Skip to content

Fitness-ul mental un concept si o practica care trebuie sa faca parte din viata noastra. In epoca moderna, numarul celor care au probleme de sanatate mintala este in crestere

Suntem asaltati de informatii, creierul nostru primeste de 3000 de oeri mai multe informatii zilnice decat primea acum 100 de ani, muncim mai mult si ne solicitam mental mai mult.

Ne incruntam si minunam de cat de multe lectii au copiii astazi la scoala comparative cu doua generatii in urma, dar acesta nu e singurul effort mental pe care-l fac cei mici inca de la varste foarte mici: mai au social media, televiziunea, jocurile pe computer si interactiunea zilnica cu prietenii, parintii.

Iar cee ace se intampla cu un copil, pentru un  adult e multiplicat de cateva ori.

Nu ne dam seama de efortul la care este supus creierul nostrum (care uneori nici nu primeste nutrientii de care are nevoie) si consideram multitasking-ul de exemplu o victorie a noastra, a performantelor professionale. In fapt, uzura mentala si stresul pe care-l simtim face ca mintea noastra sa reactioneze apoi in diferite afectiuni.

E nevoie deci de o atentie consstanta, profunda a antrenarii si relaxarii mintii noastre, la fel cum ar trebui sa ne preocupam de ingrijirea corpului.

Un corp sanatos poate preveni afectiuni precum bolile de inima si diabetul si va poate ajuta sa va mentineti independenta pe masura ce imbatranitidar fitnessul mental este la fel de important ca si cel fizic si nu ar trebui neglijat. Includerea exercitiilor de dexteritate mentala in rutina zilnica va poate ajuta sa culegeti beneficiile unei minti mai ascutite si ale unui corp mai sanatos pentru multi ani de acum incolo.

Fitnessul mental inseamna sa va mentineti creierul si sanatatea emotionala in forma maxima. Nu inseamna sa va antrenati pentru „Olimpiada creierului” sau sa dati un test IQ. Se refera la o serie de exercitii care va ajuta sa incetiniti ritmul interior, sa decomprimati stresul si tensiunea, sa va imbunatatiti memoria slaba.

Nu este o surpriza faptul ca, cu cat iti ajuti mai mult corpul, cu atat iti ajuti mai mult mintea.

Activitatea fizica creste fluxul de oxigen catre creier. De asemenea, creste cantitatea de endorfine, substantele chimice „de bine”, din creierul dumneavoastra.Din acest motiv, nu este surprinzator faptul ca persoanele care sunt intr-o forma fizica buna tind sa se bucure si de un nivel mai ridicat de agilitate mentala.

Angajarea intr-un antrenament fizic viguros va poate ajuta sa luptati impotriva depresiei si sa aveti o perspectiva mai pozitiva asupra vietii.Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a invinge stresul, care va poate dauna mental si fizic.

Exercitiul mental este la fel de benefic. Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, anumite exercitii de antrenare a memoriei pot creste „inteligenta fluida”, capacitatea de a rationa si de a rezolva probleme noi. In timp ce exercitiile fizice sunt bune pentru creier si pentru corp, la fel este si meditatia. Meditatia, in combinatie cu alte metode, este o modalitate alternativa de tratare a depresiei. Calmarea mintii va permite sa rezolvati problemele intr-un mod mai relaxat.

Atunci cand va culcati dupa o zi lunga, corpul incepe sa se relaxeze. Dar mintea nu il urmeaza intotdeauna.

Vizualizarea va poate ajuta. Adesea puteti obtine un sentiment de liniste prin intermediul imaginii, procesul de a va imagina o scena sau o locatie linistita. Aceasta practica poate reduce tensiunea atat in corp, cat si in minte, prin provocarea neuronilor din zona mai putin dominanta a creierului dvs.

Partea mai putin dominanta a creierului dumneavoastra este zona care controleaza sentimentele de incredere in sine si optimism. Atunci cand va ganditi la altceva decat la grijile zilnice, cresteti activitatea in structurile neuronale din acea zona a creierului dumneavoastra. In cele din urma, vizualizarea va poate stimula bunastarea emotionala si va poate calma mental.

Sa va mentineti mintea in forma nu este la fel de dificil ca si cum v-ati pregati pentru un maraton, dar este o analogie buna.

Puteti adauga exercitii mentale la numeroasele activitati pe care le efectuati deja, cum ar fi: citirea, visarea cu ochii deschisi, gasirea umorului in viata

Ati putea incerca urmatoarele abordari pentru a va creste conditia fizica mentala.

Opriti multitasking-ul. Poate credeti ca multitasking-ul va permite sa faceti mai multe lucruri in acelasi timp, dar, de fapt, creeaza mai multe probleme decat rezolva. Concentrandu-va asupra unei singure sarcini la un moment dat, va veti imbunatati concentrarea si va veti ajuta sa fiti mai productiv.

Fiti pozitivi cu voi insiva. Afirmatia pozitiva este una dintre caile spre cresterea competentei mentale. Afirmatia, sau a vorbi cu tine insuti intr-un mod pozitiv, implica intarirea cailor neuronale pentru a-ti aduce increderea in sine, bunastarea si satisfactia la un nivel superior.

Pentru a incepe, faceti o lista cu calitatile dumneavoastra bune. Amintiti-va ca nu trebuie sa fiti perfect. Stabiliti obiective pentru ceea ce doriti sa imbunatatiti si incepeti cu un numar mic de lucruri pentru a evita sa va simtiti coplesit.

Incercati ceva diferit. Experientele noi va pot, de asemenea, pune pe drumul catre fitness mental. Puteti integra noi abordari in viata dvs. de zi cu zi intr-o varietate de moduri: incercati alimente noi sau noi moduri de a indeplini sarcinile de rutina, calatoriti in locuri noi, mergeti in fiecare saptamana pe un nou drum spre serviciu sau spre magazinul alimentar.

Potrivit Asociatiei Alzheimer, cercetarile arata ca mentinerea creierului activ creste vitalitatea acestuia. A face lucruri noi in moduri noi pare sa ajute la pastrarea celulelor si conexiunilor cerebrale. Ar putea chiar sa produca noi celule cerebrale. In esenta, iesirea din rutina va poate ajuta sa va mentineti creierul sanatos.

Jocurile care testeaza rationamentul si alte portiuni ale creierului sunt modalitati distractive de a va mentine mintea ascutita. Luati in considerare aceste jocuri: cuvinte incrucisate, jocuri de societate, Sudoku.

Jocurile sunt o modalitate excelenta de a va dezvolta muschii creierului asa ca incercati orice joc care foloseste: logica, rationamentul, informatiile trivia sau de cultura generala.

Citește în continuare