Skip to content

Din 2027 vom putea trai sub apa in constructii si submarine printate 3D. Primul complex de locuinte subacvatice este destinat cercetatorilor, se afla la 200 de metri sub apa si se poate trai in el pana la 28 de zile

In prezent se pregatesc expeditii spatiale catre Luna sau chiar catre Marte in scopul de a pregati aceste corpuri ceresti pentru a fi locuite in viitor de oameni, asa-zisele colonii spatiale. 

Cu acelasi obiectiv, o companie britanica a decis sa dezvolte o alternativa pe Pamant: locuinte subacvatice multifunctionale care sa ofere sansa oamenilor de a locui sub apa incepand din 2027. 

Compania DEEP, specializata in tehnologii subacvatice si explorarea oceanelor, a anunat recent un plan ambitios de construire a unui complex multifunctional sub apa. Scopul proiectului este de a ajuta oamenii sa se adapteze la locuitul subacvatic, iar compania isi propune sa dezvolteze tehnologii si solutii inovatoare pentru explorarea si locuirea adancurilor oceanelor. 

DEEP isi propune sa construiasca complexul subacvatic „Sentinel”, dedicat in primul rand oamenilor de stiinta care lucreaza in proiecte de cercetare marina. De asemenea, compania va dezvolta si o serie de submarine, echipamente de scufundare si instrumente de cercetare stiintifica. 

Compania va dezvolta toate acestea pentru a strange cat mai multe date cu privire la locuirea subacvativa in speranta de a construi in viitor si mai multe locuinte permanente sub apa. 

In acest sens, „Sentinel” reprezinta primul pas catre un habitat subacvatic destinat tuturor oamenilor. Planurile pentru complex au fost acreditate de catre organizatia DNV, specializata in monitorizarea noilor tehnologii subacvatice si in siguranta oamenilor implicati in astfel de proiecte.

Oamenii de stiinta vor putea sa lucreze si sa traiasca sub apa la adancimi de pana la 200 de metri  pentru perioade de pana la 28 de zile consecutive. Aceasta adancime se afla in zona epipelagica a oceanelor, adica stratul de apa in care patrunde lumina soarelui si in care se presupune ca traiesc pana la 90% din fiintele marine, ceea ce le ofera oamenilor de stiinta diverse oportunitati de cercetare.

Locuintele subacvatice vor revolutiona modul in care oamenii de stiinta observa, monitorizeaza, cerceteaza si inteleg oceanele. Prin faptul ca vor locui sub apa, vor putea explora mai cuprinzator viata marina si mediul subacvatic, in locul unor scurte scufundari in apa.

 

„Sentinel” a fost gandit pentru a fi eficient in operatiunile subacvatice pe termen lung, astfel ca poate fi mutat cu usurinta dintr-un loc in altul, este modular, autonom si reconfigurabil. Pentru ca nu va avea un loc fix, complexul multifunctional va putea fi usor de adaptat in functie de conditii si in cazul unor situatii de risc poate fi recuperat cu usurinta din ocean.

Pentru inceput, va fi amplasat in regiunile din sud-vestul Marii Britanii si a Tarii Galilor datorita logisticii deja existente in zona si a expertilor din domeniul ingineriei marine care locuiesc acolo. De asemenea, compania isi doreste sa infiinteze si un Campus DEEP care va servi la instruirea specialistilor si la testarea si cercetarea noilor tehnologii de explorare subacvatica. 

In acest sens, Steve Etherton, presedintele companiei DEEP, a declarat ca „Trebuie sa conservam oceanele si pentru a face acest lucru, trebuie sa le intelegem. Oceanele se afla in centrul multora dintre provocarile generationale cu care se confrunta lumea si, de asemenea, ofera oportunitati pe care nici macar nu am inceput sa le intelegem. Prin intermediul tehnologiei noastre, DEEP le va permite oamenilor de stiinta sa lucreze la adancime pentru perioade lungi de timp.”

Puteti citi mai multe pe DEEP.com.

Mai jos puteti descoperi alte proiecte arhitecturale situate in apa, anuntate in ultimii ani.

Citește în continuare