Skip to content

145 de ani de la nasterea Reginei Maria a Romaniei intr-o expozitie in care portul popular e transformat in haine regale. Imagini cu obiectele personale din expozitie

Expozitia ”Regina Maria –Mama Regina” este un eveniment care isi propune sa ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care inca ofera lectii despre frumos, diplomatie, sacrificiu, curaj, patriotism.

Regina Maria a scris proza, poezie, literatura pentru copii, memorii, articole de ziar, a pictat, a desenat, a decorat interioare si gradini, iar din 1918 a fost aleasăa membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front si in spitale, a incurajat si ingrijit raniti, a facut impresionante acte de caritate, a creat o retea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanta. A contribuit fundamental la infaptuirea Marii Uniri si la recunoasterea ei, devenind un simbol national.

De-a lungul timpului, poporul a numit-o „Mama ranitilor”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. Dupa 1918, taranii din Transilvania i-au spus „imparateasa tuturor romanilor” si i s-au inchinat. Iar iubirea pentru Romania si pentru popor a transformat-o si intr-un ambasador a portului popular, transformandu-l in vesmant regal. Regina purta eclectic piese de port traditional intr-o maniera originala si devenind un adevarat icon, sursa inepuizabila de inspiratie pentru doamnele si domnisoarele de atunci si de acum.

Expozitia dedicata reginei scoate in evidenta stilul Regina Maria, care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat si predat. Piesele de colectie pe care le puteti descoperi in expozitie sunt din colectia personala a Iuliei Gorneanu. Expozitia este completata de fotografii inedite, documente, acuarele si lucrari grafice reprezentative ale Reginei Maria.

„Fiind inspirata de personalitatea Reginei Maria a Romaniei, colectia mea include carti rare, unele cu autograful Reginei, carti postale originale, un creion si o tabachera cu monograma, parfumul Regina Maria, martisoare interbelice cu chipul ei, dar si celebrele reclame pe care le-a facut in epocă. Imi place sa spun ca intreaga mea colectie are doua suflete: unul este generator de conversatie identitara (obiecte taranesti ale caror pattern-uri vin din stravechime, fiind exemple de design colectiv de mare exceptie si rafinament – ii, marame, fote, valnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice) iar celalalt aduce in actualitate feminitatea veacului trecut (vestimentatie, dantele, posete, palarii, bijuterii, umbrele de soare, fotografii)”, povesteste Iulia Gorneanu despre obiectele din colectia sa.

Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha s-a nascut pe 29 octombrie 1875, intr-o familie de duci (tatal sau a fost duce de Edinburgh, iar mama sa fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei), si a intrat in istoria Romaniei odata cu casatoria cu Ferdinand I in 1892, mostenitorul tronului Romaniei, fiind regina a Romaniei intre 1914-1927 si participand actv la recunoasterea internationala a Romaniei mari, ca un ambasador rafinat dar foarte  hotarat.

Tot cu ocazia aniversarii reginei a aparut si productia „Maria – Inima Romaniei”, un film care ofera sansa publicului de a auzi vocea originala a Reginei si de a vedea filmari si imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne si prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experti pentru a surprinde cat mai exact realitatea acelor vremuri. Filmul „Maria – Inima României” este narat de actorul Marcel Iures si este o productie independenta Chainsaw Film Productions.

Expozitia poate fi vizitata la sediul Centrului Cultural Expo Arte in perioada 7 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, iar accesul este gratuit, cu program de luni pana vineri, intre orele 10.00-17.00.

Credit foto: Centrul Cultural Expo Arte

Citește în continuare