Skip to content

Leonardo DiCaprio are una dintre cele mai impresionante colectii de arta din lume

Dupa o copilarie petrecuta in lumea artei underground din Los Angeles, Leonardo DiCaprio a devenit unul dintre cei mai mari colectionari de arta de la Hollywood. In timpul liber este vazut la targurile si in galerii de arta. E imbracat mereu intr-o pereche de blugi cu sapca de baseball pe cap incercand sa obtina cel mai bun pret pentru operele preferate. Acestea au fost stranse intr-una dintre cele mai impresionante colectii de arta din lume pe care va invitam sa o descoperiti mai jos.

Numit dupa Leonardo Da Vinci, DiCaprio si-a petrecut copilaria in muzee ca sa evadeze din cartierul sarac in care locuia.

Leonardo DiCaprio si-a inceput viata sub semnul artei. Parintii l-au numit dupa „Leonardo Da Vinci” dupa o vizita pe care au facut-o in Galeria Uffizi din Florenta in timpul careia micul Leo a lovit din burta pentru prima data fix cand se uitau la una dintre lucrarile maestrului italian. Tatal lui l-a vazut ca pe un semn cosmic si au decis sa il numeasca „Leonardo”. Era anul 1974.

Primii ani din copilarie i-a petrecut intr-o suburbie saraca a Los Angeles-ului. Pentru a evada din lumea neplacuta, obisnuia sa mearga des la la Muzeul de Istorie Naturala unde se uita ore in sir la dinozauri si devenise fascinat de animalele impaiate din jur. Tatal sau l-a introdus in anii urmatori in lumea artistilor underground din Los Angeles, descoperind o multime de graficieni si desenatori de benzi desenate care i-au devenit prieteni.

Talentul actoricesc incredibil transformat intr-un job de succes financiar l-au ajutat pe Leo sa fie unul dintre cei mai avizi colectionari de arta de la Hollywood si din SUA.

DiCaprio va juca in curand rolul lui Da Vinci in filmul despre viata artistului italian intr-o productie Paramount bazata pe biografia scrisa de Walter Isaacson.

Colectia impresionanta a lui DiCaprio a inceput cu Basquiat si a ajuns la Picasso, Dali, Da Vinci si unele dintre cele mai dorite tablouri din lume.

In colectia lui DiCaprio se regasesc de la fosilele unor dinozauri rapitori pana la postere vintage ale filmelor din Epoca de Aur a Hollywood-ului – din anii ’20 pana in anii ’60. 

Multe dintre posterele colectionate sunt litografii unice lipite, la vremea lor, pe peretii din Los Angeles pentru a promova lansarile filmelor.

Actorul este foarte pasionat de salvarea mediului inconjurator si a speciilor rare de animale din toata lumea iar aceasta preocupare l-a influentat si in achizitiile de arta. Deseori alege tablouri care vorbesc despre degradarea naturii, despre poluarea oceanelor sau disparitia animalelor. Cateodata, banii platiti merg catre cauzele respective.

Una din primele achizitii a fost un desen al lui Jean-Michel Basquiat, unul dintre preferatii lui inca din copilarie. In numeroase interviuri de-a lungul anilor a declarat ca arta lui Basquiat il inspira constant, asa cum au facut-o si Andy Warhol, Julian Schnabel si Francesco Clemente. In colectia lui au urmat mai multe piese semnate de sculptorul Urs Fischer, artistul elvetian care ii va dedica o expozitie numita „Leo” in cateva luni.

DiCaprio este vazut des la licitatii de arta, la targuri si in galeriile in care au loc vanzari private. Printre prietenii lui cei mai apropiati se numara artistii preferati si dealerii de arta care il sfatuiesc constant in legatura cu investitiile din colectia lui.

Leo a cumparat unul dintre posterele originale create pentru filmul-cult Metropolis din 1927 pentru aproape 700.000 de dolari. Ilustratia a fost creata de Heinz Schulz-Neudamm si exista numai alte trei exemplare in toata lumea, fiind cel mai scump poster de film din lume. Unul este in MoMa si altul in Biblioteca Nationala a Austriei.

In 2011 a cumparat un tablou suprarealist semnat de Salvador Dali in 1942, „Chevaliers en parade” pentru 1,4 milioane de dolari.

Filette din 1939 semnat de Pablo Picasso a intrat in colectia lui Leo in decembrie 2014 la Art Basel.

La o expozitie care a avut loc in Berlin, DiCaprio l-a descoperit pe artistul Walton Ford si lucrarile sale in acuarela cu animale aflate pe cale de disparitie – un subiect de care ii pasa foarte tare actorului din „Titanic” si „The Revenant”. A cumparat „The Tigress” in 2013.

A platit 250.000 de dolari in 2015 la o licitatie cu scop caritabil pentru salvarea testoaselor pentru lucrarea lui Walton Ford – Pacific Theater.

De-a lungul anilor, DiCaprio a devenit bun prieten cu Walton Ford avand cel putin cinci lucrari ale artistului in colectia sa.

DiCaprio a cumparat lucrarea „Nachlasss” creata de Jean-Pierre Roy in 2015 la cateva saptamani dupa ce a vazut-o pe contul de Instagram al Galeriei Poulsen din Copenhaga.

La targul Art Basel din Miami in 2014, Leo a platit in jur de 1 milion de dolari pentru o lucrare Frant Stella din 1971 – Double Gray Scramble.

In timpul unei licitatii Christie’s organizata pentru a sprijini fundatia actorului, Leo a expus una dintre lucrarile preferate din colectia sa: Andreas Gursky – Ocean V din 2010. 

In cadrul aceluiasi eveniment a fost expus tabloul lui Mark Grotjahn din 2012: Untitled, standard lotus nr.11, Bird of Paradise, Tiger Mouth. Acesta a fost cumparata de Leo cu 6,51 milioane de dolari.

Tot in licitatia Christie’s, DiCaprio a cumparat un Takashi Murakami pentru 735.000 de dolari. 

In 2011, Leo a cumparat „Untitled, drawings off the wall” de Oscar Murillo si a setat un nou record pentru lucrarile artistului, platind 401.000 dolari pentru opera. 

DiCaprio detine un craniu de Torvosaurus din perioada Jurasicului – in urma cu 150 de milioane de ani care seamana cu cel din fotografia realizata in Parcul Dinozaurilor din Utah.

Citește în continuare