Skip to content

In Italia se deschid rute cu trenuri de epoca dedicate exclusiv turistilor. Vagoanele sunt dintre anii 1920 si 1980 si au fost restaurate pentru a oferi o experienta de lux memorabila.

In 2024 pe sinele din Italia vor intra o serie de trenuri de epoca, restaurate si adaptate la standardele moderne, care vor parcurge unele dintre cele mai frumoase zone si rute ale peninsulei. Cele mai multe dintre acestea provin din anii 1960, 1970 si 1980, o perioada in care designul italian se afla la apogeu. 

Trenurile vor apartine de Ferrovie dello Stato — reteaua feroviara de stat a Italiei care opereaza si Trenitalia, principala companie feroviara a tarii — intr-un efort de a combate fenomenul turismului de masa din orase, care devin din ce in ce mai aglomerate, prin promovarea calatoriilor turistice cu trenul si prin destinatii mai putin cunoscute. 

Trenurile se vor afla sub umbrela „Treni Turistici Italiani” (Trenurile Turistice Italiene). Compania va oferi trei categorii de trenuri: Lusso (cele de lux), Espresso e Storici (express si istorice) si Omnibus-Regionali (regionale).

Trenurile turistice vor circula atat pe rute cu destinatii cunoscute, dar si in locuri mai putin cunoscute. Calatoriile pot fi chiar si de o zi, cu vizite in timpul zilei si cazare de noapte la bordul trenului.

Pentru categoria de trenuri Lusso, calatorii vor putea traversa Italia in vagoane din anii 1920 si 1960. Acestea ofera la bord servicii de lux, alaturi de restaurante, baruri si vagoane de dormit spectaculoase, regandite dupa designul italian al secolului trecut.

In aceasta categorie intra si trenul Orient Express La Dolce Vita care a fost inclus in aceasta linie de trenuri printr-un parteneriat dintre Ferrovie dello Stato si compania ospitaliera Accor. Acesta reprezinta o reinterpretare moderna a trenurilor clasice care functionau in Europa intre 1883 si 1977. 

Unii calatori pasionati au inceput sa-si rezerve deja locurile, desi trenul va fi finalizat abia in 2024. „La Dolce Vita” va avea cabine si apartamente luxoase de doua persoane dedicate calatoriilor de noapte care vor fi disponibile la preturi cuprinse intre 6.600 de euro si 25.000 de euro pe noapte.

Tot in aceasta categorie intra si trenul Venice Simplon Orient Express care a fost integrat in viitorul circuit turistic printr-un partneriat cu compania.

Espressi este o categorie dedicata trenurilor specifice anilor 1980 care au rute catre unele dintre cele mai populare locuri din Italia, atat de la munte, cat si de la mare. Iar trenurile din categoria Storici se vor rezuma la calatorii mai scurte catre zone istorice din toata peninsula italica. 

Trenurile Espressi vor avea vagoane fabricate in ani 1980, reconditionate si reamenajate. Acestea au cabine de dormit, restaurant si bar, cat si spatii de depozitare generoase pentru biciclete si schiuri. Aceasta categorie va face legatura dintre orase si principalele puncte de vacanta de la munte si de la mare pe tot parcursul anului. Rutele vor include calatorii din Milano catre coastele toscane si ligurice, dar si trenuri de noapte care vor pleca de la Roma catre regiunile de la malul Marii Ionice, cum sunt Puglia si Metaponto, in sud si sud-est. Alte destinatii sunt zonele montante din Dolomiti, in nord-estul Italiei. 

Trenurile Storici vor cuprinde peste 400 de itinerarii de calatorie diferite cu rute in toate cele 20 de regiuni ale Italiei. 

Aceste trenuri sunt dedicate mai mult excursiilor de o zi, pe calatorii culturale prin istoria si patrimoniul peninsulei de la Marea Mediterana. In cadrul rutelor Storici se vor face opriri pentru tururi ghidate in diverse destinatii si pentru a degusta preparatele locale.

Trenurile Omnibus-Regionali au fost concepute pentru a incuraja calatoriile de weekend la preturi atractive. Acestea vor cuprinde calatorii catre satele si teritoriile rurale ale Italiei, bogate in atractii culturale si traditii gastronomice. Pentru aceste rute inca nu s-a afisat un program complet, dar un traseu reprezentativ va fi din Roma catre orasele si satele medievale din regiunea Abruzzo. 

Mai multe detalii despre programul trenurilor si rutele parcurse de acestea vor fi publicate la inceputul lui 2024, odata cu debutul programului. 

Citește în continuare

Au mai rămas

Vezi trailerul