Skip to content

Designerul costumelor din noul film Star Wars povesteste despre cum a imbracat 700 de creaturi intr-o singura scena.

Cu un buget de aproape 300 de milioane de dolari, noul film Star Wars: The Rise of Skywalker a intrat in top 10 al celor mai scumpe filme produse vreodata. 

Dorinta studiourilor Disney de a incheia seria inceputa de Lucasfilm in 1977 printr-un final grandios se reflecta inclusiv in bugetul costumelor. Rezultatul este una dintre cele mai impresionante productii vizuale realizate in ultimii ani in departamentul de transformari: masti, costume, machiaj si par. 

Michael Kaplan va fi premiat cu trofeul pentru intreaga activitate pentru costumele extraordinare realizate pentru Star Wars, Star Trek sau Blade Runner

Designerul de costume Michael Kaplan la filmarile STAR WARS: RISE OF SKYWALKER

Michael Kaplan a gandit toate costumele din noul film Star Wars regizat de J.J.Abrams, al noualea episod din saga care s-a intins de-a lungul a peste 40 de ani si al doilea film Star Wars la care au lucrat impreuna.

Designerul este unul dintre cei mai apreciati in Hollywood, fiind cunoscut pentru costumele create in Blade Runner, Fight Club, Star Trek, I am Legend, Miami Vice, Burlesque, Star Wars: The Force Awakens (2015) si Star Wars: The Last Jedi (2017). Pentru contributia extraordinara adusa cinematografiei mondiale va fi premiat cu premiul pentru intreaga activitate la Costume Designers Guild Awards pe 28 ianuarie in Los Angeles.

Responsabilitatea designerului a fost uriasa tinand cont de faptul ca franciza influenteaza constant colectiile de moda ale celor mai creativi designerisau produse de machiaj inspirate de culorile si texturile folosite in film.

Pe langa influenta pe care o au in cultura pop, costumele din Star Wars au definit prestanta personajelor indragite de toata lumea. O sarcina a designerului a fost sa aduca un omagiu celor mai iconice aparitii din filme: Carrie Fisher in rolul Generalului Leia Organa, Harrison Ford in rolul lui Han Solo si lui Billy Dee Williams in rolul lui Lando Calrissian.

Povestea scenei cu 700 de creaturi care trebuiau imbracate in aceeasi zi.

Pentru Kaplan, cea mai mare provocare din noul film Star Wars: The Rise of Skywalker a venit intr-o scena in care a trebuit sa imbrace 700 de figuranti. Filmarile au avut loc in desertul Iordanian iar hainele au fost puse pe ei numai dupa ce fiecare actor fusese imbracat cu un costum de creatura gandit de tehnicieni foarte priceputi. 

Designerul a primit corpurile creaturilor in care urmau sa intre actorii si a creat 700 de costume, fiecare dintre ele trebuia sa arate diferit. Nu exista doua bijuterii la fel iar toate materialele au fost vopsite manual pentru a reda starea de spirit potrivita. 

Printre influentele principale ale lui Michael Kaplan s-au numarat designerul Rick Owens care ii este prieten, creatiile lui Alexander McQueen si Gene Kelly in filmul „The Pirate”.

Pentru personajul lui Rey interpretat de Daisy Ridley, regizorul J.J.Abrams si-a dorit sa pastreze costumul initial pentru a-l transforma intr-o semnatura, o marca a filmului. Kaplan i-a propus sa pastreze silueta dar sa schimbe culoarea, sa ii creeze costumul pe alb. Astfel, Rey incheie filmul in simetrie cu aparitia Printesei Leia din primul film Star Wars. Este singurul personaj care apare in alb in afara de imaginea lui Carrie Fisher din film.

Pentru unul dintre noile personaje din film, Zorii interpretata de Keri Russell, a creat un costum rosu acoperit cu o casca aramie care seamana cu un super-erou din Marvel. Incercand sa o distanteze de ideea de robot, a accentuat liniile feminine ale corpului actritei si a accesorizat orice obiect de fier cu textura caschetei, adaugand acel detaliu de ingrijire si de frumusete. In acelasi timp, materialele nu seamana cu cele ale unei super-eroine avand rugozitatea stilului Star Wars. 

Pentru Jannah, luptatoarea jucata de Naomie Ackie, au integrat locul de bastina al personajului, o insula cu clima aspra. Astfel, Jannah poarta haine dintr-o textura care seamana cu pielea unui peste, fiind unul din materialele pe care le-ar fi avut la dispozitie daca era blocata pe o insula. Designerul are grija ca fiecare costum sa reprezinte actiunile pe care le face personajul respectiv. Pentru Jannah au adaugat o capa impermeabila care o protejeaza de vremea neplacuta dar creeaza si miscare superba in bataia vantului, adaugand un element fantastic personajului.

Pentru Oscar Isaac in rolul lui Poe Dameron, Michael Kaplan a gasit inspiratie in filmele romantice ale anilor ’30 in care eroul este mereu indraznet si sare de la inaltime pentru a salva o situatie: decolteu in V, esarfa la gat, pantaloni si accesorii de piele. Prestatia lui Gene Kelly in filmul „The Pirate” a fost punctul de pornire pentru Poe Dameron.

Adam Driver in rolul lui Kylo Ren a spart faimoasa cascheta pe care o purta in „The Last Jedi” regizat de Rian Johnson. Insa regizorul J.J.Abrams si-a dorit un Kylo cu casca in „The Rise of Skywalker” astfel ca au introdus o scena speciala pentru a justifica revenirea accesoriului in costumul personajului. Fiind inspirat de tehnica japoneza Kintsugi prin care ceramica este reparata cu un lac auriu, cascheta lui Kylo Ren apare lipita cu rosu. Crapaturile il completeaza si arata ca niste vene sparte in jurul capului. Intentia acestora este de a reda presiunea sangelui din cap si furia personajului urcata la nivel de nebunie.

Vezi AICI 12 postere de film cu cele personajele din noul STAR WARS: The Rise of Skywalker!

Citește în continuare