Skip to content

Ioana Gorzo si Dumitru Gorzo expun pentru prima oara impreuna. Vernisajul are loc joi la galeria Arsmonitor.

Cea mai noua galerie de arta din Bucuresti deschisa in Casa Presei Libere, Arsmonitor, anunta un eveniment expozitional in premiera: un “duo-show” Ioana Gorzo si Dumitru Gorzo.

Expozitia intitulata “DOI GORZO” va fi vernisata pe 29 februarie si va putea fi vizitata de public pana pe 12 aprilie.

Ioana Gorzo si Dumitru Gorzo, cu personalitati si opere distincte, propun un dialog intre pictura aparent figurativa si cea evident expresionista. 

Pentru cei doi, este pentru prima oara cand aleg sa expuna impreuna, oportunitatea organizarii acestui duo-show fiindu-i oferita echipei curatoriale a galeriei Arsmonitor.

Cei doi colaboreaza si expun adesea in contexte comune, in regim solo, enumerand, printre altele, galeria Slagg din New York, sau in diverse spatii din Romania, cum ar fi la Carusel/Carturesti, din Bucuresti, precum si in Resita, Timisoara si Bistrita, sau in expozitii de grup, amintind de recenta „Expozitia Dan Popescu”, indexand cateva dintre proiectele lor importante de pana acum. 

Din textul curatorial: “In ciuda aparentelor, arta celor doi se aliniaza de aceeasi parte a anti-reprezentarii. Expozitia DOI GORZO deschide o discutie despre desen si pictura in raspar cu tertipurile viziunii istoriei artei, mai aproape de o problema a studiilor vizuale si a temei imaginii, ca interes fundamental al culturii vizuale in contemporaneitate. Aceasta perspectiva alternativa asupra artei e adesea obturata de o intelegere retro-modernista a picturii ca forma tehnica superioara a manualitatii.”

Pentru Ioana Gorzo, imaginea e o tema de studiu facut cu raceala si obiectivitate, subiectul reprezentat fiind anulat si inlocuit de multiplele degradari obtinute printr-un demers care duce la stergere. 

Pentru Dumitru Gorzo, imaginea e o tema in care forma libera si conturul sunt anulate cu materialitate si straturi minerale printr-un demers al adaosului. Intr-un caz, imaginea e urma pastrata printr-o serie de eliminari, in celelalt, e accident si surplus.

Galeria Arsmonitor poate fi vizitata in Piata Presei Libere Nr. 1, Casa Presei Libere, Corp A2, Etaj 3. Detalii pe arsmonitor.ro.

Dumitru Gorzo traieste si lucreaza in Bucuresti si in cartierul Brooklyn din New York. 

Este co-fondatorul grupului ROSTOPASCA, unul dintre cei mai influente grupuri de artisti din Romania ultimelor decenii. De-a lungul carierei, a valorificat o multitudine de mediumuri artistice, lucrarile sale variind de la pictura la sculptura, pana la reliefuri din lemn taiate manual, la lucrari pe hartie si instalatii. Gorzo este reprezentat de galeria SLAG din New York.

Arsmonitor este un start-up dedicat artei, transformarii si dialogului dintre artisti, colectionari si comunitatile de iubitori de arta. 

Cofondatorii galeriei, Mia Munteanu (antreprenor) si Silviu Padurariu (curator), si-au propus sa creeze o plansa culturala care sa faciliteze intalnirea cu arta atat pentru colectionari si pasionati, cat si pentru cei aflati la primele contacte cu arta contemporana.

Desi cladirea in care se afla nu este tocmai usor de navigat (Casa Presei Libere), Arsmonitor este una dintre cele mai moderne galerii de arta bucurestene, fiind creata pe conceptul de „white cube” (cub alb, un spatiu cu pereti albi care arata precum o panza pe care se poate crea orice). 

Expozitia inaugurala „Abtibild. Arte neaplicate” a adus impreuna 10 artisti reprezentativi pentru ultimele trei decade ale artei contemporane romanesti si pentru trei spatii culturale distincte din Romania, uniti sub o pasiune comuna pentru imagine, forma si expresie artistica. A fost urmata de o expunere dedicata lui Sorin Neamtu si Radu Comsa si de “Sinegrafia”, un solo show dedicat artistului vizual Razvan Neagoe.

Citește în continuare