Skip to content

De vorba cu… Anhken – singurul DJ roman de pe ASOT 2011

E mare lucru sa ajungi sa fii primul producator roman de pe o compilatie care da tonul in trance in intreaga lume: A State of Trance (2011). Anhken (Petrisor Dima) a reusit acest lucru, iar noi ne bucuram enorm pentru el! Fiindca brasoveanul nostru merita sa-i sarbatorim reusita, l-am rugat sa ne acorde un interviu in care sa ne povesteasca despre drumul parcurs de piesele sale de la productie si pana la urechile celor mai mari DJ si producatori de muzica trance din lume.

Anhken ne-a raspuns cu sinceritate si caldura, iar noi ne-am bucurat ca-l putem ajuta sa ajunga si la urechile acelora dintre voi care n-ati auzit inca piesele lui. Va promit ca va fi un motiv de bucurie si de mandrie.

1. Povesteste-mi cate ceva despre inceputurile tale in muzica electronica. De unde aceasta pasiune si ce te-a determinat sa o faci in mod profesionist?

Totul a inceput pe la varsta de 15 ani, cam atunci am descoperit si eu „tainele” muzicii electronice, in special trance. Dintr-o pura intamplare am dat de radio 21 intr-o seara si am auzit pentru prima data „House Nation” cu Dj Allen si cam de atunci a inceput totul. Altceva n-am prea mai avut in cap in afara de asta. Din pacate au trecut ceva ani pana sa ma apuc intr-adevar de produs, cam prin anul intai de facultate, iar de atunci este principala, daca nu singura mea activitate in timpul liber.

2. Din experienta ta, ce e nevoie sa investesti, material, fizic, emotional, in procesul creator pentru a obtine piese de calitate?

Trebuie sa-ti placa si sa fii perseverent. Cele mai apreciate melodii produse de mine pana acum au fost create pe un laptop rudimentar, deci as putea spune ca din punct de vedere material nu trebuie sa te arunci direct in investitii; pe masura ce iti dai seama ca merita si ca munca ta este apreciata treci la nivelul urmator.

3. Care sunt DJii tai preferati si ce te influenteaza in crearea pieselor tale? De unde iti iei inspiratia?

De-a lungul timpului preferintele mele au variat, din aceasta cauza nu pot sa afirm ca am un DJ/Producator preferat, stil sau melodie preferata. Dar daca ar fi sa aleg „un mentor” as putea spune ca Wippenberg si Marcus Schossow mi-au influentat stilul cel mai mult pana acum.

4. Cat de greu este sa obtii sustinerea unor DJ importanti din afara? Cat de deschisi sunt acestia catre a asculta si promova upcoming DJs?

Este foarte simplu si foarte usor, muzica buna este apreciata oricand. Bineinteles ca, odata cu vechimea „in bransa”, este mult mai usor sa ajungi la urechile marilor nume, dar oricine are sansa sa fie ascultat si promovat, fiecare mare DJ are in spate o echipa responsabila cu cautarea de noi talente. Cand am trimis primul DEMO prin 2007 eram foarte sceptic ca o sa asculte cineva sau ca o sa fiu bagat in seama, dar foarte surprinzator am primit feedback imediat de la baietii de la Above and Beyond iar piesa a fost semnata la unul dintre cele mai respectate labeluri de trance din lume. Este vorba de primul meu sinlge Anhken „First Division” [Anjunabeats].

5. Ce a insemnat pentru tine ca piesele tale “Guarantee Void” si “One Like Me” sa fie semnate la label-ul lui Pete Tong, Bedroom Bedlam, si ca piesa „First Division” sa fie semnata la label-ul Anjunabeats?

Dupa ce am semnat prima piesa totul a inceput sa fie foarte ciudat, nu prea imi venea sa cred ce se intampla, fiecare material nou produs primea sustinere de la din ce in ce mai multi DJ, mai peste tot pe unde prezentam piese DEMO erau acceptate, feedback-urile pozitie se inmulteau…Pot sa spun sincer ca nici acum nu prea m-am obisnuit :). E natural ca un sentiment de implinire sa inceapa sa isi faca loc, dar in acelas timp si cel autocritic trece la faza de a-si face mai simtita prezenta, daca incepi sa te apropii de un nivel „profestionist”. Vrei ca totul sa sune perfect…

6. Ai avut alaturi de tine o persoana sau o echipa care sa te ajute pe latura de promovare?

Nu, singur gestionez pe cum pot. Mai nou, pe partea de promovare, in mare parte casele de discuri se ocupa. Inainte ma ocupam singur.

