Skip to content

Interviu cu Alternosfera

Alternosfera a lansat un nou material printr-un super concert in Silver Church Club din Bucuresti, iar apoi au plecat printr-un turneu prin tara. Epizodia e tripticul ce reuneste cele mai noi creatii ale moldovenilor, iar despre acest material, muzica, inspiratie si scena muzicala de aici si de peste Prut sunt subiectele pe care le-am pus pe tapet intr-un interviu cu Marcel Bostan.

Liderul si fondatorul Alternosfera nu se sfieste sa vorbeasca, intr-un interviu pentru Playboy, despre diferente culturale, despre cum a ajuns la numele de Epizodia pentru acest album si lansarea in ziua PI, sau de ce aleg sa cante acum fata de anii de debut.

Lansati tripticul Epizodia, care se invarte in jurul numarul PI. De unde legatura intre muzica si matematica, intre Alternosfera si misticism?

Cand o formatie intra in studio pentru a inregistra un nou album, de obicei are o denumire draft. Initial (pana incepi sa inregistrezi propriu zis) incerci sa coagulezi ceva idei, te intrebi ce ti-ai dori sa exprime acest album, cum ar putea suna materialul finalizat etc. Cand ai stability directia in care vei merge cu sound-ul si ce piese ai dori sa incluzi, atunci apare conceptul care iti si dicteaza titlul si atmosfera viitorului album.

De unde a pornit Epizodia? Am dorit sa facem un album care in primul rand s-ar deosebi tematic de cele precedente. Aura de misticism este invocata prin numarul PI, un numar irational si totodata cu o rationalitate bine definita, fiind indenspensabil de masurile cercului si sferei: lungime, arie, volum. Am pornit de la denumirea trupei – Alternosfera, imbinare din alternativ si sfera, o sfera alternativa. La randul sau, matematica cercului ne-a furnizat numarul PI. Tinand cont ca din 2007 formatia a luat o pauza mare in lansarea materialelor discografice, am hotarat sa recuperam si sa venim cu un material discografic mai amplu: 3 albume unite prin intermediul numarului 3,14. A aparut denumirea Epizodia, o imbinare dintre Epizod si Zodie, care la randul sau contine si cuvantul PI.

Alternosfera e una dintre formatiile care se poate mandri ca nu a facut compromisuri muzicale si a cantat si compus fix ceea ce i-a placut. Cum ati reusit sa mergeti pe drumul acesta? Nu v-a fost teama ca o sa fiti ignorati sau dati la o parte tocmai pentru ca nu va potriviti trendului?

Nu am facut niciodata ceea ce nu ne place si nu am facut nici un pas contrar viziunilor noastre. Unicul compromis la care am mers este timpul. Cat priveste ceea ce cantam, trebuie sa recunosc ca piesele noastre mai vechi la momentul de fata nu ne reprezinta in masura deplina. Atunci trupa era intr-o alta forma, aveam alte viziuni. Piesele care au ramas in playlist-ul nostru din albumele precedente au fost reconstientizate. Daca ar fi cazul sa reinregistram aceleasi piese acum sigur ca ar suna altfel – mai proaspat, si mult mai apropiat de ceea ce suntem noi acum, nu doar ca sound dar si ca atitudine de interpretare.

In alta ordine de idei, unele formatii fac compromisuri in ceea ce priveste calitatea textului, uitand ca o piesa buna din punct de vedere muzical poate fi puternic afectata de versuri mediocre sau nesincere. Versurile deseori joaca un rol important pentru atmosfera compozitiei muzicale, a mesajului pe care il transmiti. Si in final as dori sa mentionez ca fiecare trupa la un moment dat pare sau chiar este ignorata, dar trebuie sa fii tare si sa depasesti aceste momente. O trupa care munceste cu adevarat si este sincera in ceea ce face, va fi neaparat remunerata cu atentia publicului. Trupele ignorate sunt si vor fi cele care fac compromisuri sau care nu muncesc suficient de mult pentru a-si realiza scopul.

Sunteti prezenti de ambele maluri ale Prutului. Care e diferenta intre industria muzicala romaneasca si cea moldoveneasca?

