Skip to content

Interviu. Mihaela Simina, istoric, autoarea podcastului HISTORY Channel, „Regina Maria – fapte si vorbe”: “Dragoste, credinta, curaj – cu acestea trei poti cuceri lumea, acesta era crezul declarat al Reginei Maria a Romaniei pe care, aproape involuntar, l-am transformat si intr-unul dintre crezurile mele personale”

Interviu. Mihaela Simina, istoric, autoarea podcastului HISTORY Channel, „Regina Maria – fapte si vorbe”: “Dragoste, credinta, curaj – cu acestea trei poti cuceri lumea, acesta era crezul declarat al Reginei Maria a Romaniei pe care, aproape involuntar, l-am transformat si intr-unul dintre crezurile mele personale”

HISTORY Channel a marcat Centenarul Incoronarii Reginei Maria si a Regelui Ferdinand cu un podcast special despre personalitatea Reginei Maria.

Intitulata „Regina Maria – fapte si vorbe”, mini-seria audio in 5 episoade este realizata de istoricul Mihaela Simina si imbina doua componente de continut interconectate: citate (inclusiv inedite) care apartin Reginei Maria a Romaniei si evocari ale unor intamplari si evenimente in care Regina a fost implicata.

Cele 5 episoade se afla pe platformele principale de podcasting si pe canalul oficial de YouTube al HISTORY Channel Romania si evoca momente importante din viata Reginei Maria, de la copilaria sa la momentul in care a ajuns in Romania, evidentiind detalii inedite despre prezenta istorica a Reginei la Conferinta de Pace din Paris, precum si momentele grele ale Razboiului, consemnate de aceasta in bine-cunoscutele sale jurnale. Mini-seria conchide cu detalii din culise mai putin cunoscute de la ceremonia Incoronarii de la Alba Iulia.

Pentru realizarea mini-seriei audio „Regina Maria – fapte si vorbe”, o sursa foarte importanta au reprezentat-o numeroasele articole si manuscrise publicate si nepublicate semnate de Regina Maria a Romaniei, pastrate in Arhivele Nationale ale Romaniei, in fondurile dedicate Reginei Maria.

Urban.ro a vorbit cu istoricul Mihaela Simina despre podcastul „Regina Maria – fapte si vorbe”si personalitatea Reginei Maria ( Mihaela este coautoare, alaturi de Adrian Cioroianu, a volumelor „Maria a Romaniei. Regina care a iubit viata si patria”  si „Mihai I al Romaniei. Un rege cu onoare, loialitate si credinta” ). Podcastul poate fi ascultat aici.

Cum a venit ideea acestui podcast?

Context + pasiune/meserie.

Contextul este Centenarul Incoronarii de la Alba Iulia de anul acesta (2022) pe care am ales sa il marchez alaturi de History Channel imbinand doua dintre pasiunile mele (dezvoltate si la nivel de meserie): radio -prin extensie, podcast si biografiile personajelor istorice remarcabile -prin excelenta, Regina Maria a Romaniei.

Cat timp ai documentat pentru el, sigur aveai documentare in mare parte deja facuta pentru ca ai scris o carte despre Regina Maria, dar cred ca informatiile au trebuit asezate putin diferit pentru podcast.

Intr-adevar, parte semnificativa din documentare o facusem deja, dar a fost nevoie de o anumita logica si de un anumit tip de aranjare a informatiilor care sa se preteze la un astfel de produs editorial. Am conceput un soi de scenariu pentru fiecare episod in parte, asttfel incat ascultatorul sa poata auzi cele mai interesante informatii despre partile esentiale din viata Reginei Maria.

Aproximativ, de la conturarea conceptului pana la finalizarea scripturilor pentru episoade, cred ca a durat cam doua luni.

Ce a fost cel mai greu pentru tine la realizarea acestui podcast?

