Skip to content

Acum puteti achizitiona un desen al lui Michelangelo pentru mai putin de 6.000 de euro. In urma cu doi ani, o schita a geniului Renasterii s-a vandut cu peste 20 milioane de euro.

Pe 17 aprilie, casa de licitatii Christie’s scoate la vanzare un mic desen al lui Michelangelo. Daca v-ati dorit vreodata sa detineti chiar si o bucata de hartie pe care a desenat geniului italian care a redefinit arta in perioada Renasterii, acum este o ocazie perfecta.

Estimat cu un pret de licitatie situat intre 5.500 si 7.500 de euro, desenul in cauza este cea mai ieftina lucrare de Michelangelo aflata in acest moment pe piata de arta. 

Desenul in cauza nu este chiar o capodopera, nu este nici macar o schita. Este o diagrama in cerneala a unui bloc de marmura, probabil realizata in vederea pregatirii unei sculpturi. 

Desenul reprezinta diagrama unui bloc de marmura, alaturi este scris cuvantul „simile”, care se traduce prin „similar” in limba romana..

Provenienta diagramei dateaza din 1836, cand Cosimo Buonarroti, fondatorul muzeului Casa Buonarroti din Florenta si ultimul descendent de sex masculin al lui Michelangelo, a daruit-o unui turist englez pe nume John Bowring, care a devenit ulterior guvernator al Hong Kong-ului.

Documentul care atesta provenienta desenului este o scrisoare trimisa de Cosimo pe 3 noiembrie 1836, semnatura guvernatorului Bowring apare in partea de jos a foii.

Anterior, desenul a fost vanduta la Christie’s din Londra in 1986, catalogul indicand prezenta unui patrat probabil de mana lui Michelangelo, desi referinta nu a generat initial un interes deosebit.

De atunci, Christie’s a estimat valoarea patratului la aproape 10.000 de dolari, suma a coborat recent cand expertii firmei de licitatii au examinat din nou desenul.

Desi nu este semnat de marele artist, Christie’s — prin Stijn Alsteens, seful departamentului de desene ale Vechilor Maestri — a declarat ca garanteaza ca este 100% de Michelangelo si a prezentat un context in acest sens.

In timp ce lucra la faimosul sau tavan al Capelei Sixtine, pictorul, sculptorul si arhitectul italian a creat o serie de mici diagrame care indicau tipul de bloc de marmura de care avea nevoie. Iar “patratul” scos la licitatie este unul dintre aceste desene.

Desenele lui Michelangelo sunt foarte pretioase deoarece artistul a ars majoritatea caietelor de schite inainte sa moara la Roma in 1564.

Cele pe care familia sa a reusit sa le pastreze au fost lasate mostenire la Casa Buonarroti, un muzeu care il celebreaza pe artist, intr-o cladire in care acesta a locuit in Florenta. Urmasii lui aveau obiceiul de a oferi prietenilor si cunostintelor mici fragmente continand schite ale lui Michelangelo.

Multe dintre aceste piese daruite includeau au fost vandute la licitatie sau au intrat in diverse colectii straine. In prezent, numai cateva se afla in colectii private, fiind achizitionate de marile institutii de arta de la Roma, Florenta, Londra, Paris si New York.

Desenul scos la licitatie de data aceasta va fi expus la sediul Christie’s din New York, inainte de vanzarea din luna aprilie cand se asteapta sa fie adjudecat pentru un pret mult mai mare fata de estimari. O alta vanzare similare a unui desen Michelangelo la Christie’s a avut loc in 2008 cand o lucrare estimata intre 12.000 si 18.000 de euro a fost adjudecata cu peste 90.000 de euro.  

Cea mai scumpa lucrare a lui Michelangelo a fost adjudecata in urma cu doi ani pentru 23 milioane euro. Vanzarea marcheaza 3 recorduri – cea mai scumpa lucrare a lui Michelangelo vanduta vreodata, cel mai mare pret obtinut pentru o lucrare pe hartie in Europa si al treilea cel mai scump desen al unuia dintre Vechii Maestri.

Interesul si grija pe care Michelangelo le avea in selectarea blocurilor de marmura au fost intens dezbatute in bibliografia de specialitate. Cel mai celebru exemplu in acest sens este sculptura David expusa la Academia din Florenta.

Michelangelo a fost insarcinat in jurul anului 1500 cu realizarea unei statui care sa fie amplasata in varful domului Catedralei Santa Maria del Fiore din Florenta. Aceasta a ales sa-l reprezinte in marmura pe eroul biblic David intr-o postura numita „contrapposto” (cu greutatea lasata pe un singur picior), in timp ce personajul se uita in lateral, avand o prastie in mana. 

„David” a fost realizat intre 1501 si 1504, a devenit la scurt timp dupa amplasare o emblema a Republicii florentine si a fost aclamat pentru realismul anatomiei si a musculaturii armonioase, cat si pentru modul in care David era reprezentat ca un tanar calm, rece si pregatit de lupta. Cand il veti vedea de aproape, merita sa urmariti detaliile, mai ales modul in care a reusit sa creeze tensiune prin sculptarea venelor de pe maini. 

Datorita inaltimii de 5,17 metri si a greutatii mult prea mari, sculptura nu a putut fi ridicata pe varful domului, asa cum se dorea, astfel a fost amplasata in Piazza della Signoria din Florenta, piata centrala a orasului. Astazi poate fi vazuta la Galleria dell’Accademia din Florenta. O copie in marime naturala se afla in Piazza della Signoria pe locul unde a fost expus originalul pana in secolul al XIX-lea. 

Recent, capodopera s-a aflat in mijlocul unor controverse majore, starnind o serie de dezbateri legate de diferentele dintre arta si pornografie.

Pe masura ce specialistii si colectionarii de arta realizeaza ca nu va mai exista niciodata un geniu care sa se apropie de idealurile tehnice si estetice stabilite de Michelangelo, interesul in desenele lui este din ce in ce mai mare.

Citește în continuare