La acest capitol noi ca trupa nu simtim nicio diferenta, poate exceptand faptul ca acum suntem prezenti cu concerte mai mult in Romania decat acasa, ceea ce ne intristeaza. E mai dificil sa identifici motivele pentru care nu putem canta mai mult acasa. Nu ca ar fi lipsa de public, dar de ceva timp tinerii fie nu sunt motivati, fie nu au posibilitati sa frecventeze concerte live, fiindca nu avem nici locatii pe masura pentru concerte mai mari, nici festivaluri nu se mai organizeaza. In Republica Moldova exista multe trupe bune care raman intr-un anonimat profund anume din aceasta cauza. Cat priveste muzica pop cunosc nume de pe scena atat din Republica Moldova cat si din Romania dar nu pot spune ca urmaresc atent activitatea lor. Doar ca as vrea sa remarc ca lasa mult de dorit atitudinea persoanelor din spatele scenei, cele care dirijeaza anumite procese, producatori, manageri, organizatori etc. Aceste persoane nu stimuleaza deloc progresul artistilor, fiind interesati si satisfacuti doar de prezent. Pe de alta parte, si artistii urmeaza sa isi faca meseria bine si onest.

Cand toata lumea vorbeste despre diferentele si asemanarile dintre romani si moldoveni, despre “Basarabia, pamant romanesc” si “Moldova ramane fidela Rusiei”, voi unde va situati? Va simtiti prinsi la mijloc, cantand in romana fata de rusa si fiind mai promovati in Romania decat in tara natala?

“Basarabia pamant romanesc” sau “Moldova ramane fidela Rusiei” sunt opinii aflate in extreme in Republica Moldova. O lupta sau o cauza nu se bazeaza doar pe lozinci sau pe pozitii radicale. Sunt mai rezervat in ceea ce tine de expunerea publica a preferintelor mele politice si evit teme care ar putea semana discordie etnica. Eu imi expun pozitia atunci cand merg la vot. Si optez pentru un partid care mi-ar reprezenta interesele si viziunile. Alternosfera nu este nici pe o parte nici pe alta a baricadei. Fiindca, cum spunem noi, muzica nu are nationalitate.

In alta ordine de idei, la inceputul carierei am cantat in rusa, apoi din anumite considerente am decis sa cantam doar in romana. In primul rand limba mea materna este romana si imi este mult mai usor sa-mi expun gandurile in romana decat intr-o limba straina. Totodata am considerat un beneficiu enorm faptul ca vorbesc liber si in rusa, dat fiind spatiul imens unde aceasta limba este cunoscuta. Limba rusa este o limba frumoasa, cum este si romana doar ca Rusia are suficienti artisti care isi canta limba. In acest context, vreau sa remarc ca astazi in Republica Moldova si Romania, spatiul cultural roman, limba romana este cantata preponderent de trupe deja consacrate, trupele mai tinere fiind tentate sa cante in engleza, considerand-o mai “cool” si “true” sau chiar “trendy”, ceea ce in opinia mea este gresit.

Cum a evoluat Alternosfera de la infiintare pana acum, muzical vorbind?

Suntem inca in crestere. Cu fiecare piesa noua simtim un progres. Acum suntem divizati intre lucrul intens in studio si concerte. Atat studioul cat si concertele isi lasa amprenta pe calitatea muzicii, se cizeleaza interpretarea, revezi concepte si atitudini. Unele sunt senzatiile pe care le ai in studio atunci cand faci piesa, altele sunt in concert cand o interpretezi. Daca stii sa analizezi aceste senzatii, reusesti sa le imbini si sa tragi concluzii, atunci cu siguranta vei creste continuu ca artist.

Alternosfera au pornit in turneul de promovare al albumului Epizodia si il vor incheia pe 25 mai la Arenele Romane. Concertul de lansare a umplut pana la refuz clubul si cel mai probabil asa e va intampla si la Arene, trupa fiind foarte iubita, publicul fredonand la fiecare piesa versurile.

Va plac Alternosfera? Ati reusit sa ii intelegeti mai bine dupa acest interviu?

Citește în continuare