Skip to content

Un desen urias dintr-o parcare din New York a devenit loc de reculegere pentru familiile celor care au murit de covid 19

In seria lucrarilor create de artistii din toata lumea ca sa marcheze perioada pademiei, un artist cubanez stabilit in America se detaseaza categoric.

Jorge Rodriguez Gerada a desenat in parcarea muzeului Queens o lucrare impresionanta pe aproape 2000 de metri patrati.

Desenul care infatiseaza chipul unui medic care a murit in lupta impotriva Covid 19 in New York se numeste “We are the light” (suntem lumina)  si se vrea a fi un omagiu adus tuturor celor din serviciile medicale care au murit ajutandu-i pe alti bolnavi.

In parcarea in care este desenul, care este foarte aproape de terenurile de tenis de la Flushing Meadows unde are loc US Open, se va construi un memorial pentru medicii care si-au sacrificat vietile in lupta contra covid 19.

Doctorul care l-a inspirat pe  Rodriguez-Gerada se numeste Dr. Ydelfonso Decoo, iar artistul spera ca prin privirea din desenul lui – care e copiata dupa o fotografie si randata la dimensiuni uriase – sa spuna un mesaj de grija si dragoste pentru familiile celor peste 100.000 de persoane care si-au pierdut viata in America in aceste zile.

“Am vrut sa creez un loc unde oamenii sa poata veni sa-si planga mortii” a spus Rodriguez-Gerada care a muncit o saptamana la creatia lui.

Jorge Rodriguez Gerada nu se afla la prima experienta de acest fel; el este cunoscut la nivel mondial pentru lucrarile de mari dimensiuni cu mesaj social, amplasate in diferite colturi ale lumii.

In 2008 a creat  un portret al lui Barack Obama din 650 de metri cubi de nisip, ca un mesaj pentru schimbare si sustinere a celui care avea sa devina primul presedinte american de culoare.

In 2010, tot in Barcelona a creat o lucrare omagiu pentru arhitectul spaniol Enric Miralles, la comemorarea a 10 ani de la decesul acestuia.

In 2012 in Amsterdam a creat o lucrare care se numeste Free as a bird dedicata femeilor care se lupta pentru drepturile lor impotriva regimurilor din tarile in care traiesc. Lucrarea se intindea pe o suprafata mai mare decat doua terenuri de fotbal si a fost realizata cu ajutorul a 80 de voluntari.

Citește în continuare