Skip to content

MMXX, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, este un cadou facut unor tineri care vor sa invete actorie. Regizorul si-a donat banii de la un masterclass de o luna la actoriedefilm.ro ca sa faca acest film.

MMXX, cel mai nou film in regia lui Cristi Puiu, este in cinematografe din acest week end.  Filmul spune patru povesti urbane in perioada COVID, prezentate cu mult umor si ironie.

Oana Pfifer, o tanara terapeuta, vizibil distrasa din motive necunoscute, se strecoara putin cate putin in plasa chestionarului pe care clienta sa ar trebui sa il completeze.Mihai Dumitru, fratele ei mai mic, ingrijorat de pregatirile pentru aniversarea sa si fara sa-si dea seama cat de nepotrivite sunt pretentiile sale, se trezeste prins intr-o poveste mult mai mare decat poate duce. Septimiu Pfifer, sotul Oanei, ingrijorat de starea de sanatate in legatura cu o posibila contaminare cu SARS COV 2, asculta o poveste stranie in care a fost prins colegul sau de la ambulanta in urma cu mult timp, in asteptarea urmatorului apel de urgenta. Narcis Patranescu, inspector la brigada de crima organizata, tulburat de moartea recenta a unuia dintre colegii sai, se trezeste prins intr-o poveste intunecata in timp ce interogheaza o tanara.

Actorii din rolurile principale sunt cei care au participat la masterclass-ul de la scoala Actorie de film creata de Dorian Boguta si Dragos Bucur. Initial scoala anuntase un masterclas cu Cristi Puiu care se va finaliza cu un lung metraj, doar ca regizorul ajungand la cursurile cu studentii a considerat ca ar nedreptati participantii daca le-ar oferi roluri de dimensiuni diferite intr-un lung metraj. Asa ca a renuntat la fee-ul pe care-l avea pentru acest masterclass, a scris povesti pentru fiecare dintre cursanti si au rezultat doua filme. Primul pe care-l vedem acum este MMXX, iar cel de-al doilea – 2020 – va avea premiera anul viitor.

Este un film 100% independent, finantarea facandu-se din fee-urile cursantilor, fee-ul lui Cristi Puiu, precum si o suma pe care Actorie de film a sustinut-o.

Alaturi de Dragos Bucur, Dorian Boguta si Dan Bordeianu, din distributie fac parte: Bianca Cuculici, Otilia Panainte, Laur Bondarenco, Florin Tibre, Igor Babiac, Adelaida Perjoiu, Aurelian Chioveanu, Marin Cumatrenco, Roxana Ogrendil, Adelina Ioana Toma.

„Felul in care Puiu isi planifica filmul, regia sa magistrala fac din MMXX un film care nu se dezice in niciun fel de cariera magnifica si foarte coerenta a autorului sau, reprezentand o noua etapa de purificare a stilului sau, fara a renunta insa la personalitatea sa ireductibila.” Scriau cei de la Otros Cines Europa dupa premiera mondiala din cadrul competitiei oficiale de la San Sebastian.

In aceasta saptamana filmul poate fi vazut dupa cum urmeaza Bucuresti (Cinema City Cotroceni, Cinema Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, Cineplexx Baneasa, Hollywood Multiplex), Alba Iulia (Inspire Cinema), Baia Mare (Cinema City), Bistrita (Cinema Dacia), Barlad (Cityplex Victoria), Botosani (Cinema Unirea), Brasov (Centrul Cultural Reduta), Calarasi (Centrul Cultural Calarasi), Cluj Napoca (Cinema Arta, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria), Craiova (Cinema Patria, Inspire Cinema – Sala Mercur), Curtea de Arges (Centrul de Cultura si Arte ’George Tomparceanu’), Focsani (Cinema Balada), Iasi (Cinema Ateneu), Miercurea Ciuc (Pro Cultura), Odobesti (Centrul Cultural), Oradea (Cinema Palace), Piatra Neamt (Cinema Mon Amour), Pitesti (Cinema Trivale), Ploiesti (Cinema City AFI Palace), Sibiu (CineGold), Sfantu Gheorghe (Arta by Cityplex), Targu Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Timisoara (Cinema Timis, Cinema Victoria), Toplita (Cinema 3D) si Targoviste (Cinema Independenta).

MMXX este o productie Mandragora si Block Media Management in coproductie cu YOUBESC (Republica Moldova) si in colaborare cu actoriedefilm.ro, Fit4You, Farmacia Ana Maria, FIDLab, Chainsaw Europe (Romania), Shellac (Franta). Filmul este distribuit in Romania de Iadasarecasa, iar producatorii filmului sunt: Dragos Bucur, Dorian Boguta, Sergiu Cumatrenco, Viorel Chesaru, Cristi Puiu si Anca Puiu.