continuare