Skip to content

Hotelurile din Europa nu vor mai avea voie sa puna la dispozitie gratuit sticle mici de sampon, gel de dus si alte articole minuscule de toaleta. Este o incercare a Comisiei Europene de a reduce deseurile produse de ambalaje cu 46% pana in 2030.

In incercarea de a reduce deseurile de ambalaje, Comisia Europeana va interzice sticlele mici de sampon si gel de dus care sunt oferite in mod obisnuit in hotelurile de pe continent.

Daca pentru multi constituiau una dintre micile bucurii pe care le ofera un sejur la hotel, obtinerea gratuita a articolelor de toaleta nu va mai fi permisa. Introducerea sticlelor mici de plastic cu sampon, gel de dus sau lapte de corp a fost o idee menita sa creeze confort turistilor si calatorilor, dar si un mic cadou de luat acasa care poate fi refolosit.

Cu toate acestea, articolele de toaleta produse si utilizate in cantitati industriale dauneaza mediului inconjurator iar Comisia Europeana tocmai a anuntat ca planuieste sa le interzica pe teritoriul Uniunii Europene.

Proiectul face parte din obiectivul Comisiei Europene de a reduce amprenta de carbon a UE in urmatorul deceniu si de a face ca industria ambalajelor sa fie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2050.

Intr-o declaratie de presa se arata ca „in lipsa unor masuri, UE ar inregistra o crestere suplimentara de 19% a deseurilor de ambalaje pana in 2030, iar in cazul deseurilor de ambalaje din plastic, o crestere de pana la 46%.”

In acelasi timp, va exista in continuare oportunitatea de a achizitiona sticlute cu sampoane si alte cosmetice la duty free si in magazine. Interdictia va fi valabila strict pentru produsele oferite gratuit.

Pe langa articolele de toaleta distribuite gratuit vor fi interzise si ambalajele de unica folosinta pentru fructe si legume, cu scopul de a promova recipientele care pot fi reutilizate. Propunerea urmeaza sa fie ratificata in viitorul apropiat de Parlamentul European. 

Proiectul se afla in lucru inca din luna martie dar s-a hotarat inaintarea lui in Parlamentul European zilele trecute. Astfel, hotelierii au avut timp sa pregateasca din timp solutii iar o parte dintre ei au trecut deja la furnizarea de sticle mai mari pentru articolele de toaleta oferite oaspetilor. 

In medie, fiecare cetatean al Uniunii Europene genereaza aproape 180 kg de deseuri de ambalaje pe an. 

Producatorii de ambalaje sunt printre principalii utilizatori de materiale virgine, deoarece 40% din materialele plastice si 50% din hartia utilizata in UE sunt destinate ambalajelor.

Noile norme au ca scop stoparea acestei tendinte. Pentru consumatori, ele vor asigura optiuni de ambalare reutilizabile, vor elimina ambalajele inutile, vor limita ambalarea excesiva si vor oferi etichete cu indicatii pentru a sprijini reciclarea corecta. 

De asemenea, Comisia Europeana isi propune sa clarifice – atat pentru consumatori dar si pentru producatori – standardele in privinta materialelor plastice biologice, compostabile si biodegradabile. Vor fi stabilite norme pentru cum ar trebui produse, eliminate si reciclate.

Obiectivul principal este de a reduce deseurile de ambalaje pe cap de locuitor cu 15 % pana in 2040 in fiecare stat membru al UE. Nivelul comparativ a fost stabilit in 2018. 

Pentru a incuraja reutilizarea sau reumplerea ambalajelor, care a scazut puternic in ultimii 20 de ani, companiile vor fi nevoite sa ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor in ambalaje reutilizabile, inclusiv in privinta meselor luate la pachet (livrarile de mancare si bauturi) dar si a comertului electronic. De asemenea, va exista o anumita standardizare a formatelor de ambalaj si o noua etichetare clara a ambalajelor reutilizabile.

Printre articolele interzise se numara ambalajele de unica folosinta pentru alimente si bauturi consumate in restaurante si cafenele, ambalajele de unica folosinta pentru fructe si legume si toate ambalajele minuscule din hoteluri.  

Dupa implementarea acestor masuri, pana in 2030 vor fi reduse emisiile de gaze cu efect de sera la 43 de milioane de tone, fata de 66 de milioane in cazul in care legislatia nu va fi modificata – reducerea este echivalenta cu emisiile anuale ale Croatiei. 

Consumul de apa ar fi redus cu 1,1 milioane de metri cubi. Costurile legate de daunele aduse mediului pentru economie si societate s-ar reduce cu 6,4 miliarde EUR fata de nivelul de referinta din 2030.

Citește în continuare