Skip to content

In Shenzhen a inceput constructia unuia dintre cele mai spectaculoase campusuri universitare. 100.000 de metri patrati cu un mall, teatru, muzeu, piscine si spatii verzi care acopera cladirile.

La cateva zile dupa ce v-am prezentat una dintre cele mai spectaculoase constructii planuite in Shenzen – un turn cu 99 de insule suspendate, compania MVRDV anunta ca a inceput constructia proiectului „Terasele Shenzhen” in aceeasi zona a Chinei.

Proiectul a castigat primul loc intr-o competitie internationala de design pentru ca imbina un oras si un parc intr-un program hibrid orientat spre sustentabilitate.

Terasele Shenzhen sunt construite in cartierul Longgant al Universitatii Shenzen si se intind pe aproape 95.000 de metri patrati. Pe langa campusul universitar vor include parcuri, gradini, piscine, fantani arteziene, un teatru, o biblioteca, un muzeu, un centru de conferinte, un mall si alte spatii educationale si comerciale.

Designerii si-au propus sa creeze o alternativa la turnurile din jur care sunt construite in stilul zgarie-norilor care par sa nu se mai termine cand sunt priviti de jos. Astfel, au creat o serie de cladiri sub forma unor placi sau farfurii orizontale decorate cu plante verzi si menite sa ii protejeze pe studenti de climatul subtropical. Rezultatul final va fi un parc vertical care poate fi folosit ca spatiu de convietuire.

Plantele si apa vor avea un loc la fel de important precum cladirile, vor ajuta la reducerea temperaturilor din zona in timp ce apa de ploaie va fi refolosita pentru mancare. Betonul utilizat in constructii va fi realizat din beton recilat iar acoperisurile vor avea panouri fotovoltaice care vor furniza energia electrica necesara.

Fondatorul MVRDV, una dintre cele mai premiate firme de arhitetcura din lume (141 de premii si nominalizari) a declarat ca „este un parc tridimensional care le permite studentilor sa se plimbe in timp ce citesc, in loc sa fie blocati in camine. Si in plus, nu lucram impotriva climatului, lucram cu climatul si vrem sa se bucure de vremea calda. Terasele sunt ventilate natural, sunt protejate de soare printr-o streasina extinsa, devenind astfel locuri perfecte de a petrece timpul si a invata.

Intr-un mod ingenios de a imbina natura cu arhitectura urbana utilitara, exterioarele se intrepatrund cu functiile cladirilor: acoperisurile devin parcuri sau poduri. Fiecare cladire este regandita pentru a fi atat locuibila dar si spatiu de relaxare.

Mai jos puteti descoperi alte constructii spectaculoase din ultimul an.

Citește în continuare