Skip to content

Geta Bratescu este sarbatorita astazi de Google printr-un doodle desenat de Irina Selaru. Artista ar fi implinit astazi 95 de ani

Daca ati deschis astazi pagina de cautare a Google, cu siguranta ati descoperit-o pe Geta Bratescu, careia Google i-a dedicat prima pagina. Motorul de cautare sarbatoreste astfel ceea ce ar fi fost a 95-a aniversare a artistei romane care a murit in 2018.

Creditata ca unul dintre primii artisti conceptuali din Romania, Geta Bratescu este cunoscuta la nivel international, fiind prezenta in marile muzee ale lumii cu o serie de expozitii care sarbatoresc cariera sa prolifica din anii ’80.

Geta Bratescu a fost una dintre personalitatile principale ale artei contemporane romanesti incepand cu anii ’60. A primit aprecierea internationala meritata spre finalul carierei prin reprezentarea Romaniei la Bienala de la Venetia, in 2017.

Artista s-a nascut in 1926 la Ploiesti si a studiat simultan la Facultatea de Litere si Filosofie si la Scoala de Belle Arte din Bucuresti de unde a fost exmatriculata de comunisti in 1949 pentru “origini sociale nesanatoase”. In 1971, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A avut o cariera prolifica in care a dezvoltat desene, colaje, gravuri, tapiserii, fotografii, esee, filme experimentale si performance.

Lucrarile sale au aparut in cele mai importante expozitii internationale de arta contemporana din lume: in cadrul Trienalei de la Paris din 2012, in Bienala de la Venetia din 2013. In 2015, i-a fost dedicat un vernisaj la Tate Liverpool urmat de expozitii la Hamburg (2016), MSK Gent (2018), Camdern Arts Center in Londra, Hauser & Wirth in Los Angeles si New York (2017) si Neuer Kunstverein din Berlin.

In 2017, a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia cu proiectul „Aparitii”, prima expozitie personala a unei artiste femei in Pavilionul Romaniei. Operele create de Geta Bratescu se afla in colectii importante din MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Tate Modern, Hammer Museum, San Francisco Museum of Modern Art, Muzeul de Arta Moderna din Varsovia, MUMOK, Viena, Moderna Galerija, Ljubljana si MNAC, Bucuresti.

Desenul prin care este reprezentata Geta Bratescu, pe care Google il numeste doodle – este realizat de artista Irina Selaru.

„Am fost inspirata mai ales de ilustratiile facute de Geta Bratescu si de formele folosite de aceasta. Pe masura ce le admiram, au inceput sa-mi para familiare si asa am reusit sa le transform in formele de care aveam nevoie pentru a integra «Google». Am urmarit, de asemenea, interviuri cu Geta Bratescu pentru a intelege ce tip de personalitate avea”, povesteste Irina Selaru cum a creat aceasta ilustratie in interviul care insoteste doodle-ul creat.

Citește în continuare