Skip to content

Efectul Mintea albastra sau cum apropierea de apa ne face sa fim mai calmi, relaxati si mai sanatosi.

Finalul de an ne duce mereu cu gândul la vacante, pe unii la cele din inima muntilor, printre nametii de zapada, pe altii la plaja si intinderea nesfârsita a marii. Daca inchidem ochii si ne vizualizam intr-unul din aceste scenarii, deseori ne dam seama ca starea de relaxare traita la malul marii sau in apropierea unui râu, lac sau cascada, este diferita si se instaleaza aproape imediat.

E cunoascuta atitudinea relaxata a grecilor, italienilor si a spaniolilor, ne-am intâlnit cu ea in vacantele la care acum doar visam si poate ca uneori i-am invidiat pentru ea, alteori ne-a enervat pur si simplu. Daca i-am intreba cum reusesc sa fie asa de relaxati, si unii dintre noi probabil au si facut-o, ne-ar raspunde ca manânca natural si sanatos, se odihnesc când sunt obositi, traiesc conectati la comunitate, au multe zile insorite si marea la doi pasi.

Biologul marin Wallace J. Nichols a scris o carte, cu un titlu extrem de lung si explicit, având ca subiect apa si puterile ei vindecatoare, bazata pe propriile cercetari – Mintea Albastra: Dovezile stiintifice surprinzatoare care arata cum sa fii aproape, in, pe sau sub apa te poate face mai fericit, mai sanatos, mai conectat si mai bun la ceea ce faci.

El spune ca apa este elixirul vietii; acopera mai mult de 70% din suprafata planetei, este prezenta in proportie de 70% in corpul uman si constituie peste 70% din inima si creierul nostru. S-a demonstrat ca aceasta conexiune biologica declanseaza un raspuns imediat in creierul nostru când suntem aproape de apa. Se pare ca exista si o legatura psihologica profunda cu stramosii nostri, care poate explica de ce apropierea apei calmeaza mintea si induce starea de relaxare. Fiind mereu in miscare, mereu in cautarea surselor de apa pentru a supravietui, la gasirea acestora, raspunsul creierului era aparitia starii de calm si relaxare, mecanism pe care s-ar parea ca il purtam in ADN, pâna in prezent.

Potrivit Dr. Nichols, mintea noastra oscileaza intre doua stari, cea de relaxare, Mintea albastra, si cea de agitatie, incertitudine si anxietate, Mintea rosie, provocata de expunerea excesiva la tehnologie, asaltata de numerosi stimuli exteriori, dar care ne este si ea folositoare in situatiile de tip lupta sau fugi.

Dr. Nichols explica in cartea sa ca simpla vizualizare a apei poate creste nivelul de substante neurochimice care stimuleaza cresterea fluxul de sânge catre creier si inima, si ca urmare, induce starea de relaxare si bunastare generala. Insa, nu doar vizualizarea apei are acest efect, ci si sunetele sale specifice, fie ca acestea sunt generate de valurile marii, curgerile de râu sau cascade.

Specialistii sustin ca expunerea la apa, sub forma de lacuri, râuri, mari si oceane, cascade si chiar piscine poate imbunatati in mod direct sanatatea fizica si mentala a oamenilor. Un studiu recent, la care au participat 26.000 de persoane, a constatat ca oamenii care traiesc mai aproape de coasta marii au o sanatate mintala mai buna decât oamenii care traiesc departe de apa. In lucrarea publicata de revista Health & Place autorii sustin ca persoanele care traiesc la mai putin de un kilometru de ocean au cu 22% mai putine sanse sa raporteze stari de depresie si anxietate, comparativ cu persoanele care traiesc la 30 km distanta de apa.

Iata 5 beneficii pentru sanatate ale expunerii la apa

1. Induce starea meditativa

Sunetul valurilor care se sparg de mal, al curgerii prin albia râului sau zgomotul produs de caderea apei in cascade modifica undele cerebrale ceea ce determina inducerea starii  meditative. Aceasta ajuta la reducerea nivelului de stres, imbunatatirea calitatii somnului si a claritatii mentale.

2. Creste nivelul de concentrare si atentia

Apa contine ioni negativi, de aceea si aerul expus la apa, mai ales cea de mare, se incarca cu o cantitate semnificativa de ioni negativi, si devine curat si proaspat. Puterea ionilor negativi ajuta organismul sa absoarba oxigenul, imbunatateste nivelul de serotonina, capacitatea de concentrare si atentia. Poate de aceea, când experimentam situatii provocatoare simtim nevoia sa luam „o gura de aer proaspat”.

3. Induce starea de fericire

Cercetarile arata ca vizualizarea apei si bucuria de a o privi determina cresterea naturala a nivelului de dopamina, hormonul starii de bine, din creier ceea ce inseamna ca oamenii care traiesc in apropierea apei sunt mai relaxati si mai fericiti, in general. De aici, si atitudinea mediteraneenilor.

4. Intareste sistemul imunitar

Scaderea nivelului de stres are ca rezultat, intarirea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca organismul are capacitatea de a lupta mai bine cu bolile.

5. Imbunateste calitatea somnului

In prezenta apei, nivelul de stres scade, mintea se curata de distractiile exterioare, de gânduri, devine calma si clara, ca urmare, corpul se relaxeaza si calitatea somnului se imbunateste simtitor.

Perioada pe care o traversam ne impune restrictii de calatorie, multi dintre noi traim in orase, departe de apa, insa asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de aceste beneficii, in fiecare zi.

1. Elemente decorative cu apa

Un acvariu, un perete de apa sau o fântâna de interior cu care ne decoram biroul sau casa ajuta la relaxarea mintii, iar sunetul caderii de apa poate bloca zgomotele deranjante din exterior.

2. Sunete naturale ale apei

Pentru inducerea starii de relaxare si pregatirea pentru somn, specialistii recomanda sa ascultam inainte de culcare inregistrari cu orice sunete naturale ale apei preferam, pot fi valurile marii, curgerea râurilor, cascade sau chiar sunetul ploii.

3. Spa-ul de acasa

Surprinzator si imbucurator este ca apa care curge la robinetul de la baie creeaza aceiasi ioni negativi ca orice alta intindere de apa, si are acelasi efect asupra bunastarii noastre. Dusul calmeaza mintea si energizeaza corpul, in timp ce o baie cu apa calda ne relaxeaza mintea si corpul.

Citește în continuare