Skip to content

Interviurile Urban.ro la premiile Gopo 2021. Descoperiti detalii din munca Elvirei Deatcu, Dianei Cavallioti, Doinei Levinta, dar si a lui Mihai Calin, Teodor Corban, Emanuel Parvu, Radu Ciorniciuc si Dorin Negrau

Premiile Gopo 2021 au loc pe 29 iunie, o editie care celebreaza filmele care au avut premiera in anul pandemiei cand cinematografele au fost deschise doar pentru cateva saptamani si in orase foarte mici.

E o editie care celebreaza puterea de a supravietui. 2020 a fost anul in care s-a muncit putin in industria cinematografica (vom simti asta in premierele din 2022), dar si anul in care majoritatea producatorilor si-a pus la pastrare filmele pentru o premiera ulterioara.

Gala Premiilor Gopo 2021 desfasurata in aer liber la Amfiteatrul Mihai Eminescu de langa Arena Nationala va beneficia de reducerea numarului de restrictii sanitare si va fi un bun prilej pentru revedere.

Urban.ro a realizat de-a lungul anului, dar si concentrat pe ultimele zile, o serie de interviuri cu protagonisti din filmele care sunt nominalizate la Premiile Gopo 2021. Va invitam sa-i descoperiti si dincolo de munca lor, dar sa le si vedeti filmele

“Acasa”, filmul documentar despre familia Enache care a locuit in Delta Vacaresti este nominalizat la Cel mai bun lung metraj, cel mai bun regizor,  iar regizorul Radu Ciorniciuc a povestit pentru urban.ro

“Cand am filmat prima data cu copiii, in timp ce se jucau in natura. Felul in care interactionau cu plantele, pestii, apa, animalele, m-a facut sa vreau sa le spun povestea intr-un mod mai complet, mai profund, mai aproape de ceea ce eu vedeam in ei. (…)

Vali, personajul principal, a fost cu noi la Sundance si a plans la finalul proiectiei. S-a simtit mandru ca a crescut atat de mult in ultimii patru ani, ca s-a integrat in oras, ca are un job bun, ca are propria familie, ca este placut de prietenii lui si aplaudat de o sala intreaga.

S-au bucurat foarte mult si pentru premii. In procesul nostru de documentare, ei au fost dintodeauna implicati; munca a fost a noastra, iar recunoasterile din festivaluri au fost pentru ceea ce am reusit sa construim impreuna.”

Diana Cavallioti e nominalizata pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal pentru filmul “5 minute”, unde e o jurnalista care ancheteaza interventia intarziata a politiei intr-un conflict in care un tanar a ajuns in coma la spital.

“E genul de personaj feminin  care lipseste din peisajul actual cinematografic romanesc: femeia carierista, independenta, vocala, obraznica. A fost un loc de joaca cu multe posibilitati si intr-un final cred ca am ales (impreuna cu Dan Chisu) ce ne-a avantajat mai mult filmul”, spune Diana in interviul pentru urban.ro

In sectiunea cel  mai bun actor in rol principal sunt nominalizati Mihai Calin (pentru rolul politistului din filmul “5 minute”), dar si Teodor Corban (pentru rolul politistului din “Urma”).

Am vorbit in aceasta saptamana cu amandoi.

“Am facut un mix de persoane pe care eu le cunosc, prieteni, cunostinte. Am avut la un moment dat un conflict cu niste prieteni foarte buni pe o anumita tema si, nu vreau sa par principial, dar mi s-a replicat “bai, a trebuit sa facem lucrul ala, tu nu vezi in ce tara traim, nu vezi ce e intampla in jurul nostru?!”. Si n-am fost de acord, dar ei asa si-au construit o motivatie.

Am incercat sa fiu aproape de acest mod de gandire, mai ales cand acest Nicu Holban este militar, e un om curajos  – se si povesteste acel fapt cand el a salvat niste oameni neindeplinind ordinele la punct si virgula. El are o parere buna despre el: eu am facut, eu am merite, eu sunt drept.

Pe de alta parte, sunt foarte multi oameni in jurul meu, chiar si actori, care apropos de LGBT, nici nu vor sa auda. Asa ca, pur si simplu, m-am inspirat din acesti oameni cu care am vorbit.

Mi-am asumat pentru bucatica mea de film, aceasta identitate, aceasta gandire. Bineinteles ca nu sunt de acord cu ea, dar ea trebuie pusa pe firmament. E adevarat, asa ne-am gandit cu Dan Chisu, ca personjul sufera o fisura in povestea asta, mai ales din conflicul cu fiica lui, adolescenta.”, spune Mihai despre rolul sau

Eu sunt cusurgiu de felul meu si ma mira de fiecare data impactul pozitiv la jurii. Poate pentru ca inauntrul meu astept mai tare impactul la public. El mi se pare adevarata tinta si, din pacate, aceasta tinta e indepartata in Romania, din cauza infrastructurii, mai ales. (…)Cu toate ca e un rol principal, personajul Mihnea nu a fost cea mai generoasa partitura in contextul povestii. E un soi de raisonneur, deci destul de ingrat din punctul meu de vedere. Dar si eu si Dorian Boguta am incercat sa-l umanizam ca sa nu ramana doar un concept,” spune Teodor Corban.

