Skip to content

Muzeul Prado expune replici dupa Goya, El Greco, Velazquez si Rembrandt pe strazile din Madrid.

Pentru a sarbatori „Ziua Internationala a Muzeelor 2021”, Muzeul Prado din Madrid a instalat aproximativ 20 de replici exacte ale unora dintre cele mai cunoscute capodopere din colectia permanenta. Lucrarile au fost expuse in locuri neasteptate pe strazile din Madrid cu scopul de a-i surprinde pe locuitori si de a-i face stimula sa viziteze muzeul.

Printre locurile alese se numara un punct de control din aeroport, peretii dintr-o piata in aer liber, garduri din fier forjat sau in spatele unor copaci stufosi. Initiativa se numeste „Dupa colt” si este un imbold pentru revenirea la viata post-pandemie. In plus, muzeul ii incurajeaza pe locuitori sa posteze imagini cu lucrarile expuse pe retelele de socializare si sa foloseasca hashtagul „#VuelvealPrado” (Intoarcerea la Prado).

Evenimente similare de dimensiuni mai mici au mai avut loc sub titlul „Prado pe strazi” sau „Astazi poti ajunge la Prado”. In plus, muzeul este prezent pe intreg teritoriul spaniol datorita unui sistem de depozite cunoscute sub numele de „Prado dispersat”.

Pentru curiosi, muzeul a pus la dispozitie si o harta cu toate lucrarile expuse care pot fi vazute pana pe 6 iunie – aici.

Sunt incluse „Portretul de lupta al Regelui Carlos al V-lea de la Batalia de la Muhlerg” de Tizian pe Calle de Gran Vía. „Sfanta Isabel a Portugaliei” de Zurbaran pe peretele unui centru municipal pentru varstnici, „Predarea Bredai” de Velazquez pe gardurile din Parcul Retiro din Piata Independentei. Alti maestri sunt El Greco, Sofonisba Anguissola, Rubens, Fortuny, Sanchez Cotan, Patinir, Rafael, Fra Angelico, Goya si Rembrandt.

Muzeul planuieste ca pana pe 6 iunie sa ofere persoanelor in varsta care s-au vaccinat impotriva coronavirusului tururi ghidate graduite.

Oferta este valabila strict pentru rezidentii orasului Madrid iar ghizii vor fi angajatii muzeului care vor lucra suplimentar ca voluntari pentru acest program.

Pentru cei care nu pot ajunge deocamdata la Prado, exista o noua aventura interactiva disponibila pe site-ul muzeului: „El Atrapador” – aici. Este un joc de tip puzzle realizat pe baza planului ilustrat al tinerei artiste Teresa Bellon.

Intre timp, institutia spaniola a realizat primul tur virtual al unei expozitii temporare, lucru care ar putea schimba modul in care sunt privite expozitiile in viitor. In plus, a reusit sa aduca evenimentul cu Prado pe strazi inclusiv la Cluj Napoca.

Pentru a vedea capodoperele din Prado la o rezolutie buna, va invitam sa incercati si aplicatia muzeului care ofera acces la lucrari de Rembrandt, Caravaggio, Botticelli, Velazquez si Raphael.

La Bucuresti trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota, iar in aeroport exista o expozitie organizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti si cuprinde cateva dintre picturile reprezentative din patrimoniul recent al Pinacotecii.

Alexandru Ciucurencu, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Spiru Vergulescu, Ion Grigore, Zamfir Dumitrescu, Gheorghe Spiridon si Vasile Braescu. Include si lucrari de arta contemporana semnate de Sami Briss, Georges Mazilu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Petre Velicu, Felix Aftene, Irina Dragomir, Dumitru Macovei sau Petru Padurariu sunt printre artistii care pot fi descoperiti in zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucure­sti.

Citește în continuare