Skip to content

Feedback #2: Artistii din Romania in ce limba sa cante?

Acest post este legat de ACESTA, ca feedback la intrebarea „Ce se asculta in Romania„. Asa cum ziceam, vreau sa punem cap la cap mai multe idei si comentarii venite de la voi 🙂 Primul post de feedback a fost axat pe subiectul „Ce gen muzical predomina in Romania„, iar acum vom aborda problema cantatului in limba romana sau in limbi straine.

478556_31476705.jpg

Artistii romani in ce limba sa cante?

Cum am ajuns sa vorbim despre asta? E simplu: din ce in ce mai multe case de discuri si posturi radio si TV din Romania spun ca melodiile in limbi straine interpretate de romani NU prind… Spun ca au cele mai putine vanzari, ascultari, ca romanii nu isi dau seama cine canta piesa, etc. Spun ca vor ca artistii sa nu mai compuna melodii in alte limbi, si au ajuns chiar sa refuze sa mai promoveze / sponsorizeze melodii care nu sunt cantate in romana.

Si totusi, continuam sa avem hituri peste hituri cantate fie in engleza (Dj Rhinno cu Sylvia este cel mai recent exemplu), fie in limbi mai mult sau mai putin inventate (vezi bucatile lui Marius Moga de pe piesele Morandi de exemplu).

Julie una dintre cititoarele noastre fidele, spune ca ar prefera sa nu mai fim atat de intoxicati cu ‘americanisme’, si ca ar vrea mai multa muzica europeana … citez: „As vrea mult mai multa muzica romaneasca de calitate si bineinteles muzica europeana. Rar daca mai auzi o piesa in franceza… cat despre restul parca nici nu ar exista. Pacat pentru ca sunt multi artisti europeni de calitate care la noi nu sunt difuzati. Si daca vrem ca muzica noastra sa iasa peste granita, ea trebuie sa faca pasul asta mai intai in Europa…..si evident trebuie sa luam ca sistem de referinta ce se asculta in Europa. Si din fericire nu sunt multe tari europene invadate pana la refuz de muzica americana asa cum este la noi. „.

Asta o fi solutia? Morandi, Akcent, Mihai Traistariu si multi altii au super mare succes in Europa, cu piese care nu sunt in romana… Ar trebui sa facem exact invers, sa promovam in afara mai multe piese in limba noastra? Ce credeti? Eu una mereu am spus ca muzica romaneasca ar prinde mai bine in afara (sau chiar in America) decat prinde la noi in tara :-s Mai greu e felul in care ajungi sa fii difuzat acolo de la bun inceput.

Ave13 subscrie la ce spunea Julie legat de limba franceza, spunand ca „Se pare ca radiourile stiu da doar piese in romana, engleza sau spaniola. I’m sick and tired of it. De partea cu spaniola mai ales. Pentru ca multe piese mi se par jalnice. Si pentru ca piese frantuzesti nu se dau la radio. De parca ar fi o limba moarta franceza

Un alt lucru foarte important: decat o piesa in engleza cantata prost si fara accent, romanii spun ca mai bine deloc. In acelasi timp, pe forumul Akcent de exemplu, am vazut recent cativa fani din America spunand ca exact asta este farmecul pieselor Akcent: accentul lor, care nu este deloc exemplar…

Eu as propune o alta clasificare, pe care a sugerat-o si Florin (Hi-Q):
– piesele de clubbing / dance pot fi cantate in engleza (sau alte limbi dubioase), deoarece textele lor nu sunt atat de importante, ele au alt obiectiv;
– piesele hip-hop, pop, baladele, etc sa fie in romana deoarece au un mesaj pe care trebuie sa il transmita.

Voi ce ziceti? Sunteti ‘nationalisti’, sau preferati cum suna piesele in engleza? Sunt curioasa sa aud si parerile celor implicati direct in industrie 😀 Am auzit ce spun casele de discuri si posturile radio, dar voi?

Citește în continuare