Elvira Deatcu este uan dintre actritele nominalizaate in sectiunea cea mai buna actrita in rol secundar pentru rolul sotiei politistului din filmul “5 minute”

“oricat suntem noi de trogloditi si blocati in niste tipare – si cand zic noi, ma refer la generatia adulta, vin din spate copiii care ne “palmuiesc” la figurat si ne dau lectii de lipsa de ipocrizie. De fapt, despre asta cred ca este vorba, despre prejudecati si ipocrizie. Da, eu sunt convinsa ca publicul si-a schimbat mentalitatea si cred ca acesta este rolul artei, sub orice forma s-ar afla ea. (…) Eu mi-am dorit in primul rand sa fiu mama, inca din adolescenta. Toate celalalte au devenit un pic mai neimportante decat maternitatea. In profesia asta, trebuie sa fii si sa existi, sa faci si prostii, dar sa faci tot felul de lucruri. Eu dorindu-mi foarte tare sa exist ca mama, am pierdut pe partea cealalta, dar nu regret, mi-am asumat ca nu sunt atat de prezenta profesional.”, marturiseste Elvira Deatcu in interviul pentru urban.ro.

Pentru acelasi film, “5 minute”, a fost nominalizat si Emanuel Parvu pentru rolul directorului de televiziune mai preocupat de scandalul din informatii decat de adevarul din stiri.

“Un amestec de lucruri incompatibile. Stiti mancarea care combina lucruri care merg greu unele cu altele? Chiftele de quinoa cu dulceata de ardei iute. Nici macar alaturarea de termeni nu merge. Exact asa mi se pare si Coman. Un om cu principii indoielnice („las adevarul sa strice o poveste?”), amestecat cu Malvolio de la Shakespeare („voi fi batos cu rudele si tiran cu slugile”) si care, in momentul in care simte pericolul stie sa se replieze imediat si sa cada in picioare”, ii descrie Parvu personajul.

“A fost o indicatie de la Dan Chisu– „il stii pe Sarbu cand era tanar?”. Si de-acolo, discutiile au mers mai departe, de aparenta la profunzime. Am incercat sa nu fac ceva separat, nu cred in „personaje”, am incercat sa il fac pe Coman cum as fi eu in mintea lui Dan. Adrian Sarbu a ramas fix ca un punct de plecare.”

Dorian Boguta e nominalizat cu filmul “Urma” la 12 sectiuni, dar actorul- regizor care a scris si scenariul acestui film inspirat dintr-o poveste personala spune autoironic ca ominalizarile atat de numeroaase sunt mai degraba generate de contextual anului 2020.

“m-am bucurat, bineinteles, dar in acelasi timp mi-am adus aminte de un lucru. In Australia exista un sport, hochei sub apa. E si un campionat cu doar 3 echipe. Atatea sunt. Ideea e ca la sfarsitul campionatului toate 3 sunt pe podium. Asa si cu Gopo in anul asta, prea putine filme in concurs. Dar m-am bucurat mult cand am aflat ca al meu „copil” a fost apreciat, chiar daca a fost un an special. Ce parinte nu s-ar bucura?”, spune Boguta care adauga despre munca la film “Am inteles un lucru mare. Actorul daca nu are cum sa-l ajute pe regizor, e foarte important sa nu-l incurce. Cu alte cuvinte sa nu caute si sa nu traga atentia asupra lui cu orice posibilitate. Sa lase egoismul acasa. Toti avem o doza, mai mare ori mai mica de egoism in noi, actorii exceleaza in cazul asta, ca de-aia se fac actori, sa se uite lumea la ei. Doar ca noi, actorii, trebuie sa intelegem ca nu e numai despre noi vorba. Principalul personaj intr-un film e filmul insusi, actorii sunt „piese” din el. Am mai inteles ca actoria buna nu e cand tragi plapuma peste tine si vrei sa salvezi filmul prin jocul tau, ci sa fii cat mai cinstit si sa-ti asumi lungul nasului. Tind sa cred ca din experienta regizorala, actoria mea a avut de castigat dar asta sa o spuna regizorii cu care lucrez. “ 

Designerul Dorin Negrau e nominalizat pentru cele mai bune costume pentru munca sa din filmul Tipografic Majuscul in regia lui Radu Jude.

“Pandemia m-a ajutat sa ma regasesc, m-a ajutat sa am mai mult timp pentru  a finaliza proiectul meu de suflet: un centru traditional de conectare la viata simpla in care  se va putea lua contact cu artele mestesugului traditional dar si cu o viata simpla relaxata lipsita de tehnologii sufocante.”, povesteste Dorin

La Gala Premiilor Gopo 2021 va fi acordat un premiu special pentru intreaga activitate designerului Doina Levinta. Pe urban.ro puteti descoperi o galerie foto cu unele dintre cele mai spectaculoase creatii ale sale pentru teatru si fim.