Skip to content

Un nou studiu arata ca o conversatie pe zi cu prietenii poate ajuta sanatatea mintala. O simpla discutie poate reduce stresul, ne poate intari sistemul imunitar si poate reduce suferinta fizica si emotionala.

Un nou studiu publicat in Communication Research in ianuarie 2023 sugereaza ca a avea o conversatie zilnica cu un prieten poate avea un efect semnificativ asupra sanatatii mintale a unei persoane, creste nivelul de fericire, dar si scade nivelul de stres pana la sfarsitul fiecarei zile.

Cercetarile anterioare au aratat ca a vorbi despre probleme altcuiva poate reduce stresul, ne poate intari sistemul imunitar si poate reduce suferinta fizica si emotionala.

„In timp ce alte cercetari privind bunastarea se concentreaza pe lucruri precum gandurile de  recunostinta sau jurnalul, cercetarea de fata este asupra a ceea ce putem face in interactiunile noastre pentru a ne imbunatati bunastarea. Acest lucru ne ofera o lista valoroasa de lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-si imbunatati zilele”, a declarat Jeffrey Hall, unul dintre cercetatori de la Universitatea din Kansas, pentru publicatia VICE.

Studiul a fost gandit sa cuprinda si efectele raspandirii de coronavirus, mai ales ca au fost ani lungi de distantare sociala, munca la distanta si izolare, care au avut un impact dramatic asupra sanatatii mintale si emotionale a multor oameni.

„Micile momente de conexiune sunt atat de importante pentru noi, ca parte a experientei umane”, a spus Thea Gallagher, doctorand si profesor asistent clinic la Departamentul de Psihiatrie de la NYU Langone Health, care este si parte din echipa de cercetare a studiului. „Dupa COVID, multi dintre noi inca lucram de acasa si avem un contact social limitat. Oamenii s-au mutat si s-au schimbat. Vietile sunt diferite. Gasirea locurilor de conexiune este atat de importanta pentru sanatatea mintala. Conexiunea sociala si comunitatea au un efect mare in atenuarea depresiei si a anxietatii,” mentioneaza aceasta, citata de publicatia Healthline.

Acest studiu a constatat ca a vorbi cu prietenii, chiar si pentru perioade scurte de timp, poate ajuta sanatatea mintala.

Studiul a inclus 900 de participanti din cinci campusuri universitare americane inainte, in timpul si dupa pandemie. Participantii au fost directionati sa se angajeze intr-unul dintre cele sapte comportamente de comunicare pe parcursul unei singure zile si apoi sa raporteze in acea noapte despre sentimentele lor de stres, conexiune, anxietate, bunastare, singuratate, dar si calitatea zilei lor. Cele sapte comportamente au inclus discutii despre reapropiere, discutii cu sens, glume, forme de a arata grija fata de celalalt, ascultare, aprecierea celorlati si opiniile lor si oferirea de complimente sincere. Aceste tipuri de comportamente au crescut sentimentele de conexiune si au scazut stresul.

Este important de mentionat ca studiul a subliniat conexiunile mici si semnificative, punand accent mai degraba pe calitate decat pe cantitate. Expertii spun, de asemenea, ca unii oameni se pot simti intimidati de a ajunge la oameni si ca pentru unii chiar si interactiunea minima poate fi o provocare.

Discutiile despre sanatatea mintala au devenit din ce in ce mai normalizate spun expertii, ceea ce poate ajuta oamenii sa-si prioritizeze ideea de bunastare.

„Aceasta experienta colectiva traumatica, pandemia, pe care am avut-o ca comunitate globala aduce in prim-plan cat de importanta este sanatatea mintala si cat de mult o parte din viata de zi cu zi a fost afectata”, a spus Naomi Torres-Mackie, PhD, psiholog clinician la Spitalul Lenox Hill, citata de publicatia Healthline.

Intreg studiul poate fi citit aici.

Citește în continuare