Skip to content

Destinatia Anului by Prima TV, alegerile urban.ro: Tara Hategului cu rezervatia spectaculoasa Retezat. De la dinozauri mici la cetatea care l-a inspirat pe Jules Verne pentru romanul “Castelul din Carpati”

In sezonul trei al emisiunii Prima TV, Destinatia anului, castigatoarea declarata prin voturile publicului a fost zona Bucovinei, iar asta spune multe despre nevoia noastra de traditie si cat de mult apreciem un loc un adevarat spectaculos in aceasta tara,

Proiectul dezvoltat de Prima TV si sustinut de Fuzetea isi doreste sprijinirea comunitatilor locale in efortul lor de afirmare ca puternice branduri turistice atat pentru publicul din Romania, cat si pentru cel international.

Iata cateva recomandari din partea urban.ro pentru o vacanta frumoasa in Tara Hategului si rezervatia Retezat, locuri in care cei mici se vor simti intr-o super aventura ca-n filme, cu vulcani, plante rare (unele carnivore), dinozauri mici si cetati de sute de ani.

O calatorie in Tara Hategului – Retezat este o calatorie in timp. Locul are atestata stiintific prezenta dinozaurilor acum cateva mii de ani, iar peisajele sunt demne de orice documentar international despre natura. Avem in zona lacuri si plante carnivore, toate ramase din era glaciara, de acum 10.000 de ani, dar si urmele din antichitate lasate de romani, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, precum si primele lacasuri ale crestinismului – Biserica Densus.


Tara Hategului – Retezat cuprinde valori extraordinare ale naturii sau create de om, atat de speciale incat au fost recunoscute de UNESCO drept Rezervatie Omul si Biosfera (1979) si Geoparc International UNESCO (2015). Din 2016, Tara Hategului – Retezat a primit si o recunoastere nationala, fiind cea de-a treia destinatie de ecoturism din Romania certificata de catre Ministerul Turismului.

Este de altfel singura zona din Romania unde se suprapun teritoriile a trei arii protejate mari: Parcul National Retezat, Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina si Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.

Masivul Retezat este caracterizat de relieful glaciar unic in Romania, cu peste 20 de varfuri mai mari de 2000 de metri, numeroase lacuri glaciare, printre care cel mai intins (Bucura) si cel mai adanc (Zanoaga). La acestea se adauga peste o treime din speciile de plante din Romania care se gasesc aici (1190), dintre care 90 nu mai pot fi vazute nicaieri altundeva in lume. Totodata, Retezatul reprezinta primul parc national din Romania fondat in 1935 de catre Alexandru Borza si Emil Racovita, si are o retea de peste 50 de trasee turistice.

Dar in Tara Hategului, la limita, se afla Portile de Fier ale Transilvaniei (anticul Tapae), locul unde s-a desfasurat batalia decisiva dintre daci si romani in timpul primului razboi daco-roman. A fost una dintre cele mai sangeroase batalii din tot sirul de lupte dintre cele doua armate. Pe Columna lui Traian romanii apar ca fiind ajutati de Jupiter. Totodata, este singura scena unde apar soldati romani raniti, iar Traian insusi isi rupe hainele pentru a fi folosite ca bandaje. Dupa victorie, romanii patrund in Tara Hategului si prima campanie a razboiului din 101-102 se incheie. De remarcat ca doar la Tapae si la Cioclovina – Ponorici au fost descoperite fortificatii dacice liniare, de baraj. Prima era lunga de circa 2 km si bara accesul in Tara Hategului de pe Culoarul Bistrei. A doua masura peste 2,5 km si inchidea principala cale de acces din Tara Hategului spre zona Sarmizegetusei Regia.

Cnezii hategani au ctitorit mai multe cetati de-a lungul si de-a latul tinutului. Pana in ziua de astazi s-au pastrat turnul de aparare de la Rachitova, probabil construit de cnezii de Densus, si cetatile de mici dimensiuni de la Suseni (Cetatea Colt) si Malaiesti; prima servind ca refugiul cnezilor din Rau de Mori, iar a doua celor din Salasu de Sus. Cetatea Colt, aflata pe teritoriul satului Suseni, comuna Rau de Mori, s-a format de asemenea in jurul unui turn patrat, caruia i-au fost adaugate un zid de incinta, fortificat cu alte turnuri. Mai multi autori considera ca Cetatea Colt a fost sursa de inspiratie pentru „Castelul din Carpati” din romanul omonim al lui Jules Verne.

Daca ajungeti cu copiii in aceasta zona, va recomandam sa vizitati  geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului: Casa Geoparcului si Casa vulcanilor

Geoparcul inseamna mai mult decat dinozauri, este o arie naturala protejata care va ofera experiente deosebite de invatare pentru  copii. Veti vedea replici in marime naturala si cuiburi veritabile cu oua de dinozauri, toate astea pe baza informatiilor stiintifice colectate in ultimii 150 de ani. Totodata, veti afla legende cu dragoni si balauri din vremuri de demult, iar dinozaurii in pene si oase va vor trezi imaginatia.

Aceasta zona face parte din reteaua de geoparcuri internationale UNESCO, iar acest lucru se datoreaza in special faptului ca in urma cu 70 de milioane de ani Hategul era o insula tropicala in care dinozaurii, in competitia pentru hrana si supravietuire, au devenit din ce in ce mai mici. Astazi, fosilele de dinozauri pitici de aici sunt unice in lume.

Daca visati la o vacanta ca o expeditie din filmele de aventuri, puteti trai o versiune autohtona de Indiana Jones sau Jurassic Park, in familie, intr-o atmosfera spectaculoasa. Intreaga zona are mici pensiuni unde veti putea manca traditional, de la fermele locale si va puteti caza intr-o atmosfera traditionala.

In gastronomia locala sunt faimosii virsli de Salas, iar ca experienta sa fie completa, va recomandam si un det de vinars facut din prune de Rachitova.

Recomandarile urban.ro din localitatile si atractiile turistice parte din Destinatia Anului by Prima TV va sunt prezentate de Fuzetea.

Citește în continuare