Skip to content

Colectia de arta a lui Alain Delon va fi pusa in vanzare pe 22 iunie la Paris. Printre cele mai importante lucrari sunt opere de Albrecht Dürer, Edgar Degas si Eugène Delacroix.

Alain Delon, unul dintre cei mai importanti si prolifici actori francezi  din toate timpurile a decis sa-si vanda intreaga colectie de arta, constituita in ultimii 60 de ani. Lucrarile vor fi oferite spre vanzare prin intermediul casei de licitatie Bonhams din Paris. Se estimeaza ca valorea cumulata a acestora se situeaza in jurul a 5 milioane de euro.

Actorul a strans in timpul vietii sale o colectie de peste 84 de opere de arta importante, unele de la mari maestrii ai artei europene, precum Albrecht Dürer, Edgar Degas sau Eugène Delacroix. 

Figura emblematica a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului in epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumosi barbati ai tuturor timpurilor.  

Delon, in varsta de 86 de ani, a devenit cunoscut pentru cele filmele „Ghepardul” din 1963 si „Samuraiul” din 1967, fiind premiat in 2019 cu premiul Palme d’Or onorific pentru intreaga cariera. Actorul a vizitat si Romania in 2017 in cadrul festivalului TIFF de la Cluj-Napoca, cand a primit premiul pentru intrega cariera. Recent, s-a lansat o noua biografie a lui Delon, „Amours et Mémoires”, scrisa de Denitza Bantcheva si moldoveanca Liliana Rosca.

Potrivit fiicei sale, Anouchka Delon, care este si ea actrita, Delon ar fi intentionat de mai multi ani sa-si vanda colectia in timpul vietii. 

Potrivit acesteia, actorul este sanatos si doreste sa „ofere aceste opere unor noi proprietari”.

Despre colectia sa de arta, Delon a declarat ca „Sunt doua lucruri pe care le vad ca fiind mosternirea mea: cariera de actor si colectia mea de arta. Sunt atat de mandru de amandoua! De obicei oamenii ma intreaba daca exista un fir care leaga in vreun fel toate operele intre ele, si eu le raspund ca eu sunt.” Potrivit fiicei sale, actorul si-a constituit colectia dupa preferintele si gusturile proprii, fara a tine cont de pret sau de tendintele din lumea artei. 

Cea mai importanta piesa din colectie este pictura „La baie de Sainte-Adresse” a lui Raoul Dufy din 1906. Reprezinta o scena de pe plaja de la Sainte-Adresse si are un pret de vanzare estimat intre 600.000 si 800.000 de euro. 

Pictura este una dintre cele mai apreciate de Delon, insa preferata sa este sculptura unei pantere realizata de Rembrandt Bugatti, estimata de casa de licitatii la o suma cuprinsa intre 250.000 si 300.000 de euro. 

Potrivit fiicei sale, Delon a fost adesea reprezentat in presa franceza drept o pantera sau un leu iar reprezentarile de feline sunt cele mai des intalnite subiecte din colectia sa.

O alta opera de valoare este un desen realizat de Edgar Degas estimat la o suma cuprinsa intre 80.000 si 120.000 de euro. Anouchka Delon avea desenul atarnat in dormitorul ei din copilarie, declarand ca „impartasesc aceeasi pasiune pentru arta ca si tatal meu. A fost un privilegiu sa le avem in casa noastra, era ca si cum as fi trait intr-un muzeu.”

In cadrul licitatiei va fi oferita si o pictura de Delacroix, „Cheval arabe attaché à un piquet — Cal arab legat de un tarus” estimata la un pret cuprins intre 300.000 si 500.000 de euro. O alta opera importanta din colectie este o gravura de Dürer care ar putea fi vanduta pentru 70.000 de euro.

Cele 84 de opere vor fi puse in vanzare pe 22 iunie la sediul casei de licitatii Bonhams din Paris. Se presupune ca in urma licitatiei se vor strange intre 4 si 5 milioane de euro. 

„Sper ca fiecare lucrare sa ajunga la familia potrivita, deoarece consideram ca este mai degraba vorba despre o adoptie decat despre o vanzare de arta. Este ca si cum ti-ai vinde primul apartament sau prima masina in care ai adunat atat de multe amintiri. E natural sa-ti doresti ca oamenii sa le aprecieze la fel de mult ca tine.” a adaugat Anouchka Delon. 

Cu o cariera impresionanta si peste 100 de interpretari memorabile, actorul, producatorul, scenaristul si regizorul Alain Delon aniverseaza anul acesta 88 de ani de viata.

Vreme de sase decenii a aparut pe marile ecrane in pelicule care au facut istorie. Rocco si fratii sai (1960), in plin soare (1960), Eclipsa (1962), Ghepardul (1963), Laleaua neagra (1964), Samuraiul (1967), Borsalino (1970), Notre histoire (1984) sau Pe cuvant de politist (1985) sunt doar cateva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

S-a nascut la data de 8 noiembrie 1935 si nimic din copilaria tulbure sau din adolescenta plina de peripetii a artistului nu oferea indicii despre succesul rasunator pe care avea sa-l cunoasca in jurul varstei de 23 de ani. Frumusetea magnetica si farmecul personal au facut ca actorul sa fie curtat inca de la inceputuri de industria hollywoodiana, insa, desi i s-a oferit sansa de a fi distribuit intr-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide sa-si inceapa cariera in Franta, unde se lanseaza in 1957 in Quand la femme s’en mêle (r.  Yves Allégret). In 1958, in Christine, joaca pentru prima data alaturi de Romy Schneider, fermecatoarea actrita ce avea sa-i devina, ulterior, logodnica.

Dupa rolul din Ghepardul (r. Luchino Visconti), in 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima data la Globul de Aur. In 1977 a ajuns pe lista favoritilor la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein (r. Joseph Losey), iar interpretarea din Notre Histoire (r. Bertrand Blier) i-a adus in 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific in 1995, iar in 2005 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare de catre presedintele Jacques Chirac, pentru contributia sa la arta cinematografica.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni si Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, in nenumarate randuri, de marile festivaluri.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinitatii si a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci si cultura pop. Are propria linie de accesorii si parfumuri de lux si apare pe coperta albumului The Queen is Dead al celor de la The Smiths. Beautiful Killer, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Citește în continuare