7. Ai simtit ca online-ul te-a ajutat cu ceva in promovarea ta ca artist?

Cel mai mult. Boom-ul digital, chiar daca in jurul lui s-a nascut o disputa destul de aprinsa din cauza pirateriei etc.., a expus destul de mult “micii” producatori (printre care si eu), facand muzica lor accesibila oricui. Cum am spus, muzica buna este apreciata oricand, iar comunitatea online sustine artistii, indiferent de stil.

8. Iti place mai mult sa mixezi sau preferi partea de productie? De ce?

Productia este pe primul plan la mine. Prefer sa ma joc mai mult cu sunete decat cu piese (DJ).

9. Care crezi ca sunt cele mai importante reguli pe care ar trebui sa le urmeze un DJ ca sa ajunga sa faca performanta in muzica?

Aici tin sa subliniez putin diferenta intre producator si DJ. Deseori cei doi termeni sunt confundati. Sunt foarte mari producatori care nu au avut tangente cu DJ-ingul iar in acelasi timp DJ care nu au fost atrasi de partea de productie. Astea fiind spunse, nu pot sa spun ce reguli trebuie sa urmeze cineva sa ajunga un bun DJ, atata timp cat eu nu mi-am atribuit acest statut. La un statul de DJ ajungi dupa ani de experienta de mixat prin diverse cluburi, cand nu mai ai nevoie sa te gandesti la un playlist, totul vine natural intr-un set… Eu deocamdata ma consider un producator chemat sa-si prezinte piesele/stilul. Iar ca sa ajungi un bun producator ai nevoie de un stil al tau. Regula principala este sa fi original!

10. Ce ai invatat din interactiunea ta cu cei mai mari DJ din lume?

Ca se poate. Cred ca asta e cel mai imporatat. Inveti ca se poate.

11. Poti spune ca ai o baza mai mare de fani in Romania sau in afara?

Afara, fara nici o indoiala. Exista o comunitate destul de restransa de „tranceri” in romania, iar din partea lor am avut pana acum tot suportul si as vrea sa le multumesc cu aceasta ocazie.

12. Cum crezi ca percepe publicul roman general muzica electronica?

Pot sa spun ca la capitoul „electronic” romanii sunt destul de receptivi, chiar daca genul pe care ma axez eu nu este foarte popular la noi, nu inseamna ca nu apreciez deschiderea publicului catre o mare varietate de stiluri. Orice gen electronic isi gaseste adepti la noi si lucru asta este de laudat si apreciat in acelasi timp.

13. Ce sentiment ai avut cand muzica ta s-a raspandit in toata lumea?

Cred ca nu am fost contient de diversitatea de ascultatori pe care o am pana am fost in India. Cand mi-am dat seama ca si acolo am gasit un public caruia sa ma adresez am fost impresionat (cel putin). Sentimentul asta te face sa continui, sa vrei mai mult.

14. Crezi in separarea genurilor si in puritatea lor sau esti de parere ca acest lucru ar limita creativitatea?

Nu sunt conservator, iar din punctul meu de vedere, respectarea unor sabloane nu poate decat sa dauneze procesului de creatie.

15. Cum a fost aleasa piesa ta, „Always Look Back”, pentru ASOT 2011 si cum crezi ca te va ajuta acest lucru?

Piesa are ceva vechime, e din vara trecuta. I-am trimis-o lui Armin, iar el a sustinut-o in „A State of Trance” undeva prin septembrie, iar la putin timp semnata la labelul lui, Armada. Este inca un mister pentru mine cum s-a desfasurat procesul de selectie, dar rezultatul nu poate decat sa ma bucure.. 🙂

16. Ce planuri de viitor ai si cand ne putem astepta la un album de studio?

Un album de studio am de mult in cap dar inca nu am gasit vocea cu care sa lucrez. O sa se intample candva. Pana atunci o sa experimentez si alte genuri/ stiluri, dar tot trance o sa fie „de baza”. Ce iti place, iti place 🙂 17. Ce-ti doresti cel mai mult sa obtii de la cariera ta in muzica electronica?

Deocamdata „cariera” mea este la statutul de hobby. Sper ca o data cu trecerea timpului sa depaseasca acest statut.

Multumesc!

Anhken, noi iti multumim si iti uram mult spor si succes in continuare in toate planurile tale!

Pe Anhken il puteti gasi pe MySpace, pe Discogs sau il puteti sustine pe pagina lui de Facebook.

Iata si piesa „Always look back„, care mie mi-e deja tare draga:

Citește în continuare