Skip to content

Morgan Freeman este gazda serialului Netflix  „Our Universe” dedicat planetei Pamant care devine disponibila de maine. Actorul a atras un val de critici din cauza aparitiei la Campionatul Mondial de Fotbal

Morgan Freeman nareaza o noua serie Netflix de documentare dedicate planetei Pamant, si povesteste despre cum a aparut planeta noastra si cum creaturile care traiesc pe ea si-au modelat trecutul, prezentul si viitorul. Serie incepe pe 22 noiembrie 2022.

Pe uscat, pe mare, pe cer si pe spatiu, trailerele dezvaluie o productie uimitoare din punct de vedere vizual, care va duce publicul intr-o calatorie pentru a descoperi cum s-a dezvoltat planeta in peste 13,8 miliarde de ani. Productia este creata in parteneriat cu BBC Studios Science Unit, care au mai multe premii Grammy pentru aceasta categorie, iar showrunner este Mike Davis.

Conform informatiilor oferite de Netflix, tehnica de filmare se bazeaza pe stiinta reala, pentru care echipa de productie a folosit lentile anamorfice pentru a-i oferi acest aspect cinematografic cu adevarat impresionant, care da efecte aproape similare cu filmele SF.

Lansarea docu-seriei pare umbrita de recentele evenimente intens comentate de presa internationala, unde majoritatea publicatiilor de sport si nu numai fiind revoltate de aparitia lui Morgan Freeman la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar.

Desi mesajul transmis de actorul Morgan Freeman la deschiderea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar a fost despre unitate si acceptarea diversitatii, si acesta, la fel ca toate celebritatile care au sustinut evenimentul in perioada premergatoare campionatului mondial de fotbal au fost criticate, in principal din cauza istoriei controversate in privinta drepturilor muncitorilor si a incriminarii homosexualitatii.

Actorul a fost invitat pe scena de YouTuber-ul din Qatar Ghanim Al Muftah, care are o boala rara a coloanei vertebrale, pe care Freeman l-a intrebat: „Sunt binevenit?”. Al Muftah i-a raspuns: „Toata lumea este binevenita, este o invitatie pentru intreaga lume”.

In discursul sau, Morgan Freeman a promovat mesajul organizatorilor in care toata lumea este binevenita in Qatar, insa persoanele LGBTQ+ care sunt surprinse avand relatii sexuale risca 7 ani de inchisoare in aceasta tara. Valul de reactii negative din mediul online mentioneaza faptul ca actorul s-a vandut pentru banii murdari de sange din Qatar, ca actorul are deja o avere considerabila, iar mai mult, a fost si imaginea SUA pentru candidatura ca tara-gazda la Cupa Mondiala, insa candidatura a fost respinsa, unii critici chiar mentionand ca organizatorii din Qatar l-au ales in cunostinta de cauza ca sa rada de americani.

Pentru documentar, Netflix a pus la dispozitie echipei urban.ro un interviu cu producatorul executiv al seriei, Andrew Cohen.

Andrew Cohen: „Cand faci o serie de aceasta scara, ai nevoie o voce care o poate detine si o voce in care ai incredere in timp ce esti condus prin aceste povesti care uneori sunt aproape de necrezut.”

Am vazut o multime de documentare despre natura, am vazut o multime de documentare spatiale, dar nu am vazut niciodata pana acum un documentar care sa prezinte de la cea mai indepartata stea pana la cea mai mica celula dintr-un fir de iarba. Cum a aparut conceptul?

A spune povestea universului este cat se poate de mare, dar uneori amploarea ne poate impinge sa nu simtim ca suntem conectati la el. Dar povestea universului este povestea planetei noastre si este povestea oricarei vietuitoare de pe planeta. Am devenit obsedati de aceasta idee de cum putem conecta lumea pe care o recunoastem cu universul care a conspirat sa creeze aceasta lume.

In crearea fiecarui episod, ce a fost mai intai – ideea conceptuala, de exemplu prezentarea timpului sau un episod concret, ca de exemplu interiorul lumii cimpanzeilor?

Ideea conceptuala a fost cea care a stat la baza seriei. De fapt, spunem povestea de unde provin atomii care fac o testoasa de mare, in acelasi mod in care am putea spune povestea de unde provin atomii din tine sau din mine.

Aceasta nu este doar o docu-serie dedicata naturii, filmata cu lentile performante. Surprindeti literalmente expresiile faciale ale acestor animale si drama vietii lor. Cum ati creat acele fotografii?

Nu vrem sa subminam frumusetea fotografiilor noastre de pe teren, dar aceasta este o productie foarte moderna, care foloseste o multime de trucuri pentru a crea un fel de realism magic. Cred ca suntem cu adevarat mandri de faptul ca am folosit atat de multe tehnici diferite pentru a aduce aceste povesti pe ecran.

Efectele vizuale ale secventelor din spatiul cosmic sunt la fel de uimitoare si sunt, de asemenea, inovatoare in ceea ce priveste modul in care utilizeaza datele stiintifice reale.

A existat intotdeauna o ambitie cu aceasta serie de a duce efectele vizuale la un nou nivel. Nu trebuie sa para indepartat – trebuie sa te simti cu adevarat cufundat in acele secvente. In centrul acesteia se afla tema serialului, care este conectivitatea dintre viata si spatiu. Sunt in televiziunea stiintifica de 25 de ani. Nimeni nu a facut o serie ca acesta inainte. Pentru a putea distorsiona si a te juca cu naratiunea intr-un mod nou, trebuie sa intelegi foarte bine stiinta, care este fundatia de la care plecam. Am adus o cantitate imensa de cunostinte despre univers si despre sistemul solar si, de asemenea, o cantitate imensa de cunostinte despre lumea naturala. Si din acea fundatie poti sa te joci si sa iasa ce urmeaza sa vedeti pe ecrane.

Trebuie sa vorbim despre Morgan Freeman, care are o contributie esentiala in povestea voastra.

A facut o treaba buna, nu-i asa? [rade] Vreau sa spun, cand faci o serie de aceasta scara, ai nevoie o voce care o poate detine si o voce in care ai incredere in timp ce esti condus prin aceste povesti care uneori sunt aproape de necrezut. Sunt foarte, foarte, foarte putini oameni pe planeta care pot face asta. Cred ca este o performanta foarte puternica. Iar Morgan Freemna este un maestru povestitor.

Netflix are o serie de documentare despre natura in ultimii cativa ani, de la Richard Attenborough („Planeta noastra”) pana la fostul presedinte Barack Obama („Marile noastre parcuri nationale”).

Citește în continuare