Skip to content

Galele Oscar si BAFTA din 2021 au fost amanate. Este a patra oara in istorie cand premiie Oscar sunt mutate.

Efectele pandemiei globale incep sa influenteze decursul evenimentelor din 2021. Premiile Oscar si BAFTA au fost amanate pentru a oferi sansa mai multor filme de a fi lansate in cinematografe si de a fi eligibile pentru nominalizari.

A 93-a editie a Galei Premiile Oscar a fost mutata de pe 28 februarie pe 25 aprilie 2021.

Membrii Academiei Americane de Film au votat decizia de amanare a galei printr-o videoconferinta pe Zoom. Acestia sunt convinsi ca vor recupera cele doua luni de premiere cinematografice anulate prin alte doua luni suplimentare care ofera timp pentru mai multe lansari de filme.

Noul calendar al Premiilor Oscar incepe cu perioada de eligibilitate care a fost mutata de pe 31 decembrie 2020 pe 28 februarie 2021. Filmele din categoriile principale trebuie inscrise pana pe 15 ianuarie iar categoriile speciale care vizeaza animatiile, documentarele, filmele internationale si scurtmetrajele (aici intra si Cel mai bun film strain unde speram sa vedem o nominalizare pentru un film romanesc candva), trebuie inscrise pana la 1 decembrie 2020.

Lista scurta va fi anuntata pe 9 februarie, nominalizarile pe 15 martie iar ceremonia grandioasa care premiaza cele mai bune prestatii ale anului se va desfasura pe 25 aprilie 2021 la Dolby Theater din Hollywood.

Este a patra oara in istorie cand Gala Premiilor Oscar este amanata. S-a mai intamplat in 1938, in 1968 si 1981.

Din istoria inceputa pe 16 mai 1929 si pana in prezent, Academia Americana de Film a hotarat amanarea Galei de alte trei ori. 

Prima amanare a venit in 1938 cand zona Los Angeles-ului a suferit cea mai grava inundatie din istorie. In decursul a cateva zile, intre 27 februarie si 1 martie, au cazut precipitatii care masurau media unui an intreg. 115 oameni au murit, 5.600 de cladiri au fost distruse si 1.500 de cladiri au fost avariate grav. Gala Oscar a fost mutata de pe 3 martie pe 10 martie 1938 iar marele castigator al anului a fost filmul despre viata lui Emile Zola.

Asasinarea lui Martin Luther King Jr, unul dintre cei mai mari lideri ai Miscarii Civile Americane, din 4 aprilie 1968 a determinat Academia Americana de Film sa amane Gala Oscar cu doua zile, de pe 8 aprilie pe 10 aprilie. A fost anul in care „In the heat of the night” a castigat trofeul pentru „Cel mai bun film” iar Katharine Hepburn a primit un trofeu pentru rolul din „Ghici cine vine la cina”.

A treia amanare a Galei Oscar a fost influentata cu o zi de atentatul de asasinare a Presedintelui Ronald Reagan din 1981. Evenimentul a fost mutat de pe 30 martie pe 31 martie 1981. Conducatorul american a fost ranit de un glonte care l-a lovit in partea stanga, i-a fracturat o coasta si i-a strapuns plamanii. Doua saptamani mai tarziu, a fost externat si a revenit in functie.

Premiile BAFTA 2021 au fost amanate si mutate mai aproape de Oscaruri. Vor avea loc pe 11 aprilie 2021.

Premiile Academiei Britanica de Film au fost amanate de pe 14 februarie pe 11 aprilie 2021. Daca planurile vor fi respectate, Gala BAFTA va fi ultimul eveniment de asemenea anvergura dinaintea Oscarurilor, avand ocazia de a influenta deciziile votantilor americani.

Citește în continuare