Skip to content

O noua experienta imersiva le permite vizitatorilor sa se plimbe prin Mormantul Regelui Tutankamon. Expozitia itineranta celebreaza 100 de ani de la descoperirea comorii spectaculoase a faraonului.

Expozitia ”Dincolo de Regele Tut: O Experienta Imersiva” le propune vizitatorilor un alt mod de descoperi cultura egipteana, dar si viata, moartea si comoara regelui Tutankamon.

Experienta va putea fi vazuta la Washington D.C. si Boston in S.U.A. si reprezinta cel mai recent produs al colaborarii dintre canalul de televiziune National Geographic si echipa care sta in spatele expozitiei imersive ”Beyond Van Gogh”, care a pornit trendul experientelor de acest gen. 

Expozitia va fi organizata pentru a sarbatori 100 de ani de la cea mai faimoasa descoperire din istoria umanitatii: Mormantul tanarului faraon Tutankamon.

Prin intermediul experientei, vizitatorii vor putea pasi cu 3.000 de ani inapoi in timp pentru a descoperi istoria bogata a Egiptului, traditiile, miturile si legendele din vremea domniei lui Tutankamon dintre 1323-1332 i.e.n., cat si comoara sa bogata care l-a insotit in viata de apoi, conform traditiei egiptene. 

In acelasi timp vor avea ocazia de a descoperi momentul in care arheologistul Howard Carter a deschis in 1922 mormantul considerat pana atunci pierdut, descoperind astfel comoara specatculoasa a regelui egiptean, ingropata alaturi de sarcofagul sau. 

Experienta se bazeaza pe proiectii care mapeaza spatiul si aduc la viata arhivele National Geographic intr-o maniera cu totul speciala care ii invita pe spectatori ”in lumea faurita cu aur a regelui”.

”Mai mult ca niciodata noile tehnologii ne permit sa-i invitam pe vizitatorii intr-o experienta cu totul imersiva care sa le arate cele mai pretioase povesti ale trecutului nostru. Aceste experiente ne ajuta sa dezvoltam conexiuni si sa intelegem mai bine influenta pe care istoria o are asupra generatiilor din prezent si din viitor” spune intr-un comunicat Kathryn Keane, vicepresedintele programului public al National Geographic.  Mai multe detalii despre expozitie veti gasi aici.

Pentru a organiza acest eveniment, National Geographic colaboreaza cu Paquin Entertainment Group, compania care a realizat expozitiile ”Beyond Van Gogh: The Immersive Experience” si ”Beyond Monet”.

Expozitia va fi deschisa in iunie la Muzeul National Geographic din Washington D.C., urmata in iulie de deschiderea ei in Boston la SoWa Power Station, care a mai gazduit in trecut si experienta ”Imagine Van Gogh”. Va putea fi vizitata pana in septembrie 2022 la Boston si pana in februarie 2023 la Washington D.C. Organizatorii se asteapta la minim 3 milioane de vizitatori si planuiesc sa extinda experienta printr-un tur in celelalte state.

La Boston, spectatorii vor putea asista la experienta similara ”Tutankhamun: Enter the Tomb” narata de Hugh Bonneville, unul dintre actorii principali ai serialul celebru Downton Abbey. Mai jos puteti afla legatura stransa dintre locul in care s-a filmat Downton Abbey si mormantul lui Tutankamon.

Experienta propusa de National Geographic a facut parte inital din ”Tutankhamun: Treasures of the Golden Pharaoh” un tur international care a strabatut 10 orase, printre care Londra, Paris si Los Angeles.

Turul international a scos comorile lui Tutankamon din Egipt si le-a plimbat prin cele mai mari orase din lume in 2019, astfel milioane de spectatori au avut acces la cele mai pretioase obiecte egiptene antice. 

Turul s-a incheiat la Londra in 2020 din cauza carantinei si a restrictiilor impuse de pandemie, iar comoara antica s-a intors la Egipt unde este pregatita pentru expunerea in Marele Muzeu Egiptean de la Giza care se va deschide la finalul lui 2022. 

Citește în continuare