Sa selectez din miezul unei istorii atat de complexe a unui personaj fascinant precum Regina Maria si sa-i dau scenariului o coerenta originala, pe alocuri artistica poate, distantandu-ma de materialele clasice cu subiect istoric. De fapt, asta incerc sa fac prin activitatea mea care implica istoria, sa ii dau o alta fata sau si mai bine spus, o alta voce. 

Ce te impresioneaza cel mai mult la personalitatea Reginei Maria?

Cred ca cea mai impresionanta este pasiunea pe care Regina Maria a pus-o in tot ceea ce a facut, a dorit si a iubit, alaturi de credinta si totodata de increderea pe care a avut-o in… viata insasi, desi viata i-a aratat din plin si partile ei mai putin frumoase. Plus curajul.

Dragoste, credinta, curaj – cu acestea trei poti cuceri lumea, acesta era crezul declarat al Reginei Maria a Romaniei, pe care, aproape involuntar, l-am transformat si intr-unul dintre crezurile mele personale. Recomand.

Care e detaliul/informatia din podcast pe care ar trebui sa o stie cat mai multa lume?

As impartasi un detaliu mai putin cunoscut si, cumva, neasteptat, cred. Este vorba despre visul Reginei Maria, descris astfel chiar de ea:

Visul meu, de-a lungul vietii, a fost sa am fluturi albastri vii, zburand prin odaie. Fluturi azurii domesticiti, ca niste luminite albastre! Imi inchipuiam ca i-as  pastra vii, punand largi cupe pline cu trandafiri albi pe mese, pe podele, pe marginea ferestrelor, uriasi trandafiri albi acoperiti cu roua, care sa le fie hrana. In basmele minunate pe care mi le fauream si pe care si acum le pot nascoci cu toata caldura de altadata, mai intotdeauna se aflau fluturi albastri din acestia, plutind prin camerele mele, sorbind  viata din trandafirii mei albi ca zapada, asezati in lumina soarelui.

Sigur, altfel, sunt o multime de informatii in podcast pe care ar trebui sa le afle cat mai multi ascultatori, motiv pentru care ii invitam sa asculte cele cinci episoade.

In zilele noastre, cine crezi ca ar putea avea un rol cu o influenta similara precum Regina Maria?

Din nefericire, nu am un raspuns la aceasta intrebare.

De ce nu s-a transferat aceasta “traditie” a influentei sociale si culturale catre primele doamne ale Romaniei – sotiile presedintilor post decembrie 1989.

Vorbim de doua tipare institutionale de guvernare diferite.

Cred ca aceasta „traditie” pe care o mentionezi este parte implicita a institutiei monarhice, care aduce cu sine un plus de coerenta, echilibru si statornicie in societate, ceea ce, desigur, nu inseamna ca institutia republicii nu ar putea fi capabila de acelasi lucru. Este nevoie, insa, in acest sens, de un anumit grad de cultura politica.

De unde pasiunea ta pentru istorie?

Cred ca provine cumva din curiozitatea mea nativa infinita.

Ai si alte personaje istorice preferate de la noi sau globale (asum fara sa stiu exact, ca Regina Maria e un personaj care-ti place)?

Fireste, asumi foarte corect, Regina Maria este un personaj pe care il admir mult. Din Romania ar mai fi Martha Bibescu, iar international, i-as mentiona pe Winston Churchill si pe Ronald Reagan, asa la un prim gand.

Cum vede un istoric, femeie, ceea ce se intampla acum la granita cu Ucraina?

Ingrijorator, revoltator, imprevizibil (sau, in tot cazul, prea putin previzibil), posibil efect si al unei crize de leadership la nivel international, care se manifesta de ceva timp.

Pe de alta parte, poate ne apropiem de finalul acestui episod trist din istoria secolului al XXI-lea, daca privim spre una dintre declaratiile recente ale presedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care dupa eliberarea orasului Kherson a spus ca asistam la „inceputul sfarsitului razboiului”.

Podcastul „Regina Maria – fapte si vorbe” poate fi ascultat aici.

Citește în continuare