Skip to content

Care sunt traditiile si protocoalele cand se naste un bebelus regal. Parintii nu au intotdeauna custodia copilului.

Ieri Printul Harry si sotia sa, Meghan, au anuntat nasterea celui de-al doilea copil al lor, o fetita pe nume Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.

La inceputul anului, Printesa Eugenie, verisoara lui Harry, a nascut si ea un  baiat pe care l-a numit August Philip Hawke Brooksbank, iar cu o asa avalansa de bebelusi regali, presa britanica a pus cap la cap toate procedurile si traditiile care trebuie respectate cand se naste un copil cu radacini regale.

In primul rand nasterea e asistata de un ginecolog care are in grija familiile regale; in Anglia pentru ca sunt multe rude regale sunt doi specialisti, un chirurg ginecolog, Alan Farthing si un obstetrician, Guy Thorpe-Beeston. Amandoi au fost cei care au ajutat-o pe ducesa de Cambridge la nasterea celor trei copii ai familiei.

Printul George la botez

Parintii nu au intotdeauna custodia copilului

O lege in vigoare de mai bine de 300 de ani spune ca suverana are custodia legala a nepotilor ei minori. Legea a fost introdusa de Regele George I la 1717.

Specialistii in istoria regala spun ca, desi legea este in vigoare, nu cred ca Regina va face vreodata act de ea, fiind considerata mai mult o formalitate.

Anuntul unui nou nascut e afisat la palatul Buckingham pe un sevalat  si este sub forma unui buletin medical semnat de medicii care participa la nastere.

Anuntul include sexul bebeluului, data nasterii, greutatea si detalii despre starea de sanatate a sa si a mamei.

In ultimii ani, traditia regala a facut ca parintii sa-si prezinte noul nascut pe scarile spitalului, la momentul la care pleaca acasa cu bebelusul.

Pentru prima aparitie in lume, prin traditie, bebelusul este infasat intr-o patura tricotata de o companie din Nottingham, G.H. Hurt & Sons. Printul Charles a fost primul copil regal care a fost infasat pentru aparitia publica cu aceasta paturica, in 1948.

Traditia spune ca numele sa nu fie anuntat pentru cateva zile, chiar daca bebelusul a fost aratat lumii.

Numele Printului George si al printesei Charlotte au fost anuntate la doua zile dupa ce au fost prezentati publicului, numele lui Louis la 3 zile de la nastere

Copilul poata o tinuta speciala la botez, cu o semnificatie istorica. Cei trei copii ai lui William si Kate au fost botezati cu o tinuta care era o replica dupa cea realizata pentru botezul celei mai mari fiice a reginei Victoria, realizata in 1841.

Tinuta originala a fost purtata de 62 de bebelusi regali pe parcursul a 163 de ani, a fost spalata intotdeauna manual si pastrata intr-o camera fara lumina pana la utilizarea viitoare.

Printul Louis la botez

Bebelusii regali nu primesc automat si titluri regale, e nevoie ca Regina sa le acorde un asemenea titlu, ea trebuie insa sa fie prima care este informata de nasterea bebelusului.

Conform traditiei, bebelusul are mai multi nasi pe care parintii ii anunta – Printul George are 7, Printul Louis 6, iar Charlotte 5. Meghan si Harry nu au anuntat nimic despre nasii primului lor copil, Archie.

Citește în continuare