Skip to content

De vorba cu – Dan Teodorescu (Taxi)

Luni, 17 martie, la Sala Palatului, Taxi a aniversat 15 ani, impreuna cu 4000 de prieteni. Spectacolul a durat 4 ore, fiind urmat de o sesiune de autografe de o ora.

 

Teodorescu s-a autodeclarat „solistul celebru al unei trupe celebre”, pentru ca a auzit pe strada „uite-l pe-ala de la aia!”. Chiar daca intreg conceptul spectacolului s-a bazat pe umor si autoironie, nu au lipsit emotiile. Momentul in care cei 4000 de spectatori au cantat „La multi ani” i-a impresionat vizibil pe cei sapte membri ai trupei.

Noi am stat de vorba cu Dan Teodorescu inainte de concertul de la Sala Palatului si am povestit putin despre muzica, industrie si lucruri cu adevarat serioase. Ce a iesit, citit mai jos.

 

1. Cum reusesti sa vii mereu cu idei atat de diferite? Acum e „criogenia care salveaza Romania”, maine vii cu „Esti iubibila”.
Sunt un simplu narator al situatiilor cu care ma confrunt. Vad cine are probleme – societatea, sotia, nu conteaza – si incerc sa gasesc solutii.

2. Crezi ca e mai bine sa tratezi subiectele serioase cu umor, intr-un stil de „haz de necaz”? E lumea mai receptiva daca esti amuzant decat grav si afectat ?
Da, asta cred. Cred ca umorul (presupunand c-am avut vreodata asa ceva) bate sobrietatea. In general, desigur, nu in toate situatiile.

3. Dupa 15 ani de zile in care ai tot cantat despre castrari, frigidere si banii nostri, s-a schimbat ceva, sau doar actorii sunt diferiti si spectacolul e acelasi ?
Cum puteti sa ma-ntrebati asa ceva? S-au schimbat foarte multe; Romania e acum o alta tara! E-adevarat ca mai sunt cateva mici probleme legate de sistemul de sanatate, de cel de invatamant, de cel legislativ, de cresterea economica, de salarii, de pensii, de taxe si impozite, de nivelul de trai, de cel al coruptiei, de democratie, de drepturile omului, de organizarea si functionarea justitiei, a politiei, a Parlamentului, a Guvernului, a statului de drept, da’ in rest e minunat.

4. In trilogia celor doua cuvinte ai descris epopeea barbatului in relatiile sale – de la „te iubesc” la „de ce ma iubesti” in „Esti iubibila”.  Crezi ca succesul atat de mare al pieselor se datoreaza si faptului ca ai pus degetul pe rana tuturor reprezentatilor sexului tare ?
Nu pot sa fac o astfel de evaluare. Stiu insa ca – intr-o masura foarte mare – se datoreaza protagonistilor videoclipurilor aferente, prietenilor nostri, carora le multumim inca o data!

5. Prind mai bine piesele de dragoste si despre femei decat cele de protest si oftica vizavi de societate?
Se pare ca da. Probabil ca suntem un popor romantic.

6. Reusesti mereu sa vii cu o piesa preluata din realitatea romaneasca, inspirata din vietile noastre, cum e „Subtitrarea la romani”. Daca ai trai in alta parte, crezi ca ar fi la fel de ofertant in subiecte ?
Am spus si reiterez: sunt profund recunoscator ca m-am nascut in Bucuresti. Daca m-as fi nascut – sa zicem – la Tokyo, ma-ndoiesc c-as fi compus vreodata „Criogenia salveaza Japonia” sau „Aici sunt yenii dumneavoastra”.

7. Iti poate creste contul in banca doar din muzica ?
Sigur ca da. Mi-au confirmat niste colegi din bransa.

8. Cand ai inceput sa canti si in ce scop?
Tata a facut greseala sa-mi cumpere o chitara acustica, prin clasa a-IX-a. Am spus greseala, pentru ca el si-ar fi dorit sa ajung un om serios. Ori de-atunci am inceput sa manifest tendinta de a deveni un om neserios. Norocul meu a fost ca am avut – si am – niste parinti minunati. Care, chiar daca simteau ca si-o fac cu mana lor, m-au ajutat sa-mi cumpar, scuze, voiam sa spun ca mi-au cumparat sintetizator, sampler, tobe, chitara electrica, amplificator, boxe s.a.m.d.. Nu-mi dau seama care a fost momentul in care au realizat ca, fara dubii, viata mea va fi legata de muzica, dar parerea mea este ca-n acel moment si-au spus in gand: „Doamne ajuta-ne!”

