Skip to content

Inlocuitori sanatosi pentru zahar ca sa evitam inflamatiile din corp care provoaca cancer, diabet, depresie, artrita sau Alzheimer. In cat timp se reduce o inflamatie in corp cauzata de exces temporar de zahar

In ultimii ani am auzit fiecare dintre noi despre partea mai putin sanatoasa a zaharului care, dintr-un ingredient alimentar care aduce confort si placer, a devenit acest  bau bau daunator sanatatii noastre.

E adevarat, sub stress si oboseala, simtim tot maim ult nevoia de a manca ceva dulce, iar asta de cele mai multe ori inseamna zahar. In fapt vem tendinta de a manca destul de mult mai mult zahar decat ar trebui – deoarece ar trebui sa mancam doar sase pana la noua lingurite pe zi.

Dar daca va place ceva dulce si nu vreti sa exagerati, ati putea cauta inlocuitori de zahar sanatosi care va vor permite sa va bucurati de un mic rasfat, dar fara cresterea glicemiei sau inflamatia care vine cu zaharul rafinat obisnuit.

Povestim mai intai despre inlocuitorii de zahar, dar la sfarsitul articolului va aratam de ce e rau zaharul care sunt efectele inflamatiilor pe care le produce si cum da dependenta. De asta e important sa consumam responsabil, si mai ales inlocuitori sanatosi.

Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa adaugam mai multe fructe si legume, fibre si alimente fermentate in dieta noastra. Este mai bine sa adaugam decat sa restrictionam si sa practicam sa fim atenti atunci cand mancam.

Folositi piure-uri de fructe in loc de zahar.

Atunci cand coaceti, unul dintre cei mai sanatosi inlocuitori de zahar este piureul de fructe. De fapt, este foarte usor sa inlocuiti o parte (sau chiar tot) din zahar cu compot de mere, piure de banane sau chiar cu dovleac din conserva pentru a da desertului dvs. un impuls nutritional si un plus de aroma. Veti dori sa folositi o ceasca de piure de fructe pentru fiecare ceasca de zahar pe care o inlocuiti, dar va trebui, de asemenea, sa reduceti usor cantitatea de lichid, deoarece fructele adauga umiditate in plus fata de dulceata.

Optati pentru indulcitori naturali, cum ar fi siropul de artar si mierea

Daca sunteti in cautarea unei alte optiuni bune pentru a inlocui zaharul, siropul de artar, agavele si mierea ar trebui sa fie pe lista dumneavoastra, deoarece sunt adesea mai putin procesate decat zaharul si contin oligoelemente, vitamine si antioxidanti.

Aceste ingreidente au, de asemenea, un indice glicemic mai mic in comparatie cu zaharul rafinat. Cu alte cuvinte, acesti inlocuitori pot provoca o crestere mai lenta si mai constanta a zaharului din sange in comparatie cu zaharul procesat.

Dar aceste alternative mai sanatoase la zahar pot fi mai bogate in calorii decat zaharul rafinat.

De exemplu, o lingura de miere sau agave are 63 de calorii, o lingura de sirop de artar are 52 de calorii, iar o lingura de zahar rafinat are 43 de calorii.

Indulcitorii artificiali au fost o solutie pentru persoanele care doresc un tratament dulce fara un varf de zahar, dar de ani de zile au existat preocupari cu privire la problemele de sanatate legate de indulcitorii artificiali, studiile sugerand ca consumul acestora ar putea creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare. Unele studii si rapoarte ridica ingrijorari cu privire la potentialele legaturi cu cresterea in greutate, tulburarile metabolice si cancerul.

Cei mai multi oameni stiu ca alimentele proaspete, neprocesate – cum ar fi fructele de padure, uleiul de masline, somonul si frunzele verzi – ajuta organismul nostru sa evite inflamatia cronica (adica ceea ce se intampla atunci cand raspunsul de „respingere” al corpului nostru persista si ne lasa intr-o stare de alerta constanta).

Exista multe studii care arata ca inflamatia cronica poate fi daunatoare pentru sanatatea noastra fiind asociata cu multe boli, inclusiv cancer, boli de inima, diabet, depresie, artrita si Alzheimer

Desi multe alimente contin zahar, zaharurile adaugate sunt cele care pot duce la inflamatii cronice.

Studiile au aratat ca un aport zilnic ridicat de zahar (peste ceea ce este recomandat) poate avea efecte inflamatorii asupra organismului.medicii spun ca ar trebui sa ne mentinem aportul de zaharuri adaugate la mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice, ca parte a unei diete sanatoase,

Zece la suta din totalul caloriilor dvs. echivaleaza cu 200 de calorii de zaharuri adaugate pe zi intr-o dieta tipica de 2.000 de calorii – sau aproximativ 10 lingurite de zahar adaugat. Pentru referinta, o cutie standard de 12 uncii de suc are aproximativ 126 de calorii de zahar.

Prea mult zahar ne poate afecta sanatatea intestinala si poate face ca intestinele noastre sa devina mai permeabile.

Acest lucru permite bacteriilor si altor particule inflamatorii sa intre mai usor in sangele nostru.8 Sistemul nostru imunitar – intr-un efort de a lupta impotriva bacteriilor – ataca apoi tesuturile organismului, ceea ce duce la inflamatie.

Zaharul si alte alimente inflamatorii determina cresterea colesterolului nostru „rau” (LDL) si, deoarece organismul doreste sa se vindece, declanseaza un raspuns inflamator pentru a combate nivelul crescut de colesterol.

 Inflamatia crescuta duce la o cantitate mai mare de proteina C-reactiva (CRP), un indicator comun al faptului ca organismul se confrunta cu o inflamatie sau o infectie. Este binecunoscut faptul ca consumul a prea multe zaharuri adaugate poate provoca cresterea in greutate, ceea ce duce la un exces de grasime corporala. La randul sau, acest lucru poate duce la rezistenta la insulina, care impiedica organismul sa proceseze in mod adecvat glucoza.

Rezistenta la insulina declanseaza, de asemenea, organismul sa creasca productia de proteina MCP1, care apoi activeaza celulele inflamatorii. Aceasta reactie la rezistenta la insulina si cresterea celulelor proinflamatorii poate duce la o inflamatie de grad scazut in organism.

Dupa consumul de zahar, pot aparea varfuri imediate ale glicemiei, iar efectele imediate ale zaharului asupra organismului pot dura cateva ore. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult timp pentru a observa o ameliorare in urma consumului prelungit al unei diete bogate in zahar, care provoaca o inflamatie cronica (care dureaza cateva luni sau ani).

In timp ce chiar si mici modificari ale dietei si ale stilului de viata va vor ajuta organismul sa se recupereze, poate dura cateva saptamani sau luni pentru a observa o imbunatatire generala a simptomelor inflamatiei dupa reducerea consumului de zahar. Efectele de vindecare variaza in functie de persoana si depind de gradul de inflamatie pe care il are organismul dumneavoastra.

Citește în continuare