Skip to content

Romanul “Freedom” al lui Jonathan Franzen va fi transformat intr-un serial. Adaptarea pentru televiziune o va face Melanie Marnich care a scris scenariile la “The Affair” si “Big Love”

Variety a anuntat ca romanul “Freedom” al lui Jonathan Franzen va fi transformat intr-un serial. Adaptarea pentru televiziune o va face Melanie Marnich care a scris printre altele scenariile la “The Affair” si “Big Love”, intr-un proiect realizat cu casa de productie a lui Ridley Scott, Scott Free Prods.

De altfel, Ridley  Scott – care are, ca regizor, in portofoliu filme ca “Thelma si Louise”, “Gladiatorul” sau, mai recentul, “House of Gucci” – i-a adus elogii lui Marnich in comunicatul care anunta proiectul “nu am fi putut gasi un scenarist mai bun decat Melanie ca sa faca adaptarea romanului Freedom care te trece de la ras la emotii puternice”

Lansat  in 2010, romanul „Freedom” urmareste povestea lui Patty si a lui Walter Berglund, un cuplu din St. Paul, Minnesota, descris ca fiind „parinti activi” si „avangardisti”, dar care trec printr-o intamplare care face ca lumea lor sa fie data peste cap: fiul lor adolescent se muta cu familia republicana agresiva de alaturi. In cartea lui Franzen, Patty si Walter sunt personaje puternice care te urmaresc, iar greselile si bucuriile lor, in timp ce se straduiesc sa invete cum sa traiasca intr-o lume din ce in ce mai confuza, au devenit evenimente de referinta ale realitatii americane contemporane.

„Freedom” a fost desemnata una dintre cele mai bune zece carti ale anului 2010 de catre New York Times, si a castigat premiul John Gardner Fiction Award, a fost finalista la National Book Critics Circle Award si finalista la Los Angeles Times Book Prize. Cartea este tradusa si in Romania la editura Polirom.

„Dintre toate romanele mele, “Freedom” mi se pare cel mai reprezentativ pentru momentul social si politic actual – la nivel global avem problemele de mediu, iar la nivel national e marea diviziune rosu/albastru”, a declarat Franzen, care a numit-o pe Marnich „o alegere perfecta pentru a scrie si a conduce serialul”.

HBO a planuit initial sa faca o adaptare intr-un serial regizat de Noah Baumbach (“Marriage Story”) dupa „The Corrections”, romanul cu care Franzen a ajuns in atentia lumii intrengi, dar a renuntat la proiect. O adaptare a romanului „Purity” de Franzen, cu Daniel Craig in rolul principal, a fost in curs de dezvoltare la Showtime, dar, de asemenea, nu a mers mai departe.

Jonathan Franzen are 62 de ani si e considerat unul dintre cei mai importanti scriitori americani din toate timpurile. In 2010, dupa aparitia romanului “Freedom”, revista Time l-a pus pe coperta numindu-l cel mai mare sriitor american in viata.

Citește în continuare