Skip to content

Cristian Macelaru este noul Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Cincinnati. In paralel, lucreaza la Festivalul Enescu, Orchestra Nationala a Frantei si Orchestra din Köln.

Orchestra Simfonica din Cincinnati a anuntat ca viitorul director muzical al ansamblului va fi maestrul de origine romana Cristian Macelaru. Mandatul lui va incepe in luna septembrie, va demara in sezonul 2025-2026 si va dura patru ani. 

Este una dintre numeroasele pozitii importante pe care dirijorul le-a avut de-a lungul carierei sale. Totodata, este o optiune care se inscrie in preferintele ansamblului din Cincinnati, cu o istorie bogata in atragerea unor dirijori de top, inclusiv Fritz Reiner si Leopold Stokowski.

In prezent, maestrul Macelaru detine posturi prestigioase in Europa, conducand atat Orchestre National de France, cat si WDR Sinfonieorchester din Köln, Germania. In Romania este director artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu.

Cristian Macelaru il va succeda pe dirijorul Louis Langrée care lucreaza la Cincinnati din 2013.

Intr-un interviu acordat publicatiei New York Times, maestrul de origine romana a declarat: “Aceasta a fost singura orchestra cu care mi-am dorit cu adevarat sa fiu in America. Sunt foarte dezamagit cand vad atat de multe orchestre si colegi care considera ca muzica ar trebui sa vorbeasca de la sine. Trebuie sa le spunem oamenilor de ce aceasta muzica este atat de frumoasa si cum pot descoperi si mai multa frumusete in ea. Eu am facut acest lucru toata viata mea. Iar acum simt ca am o platforma si mai evidenta si mai vizibila pentru a putea raspandi acest mesaj.”

La randul lui, Jonathan Martin, presedintele si directorul executiv al Cincinnati Symphony, a spus ca liderii orchestrei au fost impresionati nu doar de talentul de dirijor al lui Macelaru, ci si de dorintele acestuia de a contribui la extinderea prezentei orchestrei in comunitate si de a educa publicul.

„El are aceasta abilitate unica de a debloca puterea muzicii de a ajunge la public. El intelege ca orchestrele din comunitatile americane au puterea de a servi mult mai bine decat am facut-o in trecut”, a spus Martin. 

Orchestra simfonica din Cincinnati se straduieste sa recupereze audienta  dupa perioada pandemiei. 

Prezenta la concerte este inca sub nivelurile de dinaintea pandemiei – aproximativ 66% in acest sezon, comparativ cu 78% in sezonul 2018-19 – desi a crescut treptat. Abonamentele au fost in scadere, urmand o tendinta nationala in SUA.  In acest sezon exista 3.901 abonati in acest sezon, comparativ cu 5.380 in sezonul 2018-19.

Orchestra, fondata in 1895, are o dotare robusta, evaluata la aproximativ 358 de milioane de dolari, relativ mare pentru un ansamblu de asemenea dimensiuni. In plus, conducerea ansamblului se concentreaza puternic pe strangerea de fonduri, reusind sa adune pentru sezonul actual un buget de aproximativ 38 de milioane de dolari in acest sezon, cu 7 milioane de dolari mai mult fata de sezonul 2018-19.

„Ma bucur nespus de mult si sunt onorat de oportunitatea de a deveni director muzical al Orchestrei Simfonice din Cincinnati. Orchestra Simfonica din Cincinnati a mentinut in mod constant un standard bine dovedit de excelenta artistica si inovatie, in combinatie cu o concentrare unica asupra comunitatii pe care o deserveste. Invitatia de a-i conduce pe muzicienii superbi care formeaza aceasta orchestra, construind impreuna o mostenire si mai puternica, este sporita doar de caldura si apropierea comunitatii pe care am experimentat-o in Cincinnati. Cu un profund respect fata de predecesorii mei si cu un angajament fata de viitorul Orchestrei, astept cu nerabdare sa impartasesc muzica minunata pe care o facem cu comunitatea din Cincinnati si cu intreaga lume.”, a declarat Cristian Macelaru pe pagina sa de Facebook.

In ianuarie 2020, Macelaru a primit primul sau Premiu Grammy pentru dirijarea inregistrarii sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioara de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti si Orchestra Philadelphia.

Macelaru este al doilea dirijor roman care detine un premiu Grammy, dupa Christian Badea. In 1985, inregistrarea live a operei Antoniu si Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Badea a fost distinsa cu un premiu Grammy.

Recent, a fost anuntat ca maestrul va sustine, pentru prima data in istoria de peste 60 de ani a Concursului Enescu, un masterclass de interpretare dirijorala, instrumentala si aprofundare in studiul muzicii. Atelierele se vor desfasura la Ateneul Roman in perioada 23 – 27 septembrie 2024, cu participarea Orchestrei Romane de Tineret.

Citește în continuare