9. Privesti muzica diferit fata de atunci cand doar o ascultai, nu erai si implicat in procesul creativ?
Da. Inainte ma bucuram de muzica si atat. Acum imi dau seama si cat de mic sunt.

10. In ce directie crezi ca se indreapta muzica romaneasca? Continua procesul de comercializare sau vor exista si infuzii de ceva mai cult ?
N-as putea sa spun. Sunt mereu surprins.

11. Ai avut vreun moment in care ai spus, „Gata, renunt, ma intorc la specializarea mea de politehnist”?
Am profesat foarte putin ca inginer si asta a fost minunat, pentru ca nu faceam niciun bine nimanui. Cu precadere profesiei. Am visat – la un moment dat – sa ajung actor. Dar n-am avut tupeul sa „dau” la teatru. Am considerat ca n-am bagajul cultural necesar. Ai mei ar fi vrut sa fac A.S.E-ul, ambii fiind economisti. Pana la urma, am ajuns inginer. Vorba vine… Asadar, daca m-as lasa de muzica – lucru la care nu m-am gandit vreodata – probabil as incerca sa devin scenarist. Si acum am o oarecare legatura cu domeniul.

12. Ce zici, femeile sunt mai atrase de un barbat aratos, cu patratele si conturi grase sau de unul care are vorbele frumoase la el ?
Nu mi-as permite niciodata sa afirm ca stiu ce vor femeile.

13. Ai avut vreodata vreun moment de rebeliune?
Chiar de maxima rebeliune! In anul 1982 am infiintat trupa Rev. Numele trupei venea de la revolutie. Dar asta stiam doar eu. Daca ma-ntreba cineva ziceam ca e de la revelion.

14. Dupa ce ai ajuns cunoscut, ai primit oferte „interesante” din partea femeilor?
Imi cer scuze, nu inteleg intrebarea.

15. Cand ai ceva important de spus, alegi sa fii amuzant si sa dai vestile pe un ton mai relaxat, decat sa fii grav si serios?
Cand am ceva neimportant de spus, aleg sa dau vestile pe un ton grav si serios.

16. Aveti un concert aniversar luna asta si deja doi invitati importanti – Maia Morgentern si Marius Florea Vizante.
Pe 17 martie vom urca pe scena Salii Palatului alaturi de actori de marca ai teatrului romanesc, de Corul Madrigal si alti artisti din diferite zone. Alaturi de Maia Morgenstern si de Marius Florea Vizante, suntem onorati sa ii avem alaturi pe Emilia Popescu, Dorina Chiriac, Horatiu Malaele.

17. Cum ati reusit sa ii convingeti pe ei si pe altii sa faca parte din proiectul vostru?
Dupa cum stiti, „la barza chioara ii face Dumnezeu cuib”. Ca sa nu mai zic ca si basistul nostru poarta ochelari. Deci de 4 ani si ceva ni s-a dublat norocul.

18. In martie veti lansa si albumul „15”. Ce contine acesta?
Albumul „15”, care marcheaza 15 ani de activitate a trupei Taxi, contine – ar fi fost culmea sa fie altfel – 15 piese. Sunt cateva deja cunoscute de public, datorita videoclipurilor care ruleaza in ”heavy rotation” pe Youtube, cateva piese auzite pana acum doar in concerte, altele neauzite inca de nimeni, dar si doua piese inregistrate in urma cu 10 ani, dar neincluse pe niciun album, practic tot neauzite, nestiute.

19.Cum arata Taxi dupa 15 ani? E conform cu viziunea ta de la inceput sau nici macar nu stiai la ce sa te astepti?
Acum 15 ani nici n-as fi banuit ca Taxi va ajunge in punctul in care este acum. Ma mir si ma bucur.

20. Un cliseu de final: unde te vezi peste alti 15 ani?
Imi pare rau, nu va pot raspunde; cereti mult prea mult de la un miop.

 

Poate unele dintre cele mai de succes piese lansate de pana acum fac parte din trilogia celor doua cuvinte: Cele doua cuvinte, Non- stop si Esti iubibila, piese care au beneficiat de clipuri unde personajele principala au fost vedete si cupluri de la noi.

 Cum vi se pare Dan Teodorescu dupa acest interviu?

 

Citește în continuare