Skip to content

Concert Exceptional: Angela Gheorghiu live din casa Qreator, joi 25 iunie

Astazi, 25 iunie, Programul Qreator- Home Together isi incheie stagiunea online cu un eveniment exceptional: un concert live cu Angela Gheorghiu.

 

Concertul are loc de la ora 18.30, transmisia live se va face din casa Qreator si poate fi urmarit pe pagina de Facebook Qreator. La pian se va afla Alexandru Petrovici. Recitalul poate fi urmarit gratuit, doar de spectatorii din Romania.

Cum programul Angelei Gheorghiu in mod obisnuit, in afara vremurilor de pandemie, este unul foarte incarcat, dar si cum putine institutii de cultura din Romania au invitat-o sa cante pe scenele noastre, romanii au vazut-o foarte rar pe cea care este recunoscuta drept una dintre cele mai mari soprane ale tuturor timpurilor si cel mai mare artist roman in viata.  Evenimentul din aceasta seara din casa Qreator vine in completarea omagiului pe care Festivalul International de Teatru de la Sibiu i l-a adus Angelei Gheorghiu in editia din acest an prin difuzarea operei „Adriana Lecouvreur”.

Angela Gheorghiu si-a facut debutul international in 1992 la Royal Opera House in La Bohème. In acelasi an a debutat la Metropolitan Opera New York si la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cantat pentru prima data rolul Violettei din La Traviata in 1994, legendara productie pentru a carei transmitere in direct BBC si-a intrerupt programul obisnuit pentru prima si ultima data in istoria operei si in istoria televiziunii.


La una din repetitii dirijorul, Sir George Solti, a spus: “Mi-au dat lacrimile. A trebuit sa ies. Fata este minunata. Poate sa faca orice”. Ziarele au scris ca “S-a nascut o stea”. De la debutul ei la Royal Opera House, a aparut pe cele mai importante sali de opera si de concerte din intreaga lume, repertoriul ei incluzand roluri precum Mimì in La bohème, Violetta in La traviata, Juliette (Roméo et Juliette), Nedda (Pagliacci), Adina (L’elisir d’amore), Amelia in Simon Boccanegra, Charlotte in Werther, Tosca, Magda in La rondine, Marguerite in Faust si Adriana Lecouvreur.
A inregistrat considerabil cu EMI/Warner Classics si cu Decca si a fost onorata cu numeroase premii, printre care La Médaille Vermeille de la Ville de Paris, Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter si in grad de Cavaler din partea Guvernului francez, decoratia “Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al Romaniei, Premiul Cultural European pentru Muzica si premiul Victoire d’Honneur.


In istoria operei, Angela Gheorghiu straluceste ca un fenomen rar: nu numai o cantareata / actrita cu o tehnica vocala exceptionala si o inteligenta dramatica si muzicala profunda, dar si un comunicator magnetic care patrunde in inimile si mintile unui spectru panoramic de audiente. A adus cele mai inalte valori ale artei operatice unei mari comunitati mondiale, la o scara neobisnuit de larga.

In ultimele trei luni proiectele din mediul virtual Qreator au incercat sa duca mai departe creativitatea, inovatia, inspiratia si sa pastreze legatura dintre cei care ne inspira si cei care se lasa inspirati de acestia.

In martie a inceput Qreator – Home Together Edition, o serie de evenimente prin care s–a deschis o usa virtuala a superbei case din centrul Bucurestiului, gazduind concerte, spectacole de teatru, transmise live pe pagina de Facebook.

Citește în continuare