Skip to content

De astazi filmele de la Anonimul 20 ajung in Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu si Timisoara. Programul din Bucuresti va fi deschis de „Kidnapped” – povestea unui tanar evreu rapit si convertit la catolicism in 1858

Retrospectiva editiei aniversare a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care a avut loc in august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii), se va desfasura in perioada 7-10 septembrie in Bucuresti, la ARCUB (Sala Mare) si la Cinema Elvire Popesco.

Proiectul este co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti acasa 2023. Pentru informatii detaliate despre programul de finantare al Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB puteti accesa www.arcub.ro.

In premiera, filme din selectia celei de-a 20-a editii vor fi proiectate si la Centrul Cultural ‚Ion Besoiu’ din Sibiu (pe 6 septembrie), la Cinema Victoria Timisoara (8-9 septembrie) si la Cinema Victoria din Cluj-Napoca (9-10 septembrie).

Programul ANONIMUL 2023 a cuprins doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, una de lungmetraje internationale, un Focus Naomi Kawase – invitata speciala a festivalului de anul acesta, dar si proiectii de lungmetraje romanesti, unele dintre ele prezentate in avanpremiera nationala.

Publicul din Bucuresti va putea viziona filmele din competitii – lungmetraje internationale, scurtmetraje straine si romanesti, dar si productiile „Still the Water” si „Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020, Side A” semnate de regizoarea de origine japoneza, Naomi Kawase, sau filmul „Last Summer” regizat de Catherine Breillat si prezentat in afara competitiei la Sfantu Gheorghe dupa selectia din 2023 in Competitia Oficiala de la Cannes.

Programul de la Bucuresti va fi deschis de „Kidnapped” – povestea unui tanar evreu rapit si convertit la catolicism in 1858. Prezent si el anul acesta in competitia Festivalului de la Cannes, filmul este regizat de Marco Bellocchio – castigatorul primului Trofeu Anonimul, in 2004. Filmul va fi proiectat la ARCUB incepand cu ora 19.30.

In „Still the Water” (2014), descris de Kawase drept „capodopera” sa, un cuplu de adolescenti se confrunta cu ciclul impletit al vietii, mortii si al dragostei in decorul idilic al unei insule subtropicale. „Uimitor din punct de vedere vizual, filmul creste in intensitate prin cadrele sale atent gandite si executate catre un final plin de gratie” dupa cum scriau cei de la Screen Daily.

Cu siguranta unul dintre cele mai vizionate filme semnate de Naomi Kawase, „Official Film of the Olympic Games Tokyo 2020, Side A” se concentreaza pe experientele sportivilor participanti la Olimpiada si ale anturajului acestora si-i prezinta intr-o „lumina cat mai ancorata in real, in stilul sau propriu si cu subtilitatea ce o caracterizeaza, in contrast cu evocarea sentimentului de uimire provocat de lucrurile remarcabile pe care acestia le pot face” (The Japan Times). Filmul a fost vazut de milioane de oameni, fiind prezentat in cele mai importante festivaluri ale lumii (Cannes, Rotterdam, etc).

O prezenta constanta la Cannes de peste doua decenii, apreciata la nivel mondial pentru filmele sale, Kawase a fost prezenta pentru prima data in Romania la Sfantu Gheorghe pentru a accepta Trofeul Anonimul pentru contributia la frumusetea cinematografiei universale.

Retrospectiva Anonimul 20 la Bucuresti va fi inchisa de proiectia filmului „Terrestrial Verses”, castigatorul celui de-al 20-lea Trofeu Anonimul. Filmul semnat de regizorii iranieni Ali Asgari si Alireza Khatami va fi proiectat si in celelalte trei orase in care are loc anul acesta evenimentul.

Scurtmetrajele romanesti premiate anul acesta – „Antrenamentul de noapte”, de Bogdan Alexandru, desemnat cel mai bun scurtmetraj romanesc si „Acolo unde barcile nu ajung”, de Vlad Buzaianu, recompensat cu Premiul „Ovidiu Bose Pastina” vor putea fi vazute la Cinema Elvire Popesco, pe cand „Amok”, de Balázs Turai – cel mai bun scurtmetraj strain, va fi proiectat la ARCUB.

Biletele pentru proiectiile din cadrul Retrospectivei Anonimul 20 la Bucuresti pot fi deja cumparate de pe Eventbook.ro. La ARCUB, Sala Mare, intrarea va fi gratuita pentru studentii de la facultatile de teatru si film, in limita locurilor disponibile.

Tot pe Eventbook.ro sunt disponibile si biletele pentru Sibiu si Timisoara, iar la Cluj-Napoca spectatorii le pot achizitiona de pe site-ul Cinema Victoria.

Programul integral poate fi consultat pe www.festival-anonimul.ro

Citește în continuare