Skip to content

In aceasta seara la Timisoara are loc concert sustinut de Orchestra Nationala a Frantei si dirijorul Cristian Macelaru. Evenimentul poate fi urmarit live, gratuit, pe medici.tv.

Prima zi din luna iunie aduce la Timisoara un concert extraordinar al Orchestrei Nationale a Frantei, una dintre cele mai renumite ansambluri din lume. Este unul din doua evenimente desfasurate in orasul de pe Bega, in anul in care Timisoara este Capitala Europeana a Culturii.

Concertul se datoreaza unui parteneriat incheiat intre Filarmonica Banatul si ansamblul orchestral francez, al carui director artistic este Cristian Macelaru.

Cu acest prilej, vor fi prezenti la Timisoara 100 de muzicieni ai Orchestrei Nationale a Frantei. Alaturi de ei si de Maelaru, pe scena va urca si violonista Sarah Nemtanu.

Evenimentul are loc la Sala Capitol a filarmonicii, de la ora 19:00, si are in program Debussy, Saint-Saëns si Ravel.

Programul include  C.Debussy – Jeux, poem dansant pentru orchestra, C. Saint-Saëns – Rondo Capriccioso si Havaneza pentru vioara si orchestra, op. 83 si M. Ravel – Daphnis si Chloé, suitele nr. 1 si 2.

Concertul va fi difuzat live pe medici.TV — astfel va putea fi urmarit din orice colt al lumii – unde va puteti crea un cont si beneficiati de 30 de zile gratuite de acces la spectacolele si filmele disponibile pe platforma de streaming. Detalii aici.

In avancronica de concert semnata de maestrul Mircea Tataru este oferit un context istoric al pieselor pe care le veti auzi in aceasta seara.

Potrivit maestrului Tataru, Charles Camille Saint-Saëns l-a apreciat foarte mult pe violonistul Pablo Sarasate, caruia i-a dedicat concertul sau pentru vioara nr. 1, iar patru ani mai tarziu, in 1863, a compus pentru el Rondo Capriccioso, o piesa care include frumusete lirica, dar si pasaje de virtuozitate.

Marii coregrafi din vremea lui Debussy au considerat ca muzica sa se adapteaza perfect creatiilor coregrafice. Astfel, el a fost convins sa creeze si muzica de balet. Din cele trei balete compuse, veti avea parte in debutul concertului, de Jocuri, in varianta simfonica. Cel care l-a convins sa-l compuna a fost celebrul dansator Nijinsky, se pare ca pe cand luau masa la restaurant.

Léon Vallas prezenta subiectul baletului in modul urmator: „intr-un parc, pe-nserat, s-a pierdut o minge de tenis. Un tanar, apoi doua fete se grabesc s-o caute.[…] Noaptea e calduta, cerul strabatut de blande licariri. Tinerii se saruta. Deodata, insa, farmecul este rupt de o minge azvarlita de nu se stie de ce mana malitioasa. Surprinsi si cuprinsi de spaima cei trei tineri fug care incotro si se infunda in profunzimile parcului.” 

In a doua parte a concertului veti asculta Havaneza compusa de Saint-Saëns in 1887 pentru violonistul cubanez Rafael Diaz Albertini. 

Havaneza este o piesa aflata in repertoriul curent al violonistilor, in care este vorba despre un dans cubanez. Compozitorul spunea ca a fost inspirat pe cand se afla intr-o camera de hotel din Cuba. A auzit o habanera (havaneza) cubaneza, a imprumutat ritmul, a extins si dezvoltat melodia adaptand-o pentru vioara. Solista va fi violonista Sarah Nemtanu.

Concertul se incheie cu cele doua suite ale capodoperei lui Ravel, Daphnis si Chloe. Acest balet compus in 1912 si-a gasit o cale mai plina de succes din 1913, cand Ravel l-a transformat in doua suite simfonice.

Daphnis si Chloe este o poveste de dragoste extrasa din romanul lui Longus, romancier grec din secolul II. Ordinea pieselor din suite o urmeaza exact pe cea din muzica baletului. Desi nu a vizitat niciodata Grecia si nu a avut astfel contact direct cu vechea cultura de acolo, Ravel spunea ca „abia cand am ascultat Dupa amiaza unui faun am inteles ce este muzica”. 

Biletele se gasesc pe site-ul Filarmonici Banatul Timisoara, la casierie si pe https://bit.ly/3LRSeFx .

In ultimii doi ani, Cristian Macelaru a castigat un trofeu Grammy, a devenit dirijorul principal al Orchestrei Nationale a Frantei si Directorul Artistic al Festivalului International George Enescu.

Cristian Macelaru este una dintre vedetele lumii dirijorale la nivel european, fiind in prezent si dirijor principal al WDR Sinfonieorchester din Köln. La Timisoara a mai fost implicat recent ca jurat al unui concurs de compozitie in care creatia castigatoare a fost interpretata aseara, 31 mai, de Romanian Chamber Orchestra, alaturi de doua opusuri de referinta din repertoriul muzicii clasice: Concertul pentru violoncel si orchestra in si minor op. 104 (solist Benedict Klöckner – violoncel) si Simfonia nr. 7 de Antonín Dvořák.

Numit Director Muzical al Orchestrei Nationale a Frantei din Paris incepand cu septembrie 2021, una dintre cele mai importante orchestre din Europa, si inceput de fapt acest rol cu un an mai devreme, efectiv la 1 septembrie 2020.

De asemenea, in ianuarie 2020, Macelaru a primit primul sau Premiu Grammy pentru dirijarea inregistrarii sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioara de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti si Orchestra Philadelphia.

Macelaru este al doilea dirijor roman care detine un premiu Grammy, dupa Christian Badea. In 1985, inregistrarea live a operei Antoniu si Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Badea a fost distinsa cu un premiu Grammy.

Dupa concertul care a avut loc in urma cu doi ani in cadrul Festivalului International George Enescu, dirijorul a anuntat ca va inregistra integrala lucrarilor enesciene, la Deutsche Grammophon, in cadrul unui proiect estimat sa dureze 10 ani. Inregistrarea va fi facuta cu Orchestra Nationala a Frantei, si cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu si a solistilor din Romania. Aceasta va fi prima inregistrare a lucrarilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon.

Citește în continuare