Skip to content

Un nou studiu arata ca practicarea Hot Yoga va poate ajuta sa invingeti depresia. O singura sedinta pe saptamana stimuleaza in mod considerabil starea de spirit.

Un nou studiu al cercetatorilor americani a constatat ca practicarea regulata a unui tip specific de yoga poate avea efecte clinice impresionante pentru cei care se lupta cu depresia.

Hot Yoga este un stil popular de yoga practicat de obicei intr-o camera fierbinte, in conditii foarte calduroase, cu umiditatea ridicata, conditii care rezulta intr-un proces de transpiratie sporit. Printre fanii celebri se numara Meghan Markle, Jennifer Aniston si Gwyneth Paltrow.

Potrivit studiului clinic, o singura sedinta de Hot Yoga pe saptamana poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei. Pentru a simti beneficiile va trebui sa indurati temperaturi de pana la 40,5 grade Celsius in timp ce efectuati diverse posturi si exercitii de respiratie.

Studiul a constatat ca adultii cu depresie moderata pana la severa au inregistrat reduceri „semnificativ mai mari” ale simptomelor depresive in comparatie cu un grup care nu a luat parte la sesiunile de Hot Yoga.

Cercetarile s-au desfasurat pe parcusul a opt saptamani si au fost conduse de specialistii de la Massachusetts General Hospital care au impartit 80 de adulti in doua grupuri aleatorii.

Jumatate dintre acestia au participat la sesiuni de 90 de minute de yoga fierbinte – sau Bikram Yoga – de doua ori pe saptamana, in timp ce unui alt grup i s-a spus ca vor fi trecuti pe o lista de asteptare si nu au primit niciun tratament.

In total, cei care au participat la studiu au asistat in medie la 10 cursuri pe parcursul a opt saptamani.

Cercetatorii au constatat ca aproape 60% dintre practicantii Hot Yoga au inregistrat o scadere de 50% sau mai mare a simptomelor depresive, in comparatie cu doar 6,3% dintre participantii aflati pe lista de asteptare.

De asemenea, acestia au descoperit ca 44% dintre cei care au participat la cursurile de yoga au inregistrat o imbunatatire atat de drastica a simptomelor incat nu mai erau clasificati ca fiind deprimati, comparativ cu doar 6% din grupul de pe lista de asteptare.

Simptomele depresive au fost reduse chiar si in cazul participantilor care au primit doar jumatate din „doza” prescrisa, sugerand ca sesiunile de Hot Yoga practicate  doar o data pe saptamana ar putea fi foarte benefice.

Autoarea principala a studiului, Maren Nyer, asistent universitar de psihiatrie la Harvard Medical School, a declarat ca noile descoperiri ar putea fi revolutionare pentru tratamentul depresiei.

„Interventiile bazate pe yoga si caldura ar putea schimba cursul tratamentului pentru pacientii cu depresie, oferind o abordare nemedicamentoasa cu beneficii fizice suplimentare ca bonus. Dezvoltam noi studii cu scopul de a determina contributiile specifice ale fiecarui element, caldura si yoga, la efectele clinice pe care le-am observat in cazul depresiei.”, a declarat Maren Nyer.

Potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), utilizarea antidepresivelor a crescut de aproape doua ori si jumatate intre 2000 si 2020 in 18 tari europene.

De asemenea, a existat o crestere dramatica a anxietatii si a depresiei in timpul pandemiei COVID-19. Franta a inregistrat cea mai mica crestere a utilizarii antidepresivelor in aceasta perioada – 38% – desi a pornit de la un nivel relativ ridicat. Regatul Unit a inregistrat o crestere de 256%, in timp ce Spania si Germania au inregistrat o crestere de 208% si 200% in aceeasi perioada.

Consumul de medicamente pentru antidrepresie a crescut cu 36,5% intre 2010 si 2020 in 24 de tari europene. Danemarca a fost singura tara care a inregistrat o scadere – cu un declin de 4 %. 

Pentru Romania nu exista date post-pandemice insa in 2019 locuitorii tarii se incadrau in media europeana in aceasta privinta. Aproximativ 3,51% din populatie — adica 647.908 persoane — era inregistrata ca suferind de sindromul depresiv. Media europeana s-a dublat pana la finalul anului 2021, ajungand la peste 7%, este de asteptat ca si tara noastra sa se incadreze in jurul acestui procent desi studiile de specialitate mentioneaza faptul ca unii indivizi nu isi constientizeaza depresia in timp ce altora le este rusine sa o recunoasca in public.

Pe langa beneficiile antidepresive, yoga are o multime de efecte pozitive asupra sanatatii organismului.

Practicarea unui stil de yoga traditionala creste flexibilitatea si imbunatateste forta, echilibrul si compozitia corporala, precum si conditia fizica aerobica. Se spune ca mediul mai cald de la Hot Yoga faciliteaza intinderea muschilor, desi exista pericolul de intindere excesiva.

Efectuat de obicei intr-un mediu linistitor, este considerat de mult timp si o modalitate buna de a reduce stresul si de a va imbunatati starea de bine, in special la adultii sedentari si stresati.

Citește în continuare