Skip to content

Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Muzeul din Metrou are un scop educativ, publicul are nevoie de timp ca sa se familiarizeze cu marii artisti ai artei de patrimoniu, unii dintre ei uitati in comunism, dar si cu arta contemporana, care sa le ofere noi intelesuri ale cotidianului.

“Prezenta artei in viata de zi cu zi aduce bucurie si contribuie la crearea unui sentiment de apartenenta la orasul in care traim, iar viziunea acestui parteneriat este una pe termen lung”, explica reprezentantii Art Safari.

Ideea artei la metrou nu este noua, insa prin aceasta expozitie, Bucurestiul intra in rand cu marile capitale europene unde arta te imbie sa o admiri de cand ai coborat din avion, pe aeroport, apoi la metrou, in tren, in statiile de autobuze si in spatiul public.

O parte dintre opere vor putea fi vazute chiar la Art Safari, la cea de-a 8-a editie, care va avea loc intre 16-26 septembrie.

O initiativa similara tot in cadrul Art Safari este si in Aeroportul Otopeni, unde exista o expozitie organizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti si cuprinde cateva dintre picturile reprezentative din patrimoniul recent al Pinacotecii.

Alexandru Ciucurencu, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Spiru Vergulescu, Ion Grigore, Zamfir Dumitrescu, Gheorghe Spiridon si Vasile Braescu. Include si lucrari de arta contemporana semnate de Sami Briss, Georges Mazilu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Petre Velicu, Felix Aftene, Irina Dragomir, Dumitru Macovei sau Petru Padurariu sunt printre artistii care pot fi descoperiti in zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucure­sti.

Citește în continuare