Skip to content

Unul dintre cele mai futuriste muzee din lume va fi construit in China de Zaha Hadid Arhitects. Este inspirat de nebuloasele din univers, va fi intins pe 59.000 de metri patrati si va gazdui Worldcon 2023, cel mai mare eveniment dedicat povestilor SF.

In orasul Chengdu din China se va construi unul dintre cele mai futuriste muzee din lume, dedicat literaturii stiintifico-fantastice.

Constructia spectaculoasa care se inscrie in tendintele actuale ale arhitecturii fluide va fi amplasata pe lacul Jingrong si va avea un acoperis modular care se aseamana cu un nor in forma de stea cu sapte colturi. Inspiratia pentru acest forma muzeului a venit din universul literaturii SF si din formele neregulate din univers, precum nebuloasele.

In spatele proiectului se afla echipa de la Zaha Hadid Arhitects, compania fondata de Zaha Hadid, considerata un geniu al arhitecturii secolului trecut.

Pozitionat in zona de sud-est a Chinei, Chengdu are o populatie de peste 20 de milioane de locuitori si este un important centru academic pentru producerea textelor stiintifico-fantastice. Este orasul in care s-a lansat cea mai populara revista SF din lume, Science Fiction World, publicata pentru prima data in anul 1979. 

Centrul cultural se afla deja in constructie. Va fi intins pe o suprafata de peste 59.000 de metri patrati si va fi utilizat pentru expozitii, conferinte si evenimente cu public numeros. Spatiul muzeului va fi compus din mai multe galerii, o sala de conferinte si un teatru.

Arhitectura muzeului imbina estetica futurista cu functionalitatea pentru a crea un spatiu eficient si modern care se integreaza in peisaj. Ferestrele au fost orientate catre cele mai importante puncte naturale din Chengdu: Muntele Xiling si lacul Jingrong, si sunt inconjurate de vegetatia bogata din zona pentru a crea o legatura cu mediul exterior.

Pe acoperis va exista un punct focal luminos din care vor radia formele fluide ale constructiei, imitand o nebuloasa cu o stea in centru. Arhitectii l-au gandit pentru a semana cu un „nor de stele” care disperseaza energie in diferite zone si care are abilitatea de a conecta experientele umane cu lumi imaginare, asa cum se intampla in cazul literaturii SF. 

Muzeul va avea un sistem hibrid de ventilatie bazat pe deschiderile spatiului si pe curentii de aer subtropical. In acoperis vor fi incorporate panouri fotovoltaice pentru a sustine in intregime necesarul energetic al cladirii. 

Acoperisul va fi supradimensionat pentru a umbri spatiul exterior din jurul muzeului si pentru a evita supraincalzirea terenului. In jurul constructiei vor fi plantate specii native de plante care vor fi irigate cu ajutorul unui sistem de colectare naturala si filtrare a apei din natura, integrat in designul arhitectural si ambiental al muzeului.

Muzeul va fi deschis pana la finalul anului pentru a gazdui World Science Fiction Convention — Worldcon 2023 — alaturi de premiile Hugo, organizate pentru prima data in China si dedicate celor mai inovatoare scrieri stiintifico-fantastice, fiind si cea mai prestigioasa distinctie in acest domeniu. 

Mai jos veti descoperi alte muzee spectaculoase care vor fi deschise anul acesta.

Citește în continuare