Skip to content

20 evenimente pentru care merita sa vizitati Timisoara la deschiderea programului Capitala Europeana a Culturii 2023. Expozitii Victor Brauner, Adina Pintilie si Dan Perjovschi, concerte Jay-Jay Johnson si Taraf de Caliu si instalatii in aer liber.

Pe parcursul intregului an, urban.ro va va prezenta evenimentele din cadrul Timisoara Capitala Europeana, intr-un proiect sustinut de Vodafone

Incepand din 16 februarie, Timisoara devine Capitala Europeana a Culturii. Lunar, pana la finalul lunii decembrie 2023, vor avea loc zeci de evenimente care vor aduce impreuna artisti consacrati din Romania si de peste hotare, din mai multe sectoare diferite: de la arta vizuala si instalatii multimedia, teatru, film, balet, spectacole de strada, Realitate Augmentata, muzica live sau producatori de bere artizanala.

Va recomandam mai jos 20 evenimente pentru care merita sa vizitati orasul de pe Bega atat in week-end-ul acesta dar si in saptamanile care urmeaza.

Primul eveniment, care va fi vernisat chiar in weekendul de deschidere este cea mai importanta retrospectiva Victor Brauner din Europa de Est. 

In premiera pentru Romania, omagiul adus pictorului suprarealist, nascut la Piatra Neamt, insumeaza o buna parte dintre lucrarile sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expozitiei, a selectat in jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustratii de carte si documente menite sa ofere o imagine cat mai comprehensiva asupra creatiei si vietii lui Victor Brauner. 

Aproximativ 40 de lucrari sunt imprumutate de la Centrul Pompidou, celelalte provin de la muzeele din Marsilia si Saint-Etienne, precum si din alte muzee si colectii private din Romania.

Expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Arta Timisoara si va putea fi vizitata pana pe data de 28 mai. 

Expozitia centrala care inaugureaza programul european este „Chronic desire – Sete cronica”, fiind organizata de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara.

„Sete cronica” este un concept curatoriat de Cosmina Goagea, Corina Oprea si Brindusa Tudor care va putea fi descoperit pana pe 23 aprilie la Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timisoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” si Palatul Stefania. Programul de vizitare este de miercuri pana sambata de la 13:00 la 20:00 iar duminica d ela 11:00 la 18:00.

Vor fi expuse arta interdisciplinara, instalatii de arta si creatii semnate de Ana Adam, Matei Bejenaru, Irina Botea Bucan, Hiwa K, Renée Renard, Rosa Whiteley, Anca Bucur si Dan Perjovschi. 

Expoziția urmareste trei fire narative care se regasesc in cele patru spatii: „Bunuri comune”, „Teritorii” si „Istorie si subiectivitati”.

Pe 19 februarie de la 12:45 la 13:30 va recomandam sa mergeti la turul performativ cu tramvaviul desenat de si cu Dan Perjovschi.

A treia mare expozitie care merita vizitata este „Tu esti un alt eu – O catedrală a corpului” care prezinta proiectul Adinei Pintilie din Pavilionul Romaniei de la Bienala de la Venetia din 2022.

In 2022, Adina Pintilie a fost selectata pentru a reprezenta Romania la Bienala de Arta de la Venetia. In acest context, artista a realizat o serie de lucrari noi, o instalatie video „six-channel, o sculptura cinematografica” si o instalatie VR, care sunt prezentate pentru prima data in Romania de Kunsthalle Bega.

In week-endul de deschidere, expozitia va putea fi vizitata pe 17 februarie intre 15:00–20:00 iar pe 18 si 19 februarie intre 12:00–18:00. Ulterior, programul va fi disponibil de marti pana sambata intre 12:00 si 18:00. Curatorii sunt Cosmin Costinas si Viktor Neumann, proiectul va fi deschis pana pe 30 aprilie 2023.

Alte expozitii deschise in zilele urmatoare sunt „Mircea Nicolae – Lucrari marunte, lucruri pretioase” la Comenduirea Garnizoanei Timisoara, „Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara – o interventie de MA Architects” in Piata Victoriei, „Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului” la INDECIS artist run space, „Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Lucrari din cinci decenii” la Galeria Jecza dar si experienta „XR Show Spotlight Heritage Timisoara” care va avea loc pe 18 si 19 februarie la Experimentarium – Universitatea Politehnica.

In zilele de 17-19 februarie puteti alege dintre cele 16 concerte live care vor avea loc in diferite spatii din Timisoara, inclusiv in aer liber in Piata Unirii.

In Piata Unirii ii puteti asculta pe 17 februarie la 19:00 un concert Doctorul Sinteza & K-lu, la orele 19:25 pe Alyona Alyona, o artista hip-hop din Ucraina, Implant Pentru Refuz, Dan Byron si Adrian Despot, la 22:00 pe Fritz Kalkbrenner. Tot pe 17 februarie (de la 20:10) va avea loc si Muaré Experience, un performance intens care imbina muzica rock a trupei Duchamp Pilot si show-ul aerian al companiei spaniole Voalá Project. De la 12:00 vor canta Taraf de Caliu si oaspetii lor.

La Palatul Culturii vor urca pe scena pe 17 februarie Andrei Irimia si Joep Beving (16:45) iar pe 18 februarie vor canta EMAA (18:30) si Jay-Jay Johanson.

La Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” va avea loc pe 18 februarie un performance sonor Borusiade (12:45). 

La Filarmonica Banatul, pe 17 februarie se va desfasura concertul simfonic Gliére & Dvorákiar pe 19 februarie vor canta Irina Sarbu & Band si Lajkó Félix & Volosi,

In perioada 17-19 februarie vor avea loc si o serie de dezbateri, ateliere si prezentari dar si proiecte care implica locuitorii diferitelor comunitati din oras.

Printre evenimentele destinate spiritului comunitar se numara TakeOver prin trei interactiuni desfasurate la Centrul de Robotica UPt, Facultatea de Arhitectura si Urbanism si Facultatea de Mecanica. 

In week-end, in parcurile Clabucet si Dacia vor defila papusile gigant in timp ce Teatru Magic Oz va fi deschis la Scoala Gimnaziala 15 din cartierul Fratelia. Pe 18 februarie la OneTwo Taproom sunt planuite sesiune de degustare de bere si DJ Live – Rekabu zi Mi-tzu.

Programul complet al week-endului il veti gasi aici, include alte zeci de evenimente desfasurate simultan.

Un articol sustinut de Vodafone.

Citește în continuare