Skip to content

O campanie pentru salvarea colectiei Brontë a adunat peste 15 milioane de lire sterline. Sir Leonard Blavatnik este cel mai mare donator individual, care a oferit peste 7 milioane de lire pentru a salva colectia

O colectie de manuscrise si carti tiparite de catre familia Brontë si alti scriitori a fost salvata pentru in urma unei campanii de strangere de fonduri de succes in valoare de 15 milioane de lire sterline.

Colectia contine lucrari originale si primele editii de la unii dintre cei mai importanti si prestigiosi autori britanici, inclusiv manuscrise de la Jane Austen, Robert Burns si Sir Walter Scott.

Colectia de lucrari Brontë salvata prin aceasta campanie include primele editii ale Jane Eyre si Wuthering Heights, caietul de poezie al lui Emily Brontë cu adnotarile lui Charlotte, sase manuscrise in miniatura cu scrisul lui Charlotte, jurnalele ilustrate scrise de Emily si Anne si multe altele.

Colectia a facut parte anterior din Biblioteca Honresfield, creata de industriasul William Law, din secolul al XIX-lea. Publicatia The Bookseller mentioneaza ca Biblioteca Honresfield a fost predominant inaccesibila in ultimii 80 de ani, ceea ce inseamna ca oamenii de stiinta nu au fost in masura sa examineze lucrarile.

Cand in mai 2021 a fost anuntata vanzarea Bibliotecii Honresfield in trei transe, asociatia Friends of the National Libraries (FNL) au convins Sotheby’s, agentia vanzatorilor, sa amane vanzarea primei transe pentru a le oferi sansa de a cumpara intreaga colectie direct.

Astfel, sase luni mai tarziu, campania FNL a atins cu succes acest obiectiv, strangand 15 milioane de lire sterline si asigurandu-se ca aceasta colectie va ramane in domeniul public si nu va fi pierduta prin colectii private.

Dupa efectuarea platii, colectia a fost incredintata Bibliotecii Britanice, Muzeului Parsonage Brontë din Haworth si Bibliotecii Brotherton, Universitatea din Leeds. Acest lucru asigura ca toti cititorii, oamenii de stiinta si membrii publicului pot accesa lucrarile.

In campania de strangere de fonduri au fost incluse donatii considerabile, inclusiv Fondul Memorial al Patrimoniului National (NHMF), care a contribuit cu suma de 4 milioane de lire sterline, cel mai mare de acest gen acordat vreodatam dar si o contributie de 1,2 milioane de lire sterline de la British Library.

Individual, Sir Leonard Blavatnik a facut o donatie de 7,5 milioane de lire sterline ale FNL, fiind astfel cel mai mare donator individual.

Surorile Bronte sunt trei romanciere engleze, considerate a fi intemeietoarele realismului critic in literatura engleza a secolului al XIX-lea. Emily, Charlotte si Anna s-au nascut in anii 1816, 1818 si 1820, au crescut localitatea Haworth din Yorkshire de Vest, in familia unui preot sarac, Patrick Bronte.

Emily Brontë este creatoarea unui singur roman, „La rascruce de vanturi” („Wuthering Heights”), scris sub pseudonimul Ellis Bell, considerat o capodopera a literaturii engleze si universale.

Charlotte este autoarea, sub pseudonimul Currer Bell, a romanelor „Jane Eyre” (1847), „Shirley” (1849), iar Anne este autoarea – sub pseudonimul Acton Bell –  a romanului „Agnes Grey” (1847) si a unor poezii.

Citește în continuare