Skip to content

Una dintre cele mai spectaculoase instalatii de arta din ultimii ani a fost deschisa la IQOS World in cadrul Romanian Design Week 2021.

Instalatia multi-senzoriala „Network of Emotions” de la IQOS World este atractia principala a festivalului Romanian Design Week 2021, fiind deschisa publicului la Combinatul Fondului Plastic in perioada 5-13 iunie. Expozitiile si instalatiile sunt create sub tema „#Together”.

Instalatia IQOS World –  „Network of emotions” creeaza o experienta unica pentru fiecare vizitator in parte provoacandu-l sa exploreze si sa interactioneze cu anumite elemente care pot genera sunete, lumini si senzatii speciale.

Experienta imersiva incepe inca de la intrarea printr-un tunel futurist care ii pune pe oameni in centrul atentiei. Este o intrepatrundere a naturii cu tehnologia de ultima generatie si cu energia creativa a lui Adrian Damian, unul dintre cei mai premiati scenografi romani.

Artistul Adrian Damian s-a remarcat prin predilectia pentru folosirea tehnologiei ca mijloc de expresie artistica iar proiectul din IQOS World este unul dintre cele mai fascinante dintre creatiile sale de pana acum. Pe langa experienta vizuala care arata bine atat in realitate, dar si vazuta prin ecranul telefonului mobil (este foarte Instagramabil), instalatia multi-senzoriala surprinde prin profunzimea mesajelor interconectate: despre legatura oamenilor cu natura, despre conexiunile dintre oameni si despre impactul pe care fiecare om il are in jurul lui. 

Nu vom dezvalui detaliile tehnice al modului in care veti interactiona cu aceasta instalatie, va lasam sa le descoperiti. Functioneaza precum un organism viu alimentat de tehnologie, natura si emotiile umane. Are un caracter contemplativ, indeamna la un moment de reflectie asupra tesaturilor create din relatiile umane si a senzatiei de a fi interconectati. In plus, instalatia IQOS World creeaza un spatiu al conexiunii al unui viitor fara fum, unde emotiile sunt transpuse in culoare si sunet.

Adrian Damian: „Daca nu am mai concura si daca am colabora, cred ca avem foarte multe de invatat de la natura. Arta si tehnologia nu trebuie sa fie lucruri distincte, ele ne fac sa fim mult mai atenti si sa intelegem mult mai adanc tot ce ne inconjoara.”

In realizarea instalatiei, artistul s-a inspirat din conexiunile dintre arborii de varste diferite si din modul in care acestia comunica in interiorul sistemului vegetal, foarte asemanator unei comunitati umane, in care legaturile sunt nevazute, dar profunde. Trunchiurile de copaci utilizati au fost taiati in mod legal si responsabil de autoritatile silvice in procesul de exploatare rationala si sustenabila a fondului forestier.

Experienta din „IQOS World – Network of emotions” este un rezultat a ceea ce se intampla cand artistul (Adrian Damian) si brandul (IQOS) au valori comune. IQOS ii sprijina pe cei care incurajeaza progresul si dorinta de a avea alternative mai bune de viata pentru intreaga comunitate. Dupa greutatile ultimelor luni, instalatia ofera o senzatie mult-asteptata de evadare.

La deschiderea instalatiei, artistul Adrian Damian a lansat o invitatie la descoperirea unor lucruri ascunse in spatiu: „Traim oarecum intr-o lume intretesuta, intr-o lume in care totul e conectat, in care noi suntem conectati, in care noi suntem conectati cu mediul din jur si emotiile noastre creeaza tesatura asta foarte complexa care ne defineste. Cred ca e un spatiu care trebuie descoperit, sunt lucruri ascunse peste tot in spatiu pe care le puteti experimenta si le puteti simti.

Va invitam sa experimentati si sa interactionati cu instalatia din IQOS World pana pe 13 iunie la Combinatul Fondului Plastic.

Pe langa instalatiile multimedia inovatoare, Adrian Damian este unul dintre cei mai proeminenti scenografi romani. A creat spatii scenice pentru peste 60 de spectacole de teatru, opera si musical dintre care 30 au fost sub regia lui Mihai Manutiu. 

A absolvit actorie la Facultatea de Teatru si Film de la Cluj, si-a continuat studiile cu un masterat in scenografie la UNATC Bucuresti, terminat in 2010 si a devenit doctorand la Universitatea de Arta Targu Mures. A fost laureat cu multiple premii dintre care Cea mai bună Scenografie, UNITER 2016, „Cea mai bună Scenografie” acordat de Asociatia Criticilor de Teatru din Ungaria(2016), Cea mai bună ScenografielaFestivalul Teatrelor Maghiare, Kisvarda, Ungaria, „Cel mai bun Scenograf”desemnat de Uniunea Artistilor Plastici(2015).

Inclusiv anul acesta este nominalizat la Premiile Uniter pentru scenografia spectacolului „Revizorul” de N.V. Gogol in regia lui Petru Vutcarau la Teatrul „Regina Maria” din Oradea.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale sale a fost colaborarea cu faimosul regizor Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul Rinocerii de Eugène Ionesco la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova in 2014. 

Un alt proiect dezvoltat de IQOS in cadrul acestei editii a festivalului, la initiativa Romanian Design Week, este muralul Art for Air, realizat in colaborare cu Obie Platon, unul dintre cei mai renumiti artisti stradali din Romania.

In cadrul acestui proiect, artistul a creat, cu ajutorul vopselei inovatoare Airlite, un mural de 35mp,situat in centrul Bucurestiului, care poate fi admirat in strada Matei Millo nr. 9.

Pe langa acest mural, Obie Platon aduce pasiunea pentru culoare si la RDW Design House, in Bulevardul Aviatorilor nr. 8A, unul dintre punctele de intalnire importante pentru comunitatea creativa din Bucuresti in cadrul editiei din 2021 a acestui festival. La fata locului, artistul si-a pus amprenta asupra locului, prin realizarea unui mural in fata spatiului care va gazdui mai multe expozitii internationale. 

Accesul la instalatia IQOS World – Network of Emotions si in RDW Design House este permis exclusiv persoanelor cu varsta peste 18 ani. 

Material sustinut de IQOS.

Acest produs nu este lipsit de riscuri. Elibereaza nicotina, care provoaca dependenta. IQOS este destinat adultilor care altfel ar continua sa fumeze sau sa foloseasca produse cu nicotina.

Citește în continuare