Skip to content

Feedback #1: Ce gen muzical predomina in Romania?

Ada va intreba azi dimineata ce gen muzical predomina momentan in Romania, si ce gen credeti ca va prinde teren in anul 2008… De asemenea, am adus in discutie si cantatul in limba romana sau in alte limbi.

Vreau sa punem cap la cap toate ideile pe care le-ati lasat in comentarii, sa tragem niste concluzii eventual… Voi separa subiectele: voi publica intai un post legat de genuri, si altul despre limba in care se canta. Let’s begin 😀

478556_31476705.jpg

Ce gen muzical predomina in Romania?

Ada spunea ca main-stream-ul pe 2007 a fost dominat de melodii de club (Sylvia & Rhinno), r’n’b + hip-hop (Smiley & Uzzi), dance (Afrika) sau pop-dance (Akcent).

Si totusi, de ce predomina stilurile mai ‘usoare’, si lipsesc hip-hop-ul sau rock-ul din main-stream? Sunt probabil genurile care influenteaza cel mai mult… Nu cred ca n-avem valori care sa le reprezinte, exista (in underground) foarte multe trupe considerate bune de catre fanii genului respectiv, care reusesc sa umple cluburile cand concerteaza.

Rock-ul adevarat aproape a disparut de tot in ultima perioada, sau a devenit alternativ, soft… Hip-hop-ul la fel, a luat o pauza: daca inainte apareau peste noapte zeci de trupe si albume de hip-hop, in 2007 a fost mult mai liniste.

Dribbler (Veritasaga) spunea intr-un interivu pe care i l-am luat ca aici sunt de vina si casele de discuri, care promoveaza intens doar ce considera ei ca se va vinde, si incearca sa elimine ce cred ei ca n-are valoare. Ii inteleg intr-un fel: vor bani, vor sa vanda cat mai multe discuri…

Florin (Hi-Q) spune ca publicul nu prea ‘inghite’ rock-ul. Eu nu sunt de acord… De exemplu, majoritatea prietenilor mei au fost crescuti de catre parinti cu rock (including me), consider ca rockul are inca foarte multi fani in Romania. Iar ca trupe avem Luna Amara, Travka, Firma, Urma, IPR, OCS, PIO, VDV, IOD…

DeeDee (una dintre cititoarele noastre) spune ca vrea ceva original, un beat mai diferit decat cele ultra-folosite din ultimii ani cu pocnituri din degete si batai din palme, iar Bleuciel spune ca melodiile usor de retinut si cu versuri usoare tintesc un public mai larg, prind cel mai bine.

Revenim la casele de discuri: este logic sa vrei sa-ti scoti banii din investitiile tale, si din aceasta cauza sa incerci sa promovezi doar melodii cat mai catchy la majoritate, dar cred ca publicul ti-l educi si singur pana la urma: daca il obisnuiesti doar cu anumite genuri muzicale…

Pana la urma: vreti sa fie promovat mai mult rock si hip-hop la radio si la TV, sau preferati in continuare genurile mai „usoare”? Eu una cred ca ar fi perfect sa existe un echilibru macar… 😐

Credit poza.

Citește în continuare