Skip to content

Muzeul Hermitage va avea o expozitie dedicata artei digitale expuse prin intermediul NFT-urilor

Cel de-al doilea cel mai mare muzeu din lume, Muzeul Hermitage, va gazdui o expozitie dedicata artei digitale expuse prin intermediul NFT-urilor. Desi nu au anuntat data exacta, evenimentul va avea loc in acest an, fiind primul astfel de proiect expus in Rusia.

Evenimentul este organizat de departamentul de arta contemporana a Muzeului Hermitage, acestia explicand intr-o comunicare oficiala ca “Jetoanele non-fungibile (n.red. NFT este prescurtarea de la non-fungible tokens) au devenit o noua forma de asigurare a drepturilor asupra unei opere de arta folosind tehnologia blockchain, care va permite sa aveti un control fara echivoc asupra drepturilor de autor si a drepturilor de proprietate.”

Momentan, nu se stie daca muzeul va organiza si o licitatie pentru aceste opere de arta digitala ca parte din expozitia care urmeaza.

Nu este pentru prima data cand muzeul este preocupat de noile trenduri in zona artei contemporane, acestia avand deja proiecte desfasurate despre viitorul artei si inovatia tehnologica aparuta. Expozitii similare au avut loc in 2018, cu tema “Innovation as an artistic device” (“Inovatia ca dispozitiv artistic”) sau „Artificial Intelligence and Dialogue of Cultures” (Inteligenta artificiala si dialogul culturilor) din 2019.

Mai mult, din cele trei milioane de exponate ale muzeului, unele apartin si unor artisti conceptuali care deja si-au lansat lucrari folosind tehnologia NFT, ca de exemplu artistul Kevin Abosch.

Tehnologia blockchain si plata cu criptomonede incepe sa devina un fenomen in lumea artei contemporane. De curand, o lucrare digitala semnata de artistul american Beeple a fost adjudecata prin licitatie online la Christie’s pentru suma de 69,3 milioane de dolari, potrivit Le Figaro.

Lucrarea „Everydays: The First 5.000 Days” a artistului Beeple a fost urmarita de 22 de milioane de persoane si l-a transformat pe autor in top trei cei mai bine vanduti artisti in viata din lume, dupa „Portrait of an artist” de David Hockney si „Rabbit” de Jeff Koons.

La 39 de ani, Beeple este un artist cunoscut in Carolina de Sud pentru proiectele sale virtuale si colaborarile numeroase. Prima tranzactie in blockchain a artistului a fost o animatie pe care a vandut-o la final de octombrie 2020 pentru un dolar simbolic, care insa a fost recent achizitionata la 150.000 de dolari. Vanzarile si notorietatea acestui artist au inceput la sfarsitul lunii februarie,  cand lucrarea sa „Crossroads” a fost vanduta pentru 6,6 milioane de dolari pe platforma Nifty Gateway, specializata in opere de arta virtuale.

Citește în continuare