Skip to content

Grounding – sau impamantarea – o terapie de care avem tot mai multi nevoie din cauza gadgetului. Cum puteti descarca energia electrica din corp.

Daca nu v-ati lovit inca de termenunl Grounding in recomandarile cercetatorilor in sanatate care au inceput sa comunice in social media sau in podcasturi, e bine sa stiti ca e un termen care se refera la o tehnica terapeutica pentru o nevesitate a corpului nostru aparuta mai ales post pandemie.

Pana acum cativa ani nu ne puneam problema ca in corpul nostru, din cauza gadgeturilor, se afla o cantitate foarte mare de energie electrica care ne afecteaza organelle si, implicit, sanatatea.

Grounding-ul este tehnica prin care corpul descarca cat mai mult din energia electrica acumulata in corp. (in perioada lockdown-ului din pandemie multe persoane semnalau electricitatea incarcata a corpului – atrageau hartii, la atingerea cu alte persoane era o descarcare electrica, etc)

Impamantarea, numita si earthing, este o tehnica terapeutica care presupune efectuarea de activitati care va „impamanteaza” sau va reconecteaza electric la pamant.

Aceasta practica se bazeaza pe stiinta earthing si pe fizica impamantenirii pentru a explica modul in care sarcinile electrice din pamant pot avea efecte pozitive asupra corpului dumneavoastra. Acest tip de terapie de impamantare nu este in intregime acelasi cu tehnica care este utilizata in tratamentul sanatatii mintale.

In prezent, impamantarea este un subiect insuficient cercetat si exista foarte putine studii stiintifice cu privire la beneficiile acesteia. Cu toate acestea, cele mai recente cercetari stiintifice au explorat impamantarea pentru inflamatie, boli cardiovasculare, leziuni musculare, durere cronica si stare de spirit. Teoria centrala a unui studiu este ca impamantarea are impact asupra a cee ace se numeste matricea vie, care este conectorul central dintre celulele vii.

In cadrul matricei exista conductivitate electrica care functioneaza ca o aparare a sistemului imunitar, similara antioxidantilor. Cercetatorii cred ca prin impamantare, apararea naturala a organismului poate fi restaurata. Cercetarile ulterioare extind aceasta idee.

Intr-un mic studio privind impamantarea si sanatatea inimii, 10 participanti sanatosi au fost impamantati folosind plasturi pe palmele mainilor si talpile picioarelor.

S-au efectuat masuratori ale sangelui inainte si dupa impamantare pentru a determina orice modificari ale fluiditatii globulelor rosii, care joaca un rol in sanatatea inimii. Rezultatele au indicat o aglomerare semnificativ mai redusa a globulelor rosii dupa impamantare, ceea ce sugereaza beneficii pentru sanatatea cardiovasculara.

Un alt studiu putin mai amplu a examinat rolul impamantarii asupra leziunilor musculare post-exercitiu. Cercetatorii au folosit atat plasturi de impamantare, cat si covorase si au masurat creatinkinaza, numarul de globule albe din sange si nivelurile de durere inainte si dupa impamantare.

Analizele de sange au indicat ca impamantarea a redus leziunile musculare si durerea la participanti. Acest lucru sugereaza ca impamantarea poate influenta capacitatile de vindecare.

Exista mai multe tipuri de impamantare. Toate se concentreaza pe reconectarea la pamant. Acest lucru se poate face prin contact direct sau indirect cu pamantul.

Mersul descult. Ati fost vreodata afara intr-o zi calda de vara si ati simtit nevoia sa alergati descult prin iarba? Una dintre cele mai simple modalitati de a te conecta la pamant este sa mergi descult.

Fie ca este vorba de iarba, nisip sau chiar noroi, lasandu-va pielea sa atinga solul natural va poate oferi energie de impamantare.

Sa stam intinsi pe pamant. Puteti spori contactul dintre piele si pamant stand intins pe pamant. O puteti face in iarba din parc sau pe nisipul de la plaja. Daca aveti de gand sa va impamantati in acest fel, asigurati-va ca luati masurile de precautie adecvate si nu va intindeti niciodata undeva unde v-ati putea rani.

Gradinaritul, chiar si pe balcon, e o alta solutie de impamantanire, mai ales pentru cei care nu pot iesi in parcuri sau merge in vacante pentru a merge cat mai mult desculti.

Scufundarea in apa. Potrivit sustinatorilor impamantenirii, apa poate fi folosita pentru impamantare in acelasi mod in care pamantul fizic este folosit pentru impamantare. Ei sugereaza pur si simplu sa va balaciti intr-un lac limpede sau sa inotati in ocean ca modalitate de a va impamanta. Ca intotdeauna, asigurati-va ca sunteti in siguranta atunci cand inotati, in special in ape tulburi sau adanci.

Desi nu exista foarte multe studii ale beneficiilor impamantarii, oamenii care au practicat acest lucru au raportat imbunatatiri pentru afectiuni precum: ameliorarea simptomelor oboselii cornice, reducerea anxietatii si depresiei, ameliorarea tulburarilor de somn, reducerea nivelului tensiunii arteriale la participantii cu hipertensiune arteriala.

Pentru ca este vara si vom petrece cu totii mult timp in natura, va puteti impamanta cu usurinta permitand talpilor picioarelor, palmelor sau intregului corp sa atinga pamantul. Plimbati-va prin iarba, intindeti-va in nisip sau inotati in mare. Toate acestea sunt modalitati usoare de a va reconecta in mod natural si a descarca din corp o parte importanta din electricitatea acumulata.

Citește în continuare