Skip to content

(galerie foto) In cea mai prospera zona din China s-a deschis una dintre cele mai spectaculoase librarii din lume.

Situata in regiunea Shenzhen din China si proiectata de X+Living, o noua librarie ar putea intra in lista celor mai spectaculoase magazine de carti din lume. 

Candva un mic sat de pescari, regiunea Shenzhen s-a transformat intr-unul dintre cele mai populate orase din China. Din anii ’80, cand a devenit o zona economica emergenta, a inceput sa gazduiasca o comunitate din ce in ce mai numeroasa de antreprenori si oameni de stiinta inovatori care au contribuit la modelarea unei metropole despre care s-ar putea spune ca este un tipar pentru „orasul viitorului”.

Luna trecuta a fost deschisa Shenzhen Zhongshuge, o noua librarie inspirata de progresul care a marcat zona Shenzhen.

„Aceste realizari si istoria orasului sunt rezultatul transpiratiei si muncii grele a pionierilor. Orasul a fost ridicat de nenumarati oameni visatori”, a spus Li Xiang, fondatoarea firmei de arhitectura din Shanghai. Compania ei este cunoscuta pentru proiectele sale futuriste, recent au realizat o gradinita inspirata de Antoni Gaudí in orasul Huzhou din China.

In primele etape ale proiectului, Xiang si echipa ei au gandit cum ar putea crea o librarie care sa reprezinte istoria orasului. „In procesul de cercetare alfundalului cultural al acestui oras, mi-am dat seama ca as putea proiecta un spatiu care ar putea deveni un simbol al lui Shenzhen insusi. Este ca un oras incluziv, viu colorat si divers al imigrantilor, aduce un omagiu tuturor celor care s-au straduit sa faca istorie in acest oras”, spune Xiang.

In interiorul magazinului de 4.267 de metri patrati, definit prin 2 pereti plini cu rafturi care sustin carti se afla o scara masiva, intortocheata, care strabate spatiul in latime.

Biblioteca impresionanta reprezinta istoria insasi, potrivit lui Xiang, simbolizand in acelasi timp viteza la care aceasta zona a Chinei a inflorit si a crescut: „dezvoltarea istoriei este in spirala, este rasucita iar traiectoria istorica de a zonei este condensata intr-o scara in spirala hieroglifica. Aceasta este o scara a istoriei care a fost construita in nenumarate ore, dand sentimentul ca istoria este impinsa in timp intr-un ritm rapid.”

Scara serveste atat ca o instalatie de arta simbolica, cat si ca o biblioteca functionala, unde clientii pot citi in liniste cartile preferate.

Pentru aceasta opera de arta a designului, Xiang a fost inspirata de artistul contemporan Anish Kapoor, in special de opera sa, „Memory”, pe care a vazut-o pentru prima data la Deutsche Guggenheim din Berlin. Asa cum sculptura din otel a lui Kapoor pare sa sfideze gravitatia, la fel o face si imensa biblioteca in spirala a librariei.

Pentru zona destinata copiilor din cadrul librariei Shenzhen Zhongshuge, designerii X+Living au folosit o estetica diferita. Au integrat un carusel pictat ce poate fi folosit ca masa unde copiii pot citi sau colora. S-a folosit o grafica a liniilor simple care aminteste de urmele de pensula ale unui copil. Alegand o paleta de culori de portocaliu si roz cald, combinate cu albastru si violet rece, designerii si-au dorit ca acest spatiu sa fie reprezentativ pentru amintirile vesele si distractive asociate de obicei copilariei. 

Mai jos veti descoperi alte 2 constructii spectaculoase care isi vor face aparitia in zona Shenzhen in urmatorii ani si cele mai apreciate librarii din lume.

Citește în continuare